четвртак, 09.07.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 14.04.2018. у 15:12 Д. Б.

Брнабићева разговарала с представницима „Рио Тинта”

(Фото Влада Србије)

Пред­сед­ни­ца Вла­де Ср­би­је Ана Бр­на­бић са­ста­ла се у Лон­до­ну с пред­став­ни­ци­ма гло­бал­не ру­дар­ско-ме­тал­ске гру­па­ци­је „Рио Тин­то”. Ка­ко је са­оп­шти­ла Кан­це­ла­ри­ја вла­де за са­рад­њу с ме­ди­ји­ма, пре­ми­јер­ка је у скло­пу рад­не по­се­те Ве­ли­кој Бри­та­ни­ји раз­го­ва­ра­ла с из­вр­шним ди­рек­то­ром „Рио Тин­то­ве” про­из­вод­не гру­пе за енер­ги­ју и ми­не­ра­ле Бол­дом Ба­та­ром, и ди­рек­то­ром „Rio Tin­to Ven­tu­res” Ен­дру­ом Ли­та­мом, ко­ји су над­ле­жни за раз­вој про­јек­та ли­ти­јум-бо­ра­та Ја­дар код Ло­зни­це у за­пад­ној Ср­би­ји. 

На са­стан­ку се раз­го­ва­ра­ло о мо­гућ­но­сти­ма ин­ве­сти­ра­ња у Ср­би­ју и раз­ли­чи­тим аспек­ти­ма раз­во­ја Ја­дар про­јек­та. Пред­став­ни­ци ком­па­ни­је „Рио Тин­то” ис­та­кли су да Ср­би­ју ви­де као атрак­тив­ну ин­ве­сти­ци­о­ну де­сти­на­ци­ју и из­ра­зи­ли за­хвал­ност на до­са­да­шњој по­др­шци Вла­де Ср­би­је и ло­кал­не за­јед­ни­це. 

Пре­ми­јер­ка Бр­на­бић је из­ра­зи­ла на­ме­ру вла­де да омо­гу­ћи да се и екс­пло­а­та­ци­ја ру­де ја­да­ри­та и про­из­вод­ња ли­ти­јум-кар­бо­на­та оба­вља­ју у Ср­би­ји, ка­ко би се омо­гу­ћио да­љи раз­вој ин­ду­стриј­ске про­из­вод­ње у но­вим тех­но­ло­ги­ја­ма. 

На са­стан­ку је до­го­во­рен за­јед­нич­ки рад на раз­во­ју про­јек­та у окви­ру за­јед­нич­ке рад­не гру­пе за Ја­дар, осно­ва­не на­кон пот­пи­си­ва­ња ме­мо­ран­ду­ма о са­рад­њи у ју­лу 2017. го­ди­не. 

„Рио Тин­то” по­слу­је у Ср­би­ји од 2001. го­ди­не на раз­во­ју Ја­дар про­јек­та, а не­дав­но је осно­вао и одво­је­но прав­но ли­це за спро­во­ђе­ње ге­о­ло­шких ис­тра­жи­ва­ња у на­шој зе­мљи.

У то­ку по­се­те Лон­до­ну, пре­ми­јер­ка Бр­на­бић је, ка­ко пре­но­си Бе­та, има­ла и су­срет с пред­став­ни­ци­ма „Сер­би­ан си­ти клу­ба” – ор­га­ни­за­ци­је ко­ја оку­пља мла­де пред­став­ни­ке на­ше ди­ја­спо­ре ко­ји ра­де у нај­пре­сти­жни­јим ком­па­ни­ја­ма и ин­сти­ту­ци­ја­ма у пре­сто­ни­ци Ве­ли­ке Бри­та­ни­је.

Коментари5
91419
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ivan
Mislim da bi u ovom slucaju koriscenje iskopa rude trebalo usloviti dizanjem kapaciteta za daljnu preradu sve pa sve do dizanja kapaciteta za finalne proizvode.Ustvari trebalo bi to da bude obrazac za sve strane pa i domace koncesionare rudnog bogatstva.
Milivoje Radaković
Koliko bi neko pristao na to, a da nije krimos i lažnjak kao onaj Deripaska, to bi imalo smisla.
Sta tu ima cudno?
Ovo je pozitivno. Drzava tako i treba da se ponasa i da insistira da se stvari brze desavaju, a vlasti ce da potpomognu ako investitor ispunjava ono sto je obecao.
симпатично рударско месташце
Да ли би волели да живите у симпатичном рударском месташцу код Лознице? Да се мењамо? (Уз доплату, наравно!)
Мирослав
Шта је овде позитивно?! То што државни врх максимално сарађује у експлоатацији наших ресурса?? Код нас се изгледа само оркестар мења, музика увек остаје иста. Свака влада гура исту политику. Пропаст!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља