четвртак, 09.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 14.04.2018. у 10:37 Д. Б.

Александар Вучић: Војна неутралност – једина политика

Морамо да радимо на економском напретку, али и да јачамо безбедносне снаге и армију, да будемо спремни себе да заштитимо, а никога да не угрожавамо
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

Ср­би­ја је ма­ла зе­мља и не тре­ба да се ме­ша у игру ве­ли­ких си­ла, али је сви­ма ја­сно шта гра­ђа­ни Ср­би­је осе­ћа­ју, ре­као је пред­сед­ник Ср­би­је Алек­сан­дар Ву­чић по­во­дом на­па­да САД, Ве­ли­ке Бри­та­ни­је и Фран­цу­ске на Си­ри­ју. Он је за РТС ука­зао да „за све нас ко­ји смо ста­ри­ји од 18, 19 го­ди­на” ва­зду­шни уда­ри пред­ста­вља­ју „бол­но под­се­ћа­ње на пе­ри­од кроз ко­ји смо про­шли”.

Ву­чић је ис­та­као и да су на­па­ди на Си­ри­ју по­ка­за­ли да је по­ли­ти­ка вој­не не­у­трал­но­сти је­ди­на ко­ју мо­же­мо да во­ди­мо јер би­ти на стра­ни ја­чег не мо­ра да зна­чи да смо на стра­ни мо­ра­ла и прав­де. На­су­прот то­ме, ка­ко је до­дао, по­ли­ти­ка ко­ју је Ср­би­ја уста­но­ви­ла о вој­ној не­у­трал­но­сти је та­ква да раз­у­ме­мо сво­је ме­сто у све­ту.

„Ми смо ма­ла зе­мља, број­ча­но ма­ли на­род, мо­ра­мо са сви­ма да раз­го­ва­ра­мо и да по­ку­ша­мо да има­мо парт­нер­ски и, с ким је мо­гу­ће, при­ја­тељ­ски од­нос, да чу­ва­мо сво­ју зе­мљу и из­бе­га­ва­мо сва­ку мо­гућ­ност за ова­кав сце­на­рио, не са­мо у на­шој зе­мљи не­го и у ре­ги­о­ну”, ре­као је Ву­чић.

Пред­сед­ник Ср­би­је је ис­та­као и да уда­ри у Си­ри­ји по­ка­зу­ју да жи­ви­мо у све­ту ко­ји је про­жет стра­хо­ви­тим су­ко­би­ма и да се због вој­них и по­ли­тич­ких ин­те­ре­са за­час мо­гу ство­ри­ти кри­зна жа­ри­шта.

„Та­кву ат­мос­фе­ру ни­смо има­ли од Дру­гог свет­ског ра­та, иако ме­не мно­го ви­ше под­се­ћа на ат­мос­фе­ру пред Пр­ви свет­ски рат. Не твр­дим да ће би­ло шта од то­га би­ти јер су ин­те­ре­си и ра­зор­на моћ свих стра­на ужа­сно ве­ли­ки. На­ше је да из­ву­че­мо по­у­ке и зе­мљу по­зи­ци­о­ни­ра­мо на до­бар на­чин, да обез­бе­ди­мо си­гур­ност за на­ше гра­ђа­не и на то­ме ра­ди­мо сва­ког да­на”, ис­та­као је Ву­чић, до­да­ју­ћи да „је­дан дан ра­то­ва­ња мо­же да вас вра­ти де­се­ти­не го­ди­на уна­зад”. Као при­мер он је на­вео да, иако Ср­би­ја има нај­ве­ћи тренд ра­ста у по­след­њих 25 го­ди­на, не мо­же­мо да се вра­ти­мо на 1989. ка­да је у пи­та­њу БДП.

„То по­ка­зу­је ко­ли­ко смо го­ди­на вра­ће­ни уна­зад, не са­мо сво­јом кри­ви­цом, али и не­ра­зу­ме­ва­њем свет­ских при­ли­ка и све­га што се око нас де­ша­ва. Чи­ни ми се да љу­ди да­нас мно­го бо­ље раз­у­ме­ју мо­је ре­чи, ко­је су мо­гли да чу­ју и од кан­це­лар­ке Ан­ге­ле Мер­кел, а то су – мир и ста­бил­ност го­то­во по сва­ку це­ну”, по­ру­чио је пред­сед­ник. На пи­та­ње ка­ко ће на­па­ди ути­ца­ти на па­жњу САД и Евро­пе на ре­ги­он, Ву­чић је ци­ти­рао ре­чи бу­гар­ског пре­ми­је­ра Бој­ка Бо­ри­со­ва.

„Има­те пет ме­ста, јед­но је Ју­жна Ко­ре­ја, јед­но Си­ри­ја, за­тим од­но­си Грч­ке и Тур­ске, а по­след­ња два на Бал­ка­ну”, ре­као је пред­сед­ник Ср­би­је.

Упи­тан да ли ак­ци­је у Си­ри­ји мо­гу да де­лу­ју де­ста­би­ли­зу­ју­ће на наш ре­ги­он, Ву­чић је од­го­во­рио да то не сма­тра мо­гу­ћим и ис­та­као да је за нас ва­жно да смо раз­у­ме­ли ко­ли­ко ра­за­ра­ју­ће мо­гу би­ти по­сле­ди­це би­ло ка­квог су­ко­ба.

Коментари15
e31a0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

MiloS
Vojna neutralnost u ovakvom okruženju i okolnostima je potpuni promašaj. Interesi svake zemlje u susedstvu koja je u NATO će uvek imati prednost nad srpskim interesima. To je normalno, jer osnovni princip svake organizacije je da štiti vojne , ali i politicke interese svojih članica. Istrajvanje na ovakvoj politici je ponavljanje starih grešaka. Prosto je neverovatno da ne postoji svest o ovim stvarima i barem nekakvo učenje na porazima.
Zeljko Adzic
Vucko,nadam se da ce moj komentar objaviti i da ces ga ti procitati.Srbija vise nego ikada treba treci put,postujuci prijateljske drzave.Za to joj treba strateski plan razvoja!Od baznih potreba hrane za stanovnistvo,sto Srbija moze sama proizvesti,do profiliranja svoje proizvodnje koja bi se trazila u svetu.To moze biti bilo sto.recimo konkurs sa predlozima koji bi obuhvacao naucne grane gde smo blizu vrhu i iz toga proizvod koji bi asocirao sa Srbijom.cetvrta najveca svetska banka,Kineska,u svetu ima ispostavu u BG.Uzeti kredit i raditi na duge staze.Moze to biti i hrana,zdrava hrana koja se sve vise trazi,eto nek tehnolozi eksperimentisu....ili lekovi...ili sve sto ljudima treba.Od koriscenja jeftine radne snage zapadnih kompanija nema puno vajde.Budi vizionbar pa pokreni konkurse...uzmi kredite pa sto ispadne..Srbi su vispremni i inovativni...samo im daj bazu...
Lula
Preziveli smo sve ono sto oni sad prezivljaju i mozemo se tiho saosecati sa zrtvama,ili onako za sebe prihvatiti stav Rusije kao ispravan,ali u ovom momentu,gde sve u Srbiji vrvi kao u kosnici,definitivno je pametnije ne mesati se i sacekati da vidimo kada ce ovo da prodje u nadi da ce biti sto pre.
Zeljko N.Bgd.
Mozda cete objaviti i neki komentar van oficijelnih. Gos. Vucic kao predsednik drzave ne vodi spoljnu i unutrasnju politiku, vec je po Ustavu nadlezna Vlada. Kada vec govori o Siriji zasto nije osudio vojnu akciju bez odluke SB OUN. Zaboravio je da je Sirija osudila NATO bombardovao SRJ 1999.g. Sramota.
Stojko
Vojna neutralnost. To je veliko dostignuce za drzavu i srpski narod i to je realnost. Realnost izborena uz kolosalne zrtve i razne vrste patnji kroz vekove. Na politicarima to jest onima koji imaju danas vlast u Srbiji stoji da to formulisu trajno a diplomatiji da to predoce i objasne Svetu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља