четвртак, 01.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 28.03.2018. у 20:24
ТЕЛЕФОНСКИ РАЗГОВОР ПРЕДСЕДНИКА СРБИЈЕ И РУСКЕ ФЕДЕРАЦИЈЕ

Путин: Србија је кључни партнер Русије у Европи

Вучић затражио мишљење и савет како да се супротстави насиљу и агресији Приштине, пошто Албанци имају широку подршку бројних западних земаља – Путин нагласио да је свестан притисака који се врше на Вучића и Србију и да ће, у складу са тим, предузимати даље мере и реаговати на време
Александар Вучић и Владимир Путин (Фо­то Танјуг/АП)

Председник Србије Александар Вучић разговарао је телефоном са председником Руске Федерације Владимиром Путином, кога је информисао о последњим догађајима на Косову и Метохији, посебно о бруталном нападу на директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића, којег су албанске снаге претукле без икакве кривице. „Председник Вучић је затражио мишљење и савет председника Руске Федерације како да се супротстави насиљу и агресији Приштине, пошто је потпуно јасно да Албанци за своју једнострано проглашену независност и дела, која из тога произлазе, имају широку подршку бројних западних земаља. Председник Путин рекао је председнику Вучићу да Руска Федерација помно прати догађаје на КиМ, да снажно осуђује акције Приштине и насиље над српским народом”, саопштила је прес служба председника Србије.

Наводи се и да је Владимир Путин рекао да је „недопустиво и за сваку осуду насилничко понашање против високих српских званичника”. Председник Путин истакао је да Русија једино прихвата спровођење у дело Резолуције 1244 СБ УН и да само оно што се одиграва у оквирима Резолуције 1244 може имати међународно правно дејство и међународно правни ефекат. Нагласио је и да је Србија кључни партнер Русије на Балкану, али и у Европи, као и да ће Руска Федерација подржавати Републику Србију и њену борбу за очување независности и територијалног интегритета.

Руски председник нагласио је да је свестан притисака који се врше на Вучића и Србију, и да ће, у складу са тим, предузимати даље мере и реаговати на време. Истакао је да ће двојица председника остати у контакту. „На крају разговора обојица председника су изразили наду и очекивање да ће здрав разум преовладати, као и нормална, цивилизована политика и да ће се сви политички конфликти решавати мирним путем”, саопштила је прес служба председник Србије.

Владимир Путин, такође, указао је на то да се економски односи Србије и Русије развијају на најбољи могући начин, уз раст од 23 одсто у трговинској размени, као и да очекује још значајнију сарадњу и још већи прилив међусобних инвестиција између две земље. Председник Вучић искористио је и ову прилику да честита председнику Путину на убедљивој победи на изборима у Руској Федерацији и изразио уверење да ће његова победа допринети унапређењу руско-српских, али и праведнијих односа у свету.

Председник Александар Вучић исказао је изразе најдубљег саучешћа поводом ужасне трагедије у Кемерову и рекао да српски народ заједно са руским данас жали огроман број жртава, међу којима је и велики број деце. Вучић је саопштио Путину да Србија неће учествовати у спровођењу било каквих мера против Руске Федерације и да неће протеривати руске дипломате из своје земље упркос чињеници да су готово све земље региона у којем се Србија налази то већ учиниле. „Председници Вучић и Путин договорили су се да због озбиљности свеукупне политичке ситуације буду у сталном контакту”, закључује се у саопштењу председника Србије.

Вучићев позив зауставио терор

Ре­као сам им пре два да­на да има­ју рок до по­ла осам да се по­ву­ку, и по­ву­кли су се. У 19.20 су вра­ти­ли Мар­ка Ђу­ри­ћа, ре­као је си­ноћ пред­сед­ник Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­чић и на тај на­чин обе­ло­да­нио шта је би­ла са­др­жи­на „јед­ног по­зи­ва” у При­шти­ну, за ко­ји је Мар­ко Ђу­рић ре­као да је за­у­ста­вио да­љи те­рор, пре­но­си Тан­југ.„Мо­ра­ли су да се по­ву­ку по­сле из­ве­сног тре­нут­ка”, ре­као је Ву­чић за ТВ Пр­ва и до­дао да су Ал­ба­на­ца мо­ра­ли да се по­ву­ку и ка­да их је, ка­ко је ре­као, „про­шли пут исто то упо­зо­рио”. На­да се, ка­же, да им то ви­ше не­ће па­да­ти на па­мет.

Нисам задовољан реакцијом Запада после напада на Марка Ђурића, поручио председник Србије

Ву­чић је све то ре­као од­го­ва­ра­ју­ћи на пи­та­ње ко је на­ма га­ран­ци­ја да РО­СУ не­ће ви­ше упа­да­ти на се­вер, али је и за­кљу­чио: „Не­ма­мо ми ви­ше ни­ка­кве га­ран­ци­је, сем се­бе”.

По­ру­чио је да је раз­ма­трао и оп­ци­ју упо­тре­бе вој­ске и по­ли­ци­је због де­ша­ва­ња на Ко­со­ву и Ме­то­хи­ји, али да је иза­брао тр­пе­љи­вост, стр­пље­ње и и очу­ва­ње ми­ра.

Упи­тан ка­ко је за­до­во­љан ре­ак­ци­јом За­па­да, Ву­чић је од­го­во­рио: „На­рав­но да ни­сам за­до­во­љан, али не­мам ви­ше шта да кри­јем. Су­ви­ше имам по­ли­тич­ког ста­жа, по­ли­тич­ки сам ве­те­ран и мо­гу отво­ре­но да го­во­рим... Је­сам ли сре­ћан због њи­хо­ве ре­ак­ци­је? Ни­сам, али до­бро је да ни­смо мо­ра­ли да се из­ви­ња­ва­мо због пре­би­ја­ња Ђу­ри­ћа, јер за воз смо се из­ви­ња­ва­ли по­ла го­ди­не”. За­хва­лио је ше­фи­ци европ­ске ди­пло­ма­ти­је Фе­де­ри­ки Мо­ге­ри­ни што је у уто­рак до­шла у Бе­о­град и то схва­та као ко­рект­ност ко­јом је хте­ла да на­ма учи­ни част.

Упи­тан хо­ће­мо ли и да­ље оста­ти у ди­ја­ло­гу, Ву­чић је за­пи­тао ка­ко сад да раз­го­ва­ра­мо, о че­му, с љу­ди­ма ко­ји су у ста­њу да ту­ку пре­го­ва­ра­ча и још да при­ре­де ту вр­сту по­ни­же­ња... На пи­та­ње зна­чи ли то он­да да је Бри­сел­ски спо­ра­зум мр­тво сло­во на па­пи­ру, Ву­чић је по­но­вио да смо га ми ис­пу­ни­ли, али да је он за дру­гу стра­ну очи­глед­но мр­тво сло­во на па­пи­ру. И не са­мо за њих, ре­као је, при­ме­тив­ши да и њи­хо­ви про­те­же­ри ни­су би­ли за­ин­те­ре­со­ва­ни за ње­го­во про­во­ђе­ње, јер да је­су, са За­па­да би по­ста­ви­ли При­шти­ни као услов за ви­зну ли­бе­ра­ли­за­ци­ју фор­ми­ра­ње ЗСО, а не де­мар­ка­ци­ју са Цр­ном Го­ром.

Претње Чолакуа на вечери у Бриселу

Одбацујући „разне приче” о тајним вечерама у Паризу и Њујорку са Тачијем, Вучић је рекао да су састанак имали у прошли петак у Бриселу и да су разговарали о стратешким стварима. На састанку су, каже, били он и Ђурић, Тачи са Чолакуом, као и шефица европске дипломатије Федерика Могерини и Ангелина Ајнхорст. У једном тренутку, испричао је, Чолаку је почео да прети Марку Ђурићу, јер је Ђурић направио коментар, и то без речи, већ само изразом лица.

„Ја сам преко пола стола рекао: ’Ово ти је последњи пут да си физички претио некоме. Немојте то да радите, озбиљни људи не разговарају на такав начин. А, будеш ли наставио, кажем ти, то више нећеш моћи да радиш’”, изнео је Вучић.

Коментари81
a764f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Branko Keric
Vladimire... Budite sigurno da Rusi sa Amerima nece da ratuju zbog nas. Zaboravili ste da su Rusi "pobegli" sa Kosova pre bombardovanja SRJ, Srbije.
Радо Мир
А због чега све сводите на рат? Рат је крајња инстанца, а до рата има читав спектар могућности да нас подрже (помогну) Русија, Кина, Белорусија, Казахстан, Турска... Ово за ''бржање'' Руса са Косова Вам је у најмању руку некоректно. Ризиковали људи на своју руку, са малом јединицом исфорсираним маршем стигли до Приштине и захваљујући само присебности енгл. команданта Џексона који је одбио Весли Кларку наређење да их нападне, рат великих сила је избегнут. Пошто нису добили зону одговорности, а Милошевићева власт се некоректно понела према њима, с правом су напустили сцену.
Misa Peric
Istorijska pouka..... Da vas koregujem: Rusija nije imala toliki broj zrtava u I sv.ratu, vec tri godine nakon izbijanja rata, u vreme Oktobarske boljsevicke revolucije, kada je Lenjin poklao sve pred sobom. Ovo podvlacim kao istorijska pouka za vas...
Petar Ilic
Nije kljucni nego jedini.
istorijska pouka
Rusi nisu zaboravili Veliki Svetski rat 1914. i milione zrtava koje su imali. Izvukli su iz tog rata pouku da ratuju samo u samoodbrani i zbog svojih interesa.
ProPolitikin Hrvat
Kome sad vjerovati, Putinu ili glasnogovornicima razno-raznih NVO placenih od strane zapada koji pisu negativne komentare na samu pomisao o Putinu, Rusiji, Kini i slicnima? Ja ipak vjerujem da je Putin spasio Asada i Erdogana, spasio Krim i istok Ukrajine, spasio proRuse u Gruziji itd. Jedno je sigurno, niti je Putin Jelcin, niti je USA ono sto je nekad bila, konkretno 90-tih proslog vijeka.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља