недеља, 22.09.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:20

Колико јаја сме да се поједе за празник а да се не угрози здравље

недеља, 08.04.2018. у 14:28
Жуманце садржи доста гвожђа, али и масти (Фото Р. Крстинић)

Обиље хране и пића незаобилазни су део сваке празничне трпезе, што може бити прави шок за организам након дугог васкршњег поста.

Процењује се да током празника свака четврта особа има проблема са варењем због претераног уноса хране и конзумирања алкохолних пића.

Гастроентеролог КБЦ Звездара Срђан Марковић каже да прелаз са посне на масну храну треба да буде постепен, да је свима јасно да је масна храна укуснија, али да мора да се балансира њено уношење и никако не заборави физичка активност.

На вечиту дилему колико куваних јаја током празника може да се поједе Марковић одговара – једно, највише два.

Два јајета могу уколико се, како каже, не користе други извори масти, а уколико неко уз јаје једе и масно месо онда је једно сасвим довољно.

„Беланца могу и више, јер су богата протеинима, албуминима и ту нема ограничења”, рекао је Марковић за Танјуг.

Појашњава да су јаја драгоцен извор хранљивих материја и када се умерено користе имају позитиван ефекат на организам, јер жуманце има доста гвожђа у себи.

Уколико се претера може да дође до одређених здравствених проблема, јер су јаја богата засићеним мастима те могу да направе проблем у кардиоваскуларном систему и гастроентеролошким органима.

„Када се у већој количини конзумира храна богата засићеним мастима и у дужем временском периоду може да доведе до стварања камена у жучној кеси, а ако се претера и поједе већа количина масне хране одједном то може бити окидач и за упалу жучне кесе, па и упале панкреаса што су озбиљни здравствени проблеми”, објашњава Марковић.

Преједање током празника, подсећа, обично доводи до функционалних проблема желуца, танког и дебелог црева, панкреаса, те долази до надутости у горњем делу стомака, јавља се мучнина, подригивање и скупљају се гасова више него што би требало.

Упитан може ли сода бикарбона да помогне у таквим ситуацијама, Марковић каже да сода може да помогне на кратке стазе, али на дуже стазе се не препоручује јер доводи до стварања вишка хлороводоничне киселине што може да направи додатни проблем.

„Надутост, гасови, подригивање настају јер не може довољно да се излучи панкреасних ензима који учествују у разградњи унетих намирница, те долази до проласка несварене хране кроз дигестивни тракт у танко и дебело црево. У таквим ситуацијама организму може да се припомогне тако што се додају препарати који садрже мали проценат тих ензима”, појаснио је Марковић.

Прелаз са посне на масну храну треба да буде постепен (Фото А. Васиљевић)

Са њим се слаже и гастроентеролог Татјана Цвејић Пашић која каже да је храна која се конзумира за време празника често изузетно калорична, масна и јака и тешка за варење.

„На српској трпези вековима је доминирала храна пуна целулозе, а треба нагласити да дигестивни систем нема могућност варења такве хране свакодневно”, појаснила је она.

Лоше животне навике и недовољно кретање, уз конзумирање високо енергетских напитака и високо калоричне хране, довело је до пораста броја оболелих од шећерне болести и повишеног крвног притиска.

Она је указала да пацијенти који су имали операцију жучне кесе, операцију желуца и дванаестопалачног црева посебно треба да обрате пажњу на исхрану, јер је код њих отежано варење масти.

„Да би се лакше сварила храна могу се додати препарати панкреасних ензима како би се побољшало варење, смањио осећај нелагодности у стомаку, тежина, мучнина и претерана надутост”, закључила је она. (Танјуг)


Коментари9
b4c34
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bane L.
Oće li ovi pobornici ptičje (zdrave) hrane sada i jaja da zabrane? Aman puritanci, za boga miloga, imate li vi problema kod kuće da ih rešavate? Ili vam kod kuće teku med i mleko pa bi sad i nas ostale da "dovedete u red"? Niko vama od nas "bolesnih" ne govori kako da živite. Ne zato što vam zavidimo na životu (nemamo na čemu), već zato što je to nepristojno, nekulturno i nevaspitano.
Dejan Pavlovic
Stetno i jaja i meso bilo suvo ili sirovo i sir bilo mladi ili stari Stetno jos kako jer znamo kolike su nam penzije i plate za veci deo stanovnistva pa posto nemaju cime to sve da kupe za jelo neka se bar tese da je stetno Eto prost odgovor da prostiji ne moze biti
ВлаДо
Јаје је најидеалнија храна.Оно садржи све врсте хранљивих материја и витамина неопходних за живот.Као доказ је то да када се насади под ковчку од њега и дословно настаје нови живот.Међутим и оно најидеалније претвара се у своју супротност уколико се претера у количини.Оптимална количина је једно јаје дневно али не мора баш сваки дан.
Mile
Samo se ti najedi masti, i to sto vise, pa ces ubrzo shvatiti sta su to zasicene masti. A i srpski lekari lakrdijasi (koji sebi dozvile da puse, piju i obzderavaju se) lazu ovaj narod kako su svinje mangulice zdrave jer imaju mnogo manje holesterola, sto je samo delimicna istina: svaka slanina nema uopste holesterola, bez obzira od koje svinje, a posto su mangulice mnigo masnije, to je i logicno da imaju manje holesterola. Ali zato strava od zasicenih masti!!! Pa izvolite, terajte do "krecane"!!!
bata
Često se setim jednog zlatiborskog domaćina,proizvodjača čuvenih pršuta i ostalih mesnatih delikatesa.Pita ga reporterka,osim što su ukusni njegovi proizvodi,kako utiču na zdravlje zbog masnoće,holesterola...A on kaže: kad god sam nosio doktorima,ni jedan nije odbio.
Препоручујем 1
Борис
Мојој баби нико не јави да су јаја штетна. Западњачке лакрдије...

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља