субота, 01.10.2016. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 15:36

Болест на уста улази

Аутор: Бранко Пејовићпонедељак, 21.04.2008. у 22:00
Потпис: Кувари „Чиготе” показали да и спремање посне хране може бити уметност (Фото С. Јовичић)

Златибор – Милиони људи на планети болују од обољења узрокованих поремећајима у исхрани. Гојазност опасно прети урбаном човеку, посебно младима, садашњој „сендвич” или „хамбургер” генерацији. Неправилна исхрана, неактивност, лоше навике воде право у болест, кардиоваскуларне и малигне посебно. По учесталости оболевања од повишеног крвног притиска у врху смо међу европским државама.

Западна култура потпуно је фасцинирана спољним изгледом, лепотом и бити витак и леп изједначава се са бити успешан, моћан, друштвено прихваћен. Једна од 35 жена у Америци два пута недељно толико изгуби контролу у узимању хране да се „преједе до бола”, да би се са осећањем стида после поново бацила на дијету. И код нас се на умереност у јелу често заборавља. Зато пост заслужује више пажње, а наши водећи стручњаци у медицини кажу:

– Ако бисмо се сви придржавали канонских правила поста Српске православне цркве, за лекаре не би било посла...

О гојазности, посту и здравом животу говорило се минулог викенда у „Чиготи” на Златибору, на традиционалном стручном скупу под називом „Живот у ритму времена”. Најновија сазнања о здравој трпези предочили су наши познати лекари из разних области.

Професорка Зорана Васиљевић, кардиолог, упозорила је на све израженију распрострањеност кардиоваскуларних обољења чему доприноси и неправилна исхрана. По њеним речима, није важно само редовно узимати лекове, већ је битан и начин живота. Навике треба мењати на време, пре него што болест наступи. Она истиче да кардиолози препоручују једну чашу вина дневно или највише десет чаша за седам дана, да се то за организам сматра кориснијим него да се уопште не пије. Али треба пити с мером, додала је.

Неуропсихијатар примаријус др Часлав Хаџи Николић говорио је о утицају западне културе на узимање хране и напоменуо да се у ординацијама све чешће среће са последицама стреса, које се код пацијената јављају у мноштву варијанти. Решење је, по његовом мишљењу, здрав и активан живот: одвајање човека из урбане средине где га просто меље свакодневица, излазак у природу, на планину, спречавање да до стреса дође.

Геронтолог професор др Младен Давидовић испричао је како су у давна времена лекари византијским царевима мешали вино са медом и додатком неких трава да би дуже живели, да је цар Константин имао специјални препарат за подмлађивање са циметом, егзотичним врстама бибера и ђумбиром. Данас су нам многе здраве намирнице доступне, али их због предрасуда недовољно користимо – цикорију, лободу, маслачак, коштуњаво воће...

По мишљењу педијатра професора др Милоша Банићевића, гојазност код деце све је чешћа, удружена са раном атеросклерозом и повишеним крвним притиском. Зато је Министарству здравља предложен пројекат превенције и лечења гојазности адолесцената. Држава је, додаје Банићевић, препознала потребу, тако да ће фонд здравства омогућити да се млади од 12 до 18 година које мучи гојазност лече две-три недеље у нашим рехабилитационим центрима. Установа „Чигота”, већ деценијама доказана у борби против гојазности одраслих, укључује се у тај пројекат тако што ће се овде основати центар за превенцију и лечење гојазности деце у Србији.

О значају воде у исхрани и потреби уношења око два литра воде дневно, а не само кад се осети жеђ, говорила је физиолог професор др Славица Сузић. О вредностима поста казивао је свештеник Милош Босић, архијерејски намесник ужички, рекавши да је важно уздржавање од мрсних јела, али и грешних дела, да се само у споју духовног и телесног поста постиже прави ефекат. „Чуо сам да су се људи разболели због претераног узимања хране, али нисам чуо да се неко од поста разболео”, рекао је Босић.

Улогу и резултате „Чиготе” у мисији за здрав живот представио је њен директор др Ненад Црнчевић. И овај „Чиготин” посни сто, дванаесту годину заредом, водио је Драгутин Бацко Грегорић. По традицији, приређена је и богата трпеза са стотинак посних јела, којом су вешти кулинари „Чиготе”, предвођени шефовицом Љубицом Томоњић, показали да и спремање посне хране може бити уметност.


Коментари2
a0f3b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Filip
Da, Бодтка je zkon, zar ne?
Филип
Виде и слепци где води "хамбургер" храна и култура,али како људима објаснити да то долази са Запада и ЕУ.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља