петак, 16.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:15
ИСХРАНА

Тајна виталности Душка Дугоушка

Шаргарепа по својој хранљивој вредности заузима једно од првих места међу коренастим поврћем
четвртак, 12.04.2018. у 20:00
(Фото: Википедија)

Хрскава коренаста текстура и слатки укус шаргарепе омиљени су код одраслих и деце који воле здраву исхрану. Доступна је у нашим продавницама током целе године.

Шаргарепа по својој хранљивој вредности заузима једно од првих места међу коренастим поврћем. Енергетска вредност јој се креће од 45 килокалорија на 100 грама.

Убедљиво је највећи извор каротеноида од свег поврћа. Каротеноиди имају повољан утицај на смањење вероватноће за добијање рака бешике, грлића материце, простате, дебелог црева, гркљана и једњака. То је заслуга фитонутријента фалкаринола који је такође присутан у шаргарепи. Каротеноиди из шаргарепе повољно делују на регулацију нивоа шећера у крви. Само једна шаргарепа дневно може преполовити вероватноћу добијања рака плућа код пушача.

Ово коренасто поврће богато је витаминима и минералима, садржи натријум, калијум, калцијум, магнезијум, селен, јод и гвожђе. Она садржи провитамин А (бета каротен), витамине Бе, Це, Де, Е, Ка и фолну киселину. Бета каротен се у јетри претвара у витамин А. Шаргарепа се истиче врло квалитетним беланчевинама, иако их садржи у малим количинама. Значајан је извор антиоксиданаса који штите крвне судове од деловања слободних радикала и побољшавају вид, нарочито ноћу. Извор је посебних врста влакана које смањују ниво холестерола у крви.

Благотворни ефекти шаргарепе се огледају у спречавању инфекције очију, грла, крајника, синуса и респираторних органа. Поред тога, јача кости, сузбија анемичност, благотворно делује на рад јетре. Због свега наведеног, шаргарепу је увек корисно додати јелу макар у малим количинама.

Корисни савети

Када купујете шаргарепу, бирајте чврсту и глатку. Избегавајте испуцале, млитаве и гуменасте коренове. Тање шаргарепе су мање слатке од оних дебљих јер је већина шећера у шаргарепи концентрисана у њеном језгру. Шаргарепа је поврће које се дуго може чувати у фрижидеру, а трик је у томе да смањите количину влаге коју шаргарепа губи. Ставите је на дно фрижидера умотану у папирну кесу или убрус, како се влага не би задржавала на њој. Тако се обично чува око две недеље. Чувајте је одвојено од јабука, брескви и другог воћа и поврћа јер ће у супротном шаргарепа постати горка. Ако купујете шаргарепу са листовима, пре остављања у фрижидер одрежите листове да не би брзо увенула.

Ако при резању шаргарепе приметите да је језгро зеленкасто, пре јела или кувања изрежите тај део јер је он горак. Кувањем шаргарепе бета каротен се не уништава, тако да је храњива вредност очувана и она се не мора конзумирати само у свежем стању. Вероватно сте приметили да шаргарепа кувањем постаје слађа, а то је зато што се тада растварају влакна, чиме слатки укус долази до изражаја. Кувањем се, међутим, губе остали витамини, па зато у томе немојте претеривати.

Пуно укуса у мало калорија

Као салата шаргарепа се ређе употребљава, вероватно због незнања, а веома је укусна када се изренда са јабукама и цвеклом. Можете је додати у готово сваку салату у ренданом облику.

Шаргарепа је веома погодна за прављење пиреа када у куван кромпир додате и кувану шаргарепу. Када све ово испасирате и додате зачине, видећете да је пире овако укуснији. И бебе воле кашице од шаргарепе, које такође можете сами припремити или купити готове. Ако волите супу, додајте јој шаргарепу, добиће сладуњав, пријатан укус.

Руска салата? Не ваља без шаргарепе. Имате ли блендер? Убаците неколико шаргарепа, додајте сојино млеко и банане и направите шејк за доручак.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари0
20451
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља