среда, 25.04.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:54
БЕЛЕШКЕ С ПУТА: БОНИФАЦИО

Град на литици

Одбрамбене зидине, куле и куће у старом делу овог упечатљивог места на Корзици подигнуте су на кречњачкој стени високој 70 метара која се надвија над морем
Аутор: Дана Станковићчетвртак, 12.04.2018. у 08:15
(Фото Д. Становић)

Бонифацио je фасцинантан градић на Корзици. Налази се на крајњем југу острва, на уском малом полуострву са још ужим заливом који води до градске луке. Неко ће рећи да је занимљив потенцијал за туристе, а други да је лудост живети на оваквом месту.

У сваком случају призор је величанствен. Замислите тај поглед који се из кућа на ивици провалије пружа у даљину. Још је лепше када се његове одбрамбене зидине, куле и куће подигнуте на кречњачкој стени високој 70 метара која се надвија над морем, посматрају с пучине, одакле најбоље и може да се сагледа његова величина и положај. То је уистину спектакл природе и онога што је људска рука учинила, али и крајње драматичан призор од којег застаје дах. Таласи који силовито ударају вековима поткопавају дно литице. Одмах испод налази се једна стена која се својевремено одломила и пала у море. Застрашујућа је помисао да би се исто тако и „парче” овог старог града могло суновратити.

Светлуцаво море

Испод старог дела пружа се медитерански фјорд светлуцаво плавог мора, у којем су спокојна мирна лука и марина за јахте богаташа, бродића за крстарење и такси-чамци који возе до тајновитих увалица са најлепшим пешчаним плажама и бројним пећинама скривеним у околним кречњачким стенама.

Дуж променаде протеже се новији део града. У првом реду су шарени дућани са сувенирима, кафићи и ресторани пуни раздраганих туриста, а изнад њих приватне куће.

До цитаделе се може доћи пешице и електричним возићем који води кривудавим асфалтним путем са спољне стране осигуран дебелим зидом.

Одједном се нађете у лавиринту уских испреплетаних уличица са продавницама и угоститељским објектима који нуде најразличитије сувенире, храну и пиће. Једна од њих води до катедрале која је вековима била средиште духовног и културног живота града. Црква је подигнута изнад великог подземног резервоара. Вода, којом се снабдевало становништво, специјалним системом сакупљала се с кровова за случај дуготрајне опсаде.

Дуж уских улица, у којима све врви од живота, начичкане су старе камене куће. Фасаде осликавају историју Бонифација. Оне које су градиле моћне трговачке породице имале су уске прозоре и тесне улазе. До првог спрата становници су се у почетку пели лествама од конопца које би онда подигли ради сигурности. Касније су направили степенице, али су и оне стајале готово вертикално. Куће новијег датума имају широке, раскошне фасаде, велике прозоре и улазе.

Због близине Сардиније, која је удаљена свега 12 километара јужније, Бонифацио је битно другачији од остатка Корзике. Док са великог платоа посматрамо пучину, јата галебова прелећу, а неки и слете на зидину терасе и позирају испред објектива.

Суседно италијанско острво јасно се види са Гробља морнара, одакле се стрмоглавим степеницама Краља од Арагона силази до морске обале. Оне су посебна атракција. Има их 187 и веома су уске и незгодне за мимоилажење. Многима се заврти у глави колико су стрме. Легенда каже да су по наређењу краља од Арагона исклесане само за једну ноћ како би окончао вишемесечну окупацију. Али пре ће бити да је народ сам то ископао у случају надолазећих опсада које су све ове приморске градиће пратиле током историје Корзике да би стигао до малог извора пијаће воде.

Некад седиште Легије странаца и француских специјалних јединица, а данас живописан туристички градић, Бонифацио и остала места на овом острву у Средоземном мору, о којем многи с разлогом маштају, може бити савршена дестинација за све који подједнако гаје симпатије и према Француској, и према Италији, јер обједињује шмек и једне, и друге земље.

Вином заливају све

Не само у Бонифацију него и на било којем год делу острва се налазили сигурно ћете добро јести и пити. Корзиканска гастрономија и енологија је комбинација најбољих француских и италијанских специјалитета са дозом корзиканског шарма и зачина. Бити на овом острву када све процвета и замирише зачинско биље, чији мирис поветарац разноси на све стране, посебан је доживљај. То биље традиционално се користи у корзиканској кухињи, и оно даје јединствен укус, а нарочито се добро слаже уз печено месо. Свакако треба пробати козји сир специфичног мириса и укуса. У селу Венако првог викенда у мају одржава се сајам сирева, који се на Корзици увек једу на крају оброка, јер имају и мало седативно, успављујуће дејство. Наравно, треба попити и гутљај чувених вина са Корзике којима Корзиканци „заливају” све могуће, и салате, и месо, и супу, и сиреве.

Планинско колико и приморско острво

Корзика је најзеленије и водама најбогатије острво на Медитерану. Вода је специфичног укуса, јер долази из планинских извора и пије се са славине. Сваке године Корзику посети око два милиона туриста, али већина се никад од обале не отисне у планине. Свакако греше. Јер Корзиканци су планински, колико и поморски народ. Чим се земља издигне над морем, одмах се вине у облаке, са највишим врхом Монте Синто, 2706 метара надморске висине, а још 20 њих се утркују, прелазећи фасцинантних 2000 метра. Зато многи кажу да је Корзика као планина која израња из мора. Врхови глечера су под снегом и током летњих месеци (постоје три зимска скијалишта). Лавине зими знају да се сурвају и да закрче путеве, којим смо и ми прошли. Том деоницом може се испречити и трактор или стадо оваца.


Коментари0
88e29
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља