уторак, 19.03.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:41

Парадајз безбедан, декларације грешком замењене

Министарство пољопривреде тврди да је декларација намењена цитрусима грешком завршила на парадајзу увезеном из Турске
Аутор: Ј. Антељ, И. Албуновићуторак, 10.04.2018. у 22:00
(Фото Д. Јевремовић)

Вест да је увезен парадајз из Турске на чијој амбалажи пише да „кора није за јело” обишла је Србију и изазвала велику забринутост потрошача. Фитосанитарна инспекција Министарства пољопривреде, која је задужена за контролу воћа и поврћа на граници, саопштила је, међутим, да је парадајз који је увезла фирма „Милић агруми” из Београда безбедан и да је прошао све увозне контроле. Огласио се и увозник који тврди да је парадајз потпуно исправан и да је грешком декларација намењена агрумима завршила на овом поврћу.   

Парадајз са спорном декларацију увезен је из Турске 24. марта, и то у количини од 21,7 тона. Грaнични фитoсaнитaрни инспeктoр је после обављених анализа 29. марта дoнeo рeшeњe o дoзвoљeнoм увoзу и стaвљaњу у прoмeт.

Инспектори кажу да су трагом фотографије, објављене на друштвеним мрежама, која је наводно снимљена на Кванташу, проверили увозника, али да на тој пијаци нису пронашли парадајз са етикетом која је изазвала панику међу купцима.  

Начелник фитосанитарне инспекције Предраг Милојевић изјавио је јуче да је „дошло до техничке грешке приликом декларисања”.  

Опозиција тражи строже контроле
Народна странка захтева хитно повлачење парадајза с отровном кором с тржишта и појачавање контроле увоза производа у Србију, изјавио је јуче први потпредседник Народне странке Мирослав Алексић, а преноси Бета. Он тврди да више од 90 одсто увозне робе није прошло никакву контролу квалитета у Србији, што показују подаци из Информаторa о раду Управе за заштиту биља, додао је Алексић.– Раније се 90 одсто увозне робе контролисало, а сада је тај проценат пао на свега шест – навео је Алексић и додао да власт мора дати одговор по чијем налогу је готово обустављен рад Фитосанитарне инспекције.Министар пољопривреде Бранислав Недимовић изјавио је да је парадајз увезен из Турске апсолутно безбедан за исхрану, да је стављена погрешна декларација на гајбице и најавио да ће одговорни бити кажњени.– Парадајз нема кору него љуску и по томе се може закључити да је реч о погрешној декларацији – рекао је Недимовић.Коментаришући изјаву представника опозиције, он је истакао да према Закону о безбедности хране, који се примењује већ годинама, тачније од 2011, произвођач, односно увозник директно је одговоран за робу коју испоручује на тржиште. Недимовић је рекао за „Политику” да су ови прописи усаглашени с европским и да све државе на граници, уз контролу документације, такође узимају узорке увозне робе и шаљу је на лабораторијске анализе. – Али не сваки производ већ по методи случајног узорка и анализе ризика. Не постоји никакав проблем у раду Фитосанитарне инспекције јер се на овај начин роба контролише свуда у ЕУ. Ако утврдимо да је било пропуста и да је неко пропустио робу која је имала овакву декларацију биће, такође, кажњен – рекао је Недимовић.    Е. П.  

– У питању је техничка грешка увозника при декларисању јер осим парадајза та фирма увози и агруме из Турске, те на декларацијама тог воћа они обично стављају препоруку да кора није за јело – рекао је Милојевић, а преноси Танјуг. Он је додао да увозници морају да воде рачуна да декларације буду у складу са производом и да не доводе у заблуду потрошаче.

Међутим, председник Националне организације потрошача Србије Горан Паповић не верује да је реч о грешци увозника и да сумња да поврће које се продаје ван сезоне садржи супстанце за брже сазревање које могу да буду штетне за људску исхрану.

– Морамо боље да контролишемо увоз и да уведемо додатне анализе – рекао је Паповић.

Министарство трговине јуче је саопштило да је од пoчeткa 2018. гoдинe нa грaничним прeлaзимa узeтo 30 узoрaкa пaрaдajзa схoднo Зaкoну o бeзбeднoсти хрaнe. Свe aнaлизe су пoкaзaлe дa су пoшиљкe бeзбeднe зa људску упoтрeбу. У oвoм пeриoду пaрaдajз je највише увoжeн из Турске, Грчке, Италије, Шпаније...

Професор Михајло Николић са Пољопривредног факултета сматра да су све опције које се у медијима наводе могуће.

– Инспектори тврде да је реч о омашци приликом декларисања, односно замени етикета јер та фирма увози и цитрусе. То би било најбезболније. Друга варијанта која се помиње јесте да је коришћено средство за брзо дозревање парадајза у пластеницима или у складишту. И да је неко потом утврдио да је претерао са количином па је истакао обавештење да кора није за употребу како би се заштитио, али ово је мање вероватно – каже Николић за „Политику”. Он додаје да је парадајз немогуће љуштити, осим када се користи за прераду, док код цитруса кора заиста није за јело јер се користе фунгициди како би заштитили воће од труљења током складиштења.

У Србији је забрањена употреба етрела, препарата који се користи за брзо и уједначено сазревање воћа и поврћа. Ова супстанца може да има озбиљне последице по здравље људи, али већ неколико година стручњаци упозоравају да је поједини произвођачи набављају на црно (и то лошег квалитета) и користе неконтролисано у производњи. Таквим поступком добијају се зрели и наоко лепи производи, изразите боје, али по укусу не личе на „право” поврће и воће.  


Коментари4
72c0c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

A. Nin
Zar ste zaboravili jesti paradajz od juna, jula pa sve do oktobra? Morate li ga jesti i u zimskim mesecima? Gde zurite i zasto se svesno, a mozda i nesvesno, trujete? Svaki proizvod ima svoju sezonu, zar ste to zaboravili? Uvozni paradajz, kao uostalom i svo drugo voce i povrce koje nije gajeno na nasoj plodnoj zemlji i pod nasim suncem nema ni malo ukusa, puni su nekakvih stetnih dodataka prskanih pri sazrevanju i, sto je sigurno, nisu zdravi. Strpite se jos mesec, dva, tri pa si dajte oduska u nasim domacim uspevima.
Sasa Jovanovic
A i kod paradajza iz Grčke greškom zamenjena deklaracija? Deklaracija, po slovu zakona, predstavlja ISPRAVU i mora biti ISTINITA. Greška je kažnjivo - krivično delo, falsifikovanja isprave. Ko će odgovarati?
Jovan Milanovic
Valjda je jestiv, a korisnici su bezbjedni.
Срба
Ко зна шта све није за јело у Србији, али нам се и даље неконтролисано сервира......

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна / Економија /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља