недеља, 07.03.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 14.04.2018. у 10:50 Б. Г. Т.

Одлазак Милоша Формана

Милош Форман (Фотодокументација "Политике")

Че­шки ре­ди­тељ Ми­лош Фор­ман, ко­ји је жи­вео у САД, а сла­ву сте­као у Хо­ли­ву­ду, пре­ми­нуо је у пе­так по­сле крат­ке бо­ле­сти, у 86. го­ди­ни, ја­вља­ју свет­ски ме­ди­ји. 

„Фор­ман је умро у САД на­кон крат­ке бо­ле­сти. Ње­гов од­ла­зак је био ми­ран и све вре­ме је био окру­жен по­ро­ди­цом и нај­бли­жим при­ја­те­љи­ма”, из­ја­ви­ла је ње­го­ва су­пру­га Мар­ти­на. 

Фор­ман је ро­ђен 18. фе­бру­а­ра 1932. го­ди­не у че­шком гра­ду Ча­слав ис­точ­но од Пра­га, као син Ане Фор­ман, ко­ја је во­ди­ла лет­њи хо­тел и Ру­дол­фа Фор­ма­на, про­фе­со­ра. Ро­ди­те­љи су му би­ли про­те­стан­ти. По­сле ра­та, Ми­лош Фор­ман сту­ди­рао је на фа­кул­те­ту „Краљ Џорџ” у бањ­ском гра­ду По­ђе­бра­ди­ју, где су му ко­ле­ге би­ли Вац­лав Ха­вел и бра­ћа Ма­шин. За­тим је сту­ди­рао и сце­но­гра­фи­ју на Ака­де­ми­ји му­зич­ких умет­но­сти у Пра­гу. У род­ној Че­хо­сло­вач­кој сни­мио је не­ко­ли­ко фил­мо­ва, али ка­да су вој­не сна­ге Со­вјет­ског Са­ве­за и Вар­шав­ског пак­та 1968. го­ди­не ушле у Праг да би пре­ки­ну­ле Пра­шко про­ле­ће, Фор­ман је већ био у Па­ри­зу, пре­го­ва­ра­ју­ћи око сни­ма­ња свог пр­вог аме­рич­ког фил­ма. Аме­рич­ки др­жа­вља­нин је по­стао се­дам­де­се­тих го­ди­на про­шлог ве­ка. На­се­лио се у Њу­јор­ку где је ка­сни­је по­чео да ра­ди као пре­да­вач на Уни­вер­зи­те­ту Ко­лум­би­ја и био је­дан од два пред­сед­ни­ка од­се­ка за филм на по­ме­ну­том уни­вер­зи­те­ту. Ње­гов уче­ник, по­ред оста­лих, био је Џејмс Ман­голд, ко­јег је ка­сни­је са­ве­то­вао у ве­зи са сце­но­гра­фи­јом. 

Упр­кос по­чет­нич­кој не­си­гур­но­сти сна­ла­же­ња у ту­ђој зе­мљи, Фор­ман већ 1975. го­ди­не по­сти­же за­ви­дан успех филм­ском адап­та­ци­јом ро­ма­на Ке­на Ки­зи­ја „Лет из­над ку­ка­вич­јег гне­зда”, за ко­ји је до­био пет Оска­ра, од ко­јих је ја­дан био и за ре­жи­ју и осво­јио је пре­сти­жну на­гра­ду „Злат­ни гло­бус”. На­ред­них го­ди­на (1979) ре­жи­ра филм „Ко­са”, за ко­ји је био пред­ло­жен за на­гра­де „Це­зар” и „Злат­ни гло­бус”. У ње­го­ве ве­ли­ке успе­хе убра­ја­ју се и фил­мо­ви „Ама­де­ус”, за ко­ји је осво­јио осам Оска­ра и „На­род про­тив Ла­ри­ја Флин­та”, ко­ји је био пред­ло­жен за Оска­ра за нај­бо­љу ре­жи­ју и осво­јио при­зна­ње „Злат­ни гло­бус”. По­себ­но му је зна­чи­ла на­гра­да „Кри­стал­ни гло­бус”, ко­ју је до­био 1997. го­ди­не за из­у­зе­тан до­при­нос свет­ској ки­не­ма­то­гра­фи­ји на ме­ђу­на­род­ном филм­ском фе­сти­ва­лу у Кар­ло­вим Ва­ри­ма.

Коментари5
c9804
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ВлаДо
Мене је више од његових филмова фасцинирала његова дефиниција америчке демократије."Демократија је када бели човек пошаље црног човека на две хиљаде миља далеко од куће да убија жутог човека за одбрану домовине отете од црвеног човека."
"Ljubavi jedne plavuse"
Za mene najbolji njegov film koji je napravio je onaj dok je zivio i stvarao u Cehoslovackoj : "Ljubavi jedne plavuse". Par dana prije njegove smrti, gledao sam na DVD njegove filmove koje je snimio u Americi : "Valmont" i ""Man on the Moon". Po mom misljenju, njegovi najbolji filmovi koje je snimio u Americi su "Amadeus" i "Let iznad kukavicijeg gnijezda". Francuzima doslovno punim usi o velikoj "praskoj filmskoj skoli" o kojoj zaista nemaju pojma. Steta za njih. /Dj.Te./
n ercegovac
Hvala za filmove i taj češki trezveni i lekoviti humor.
Lili
On je kao slavan i otišao u Holivud.
Popić Milenko
Pročitavši naslov pomislio sam isto što i Vi. Zanimljivo je, provjerio sam, da je u vijesti češke novinske agencije zaista napisano da je "slavu stekao u Holivudu". Tipično za današnji samoodričući mentalitet evropskog Istoka, odnosno za, kako ih rado nazivam "Zemlje Evrovizije". Novinar ČTK valjda ne zna, ili drži da je in ne znati, za čuvenu prašku Filmsku ili Likovnu akademiju.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља