недеља, 22.07.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:21

Јагоде oпет „најпрљавије” воће

На листи пољопривредних производа с највећим количинама остатака пестицида ове године нашли се и спанаћ, јабуке, грожђе, брескве, парадајз, целер, али први пут и љута паприка, саопштила Америчка радна група за животну средину
Аутор: Ивана Албуновић / Јелица Антељнедеља, 15.04.2018. у 22:00
(Фото Пиксабеј)

Јагоде су ове године поново прве на листи пољопривредних производа с највећом количином остатака пестицида. У само једном узорку контроле су показале остатке чак 20 различитих пестицида, док је више од 98 одсто узорака јагода, спанаћа, брескви, нектарина, трешања и јабука било позитивно на остатке најмање једног пестицида, показало је истраживање Америчке радне групе за животну средину, непрофитне невладине организације која оваква истраживања спроводи од 2004. године. Истраживање иначе обухвата рангирање 47 најпопуларнијих врста воћа и поврћа у зависности од контаминације пестицидима. 

Одмах иза јагода налази се спанаћ у коме је пронађено хемикалија 1,8 одсто више него код других, а онда следе нектарине, јабуке, грожђе, брескве, вишње, крушке, парадајз, целер, кромпир и љута паприка.

Сваки од ових пољопривредних производа био је позитиван на остатке пестицида, и то у већим концентрацијама од осталих производа на листи.

Да би резултати били што веродостојнији, активисти су се током ове акције понашали као купци, куповали су воће и поврће на пијацама, потом га прали, како то обично раде купци, па су га тек онда тестирали. 

У извештају који је објавио Си-Ен-Ен наводи се да је и истраживаче ове године изненадило то што се међу „прљавим поврћем” нашла и љута паприка у којој је пронађен остатак отровног инсектицида који може да негативно утиче на нервни систем људи. Како су стручњаци навели, свако ко често једе љуте паприке требало би да набавља органске или да ово поврће пре конзумирања куца, пошто се, наводно ниво пестицида тада смањује. Према организацији, потрошачи који желе да једу прљаву десетину воћа и поврћа требало би да купе органско.

Најважнија препорука ове невладине организације је да се купци све више окрећу органском воћу и поврћу, али се онима који то нису у могућности саветује да пажљиво бирају производе и да их темељно перу. Како кажу, прање свежом водом је  врло ефикасно, а пре употребе би требало да се воће и поврће пере најмање 30 секунди. 

– Вода је довољна – кажу научници – пошто благи комерцијални биљни препарати нису толико ефикасни како се сматра. Недавно објављена студија Универзитета Амхерст из Масачусетса поново је покренула причу о наводно најефикаснијем средству за уклањање пестицида раствором соде бикарбоне и воде.

Огласили су се и произвођачи свежег воћа и поврћа који кажу да купци могу да буду мирни јер је, како се наводи, и њима најважнији безбедност хране коју продају.  

– Потрошачи више него икада имају избор када је реч о свежем воћу и поврћу и могу да бирају шта ће да купе и конзумирају – изјавили су представници Удружења произвођача и трговаца свежим пољопривредним производима.

Упоредо с листом „најпрљавијих” ово удружење објавило је и 15 врста воћа и поврћа које су најчистије. На првом месту је авокадо у коме је као и у узорцима кукуруза шећерца пронађено мање од један одсто остатака пестицида, а онда следе ананас, купус, лук, манго, диња, карфиол и брокула.

Јабука се највише третира, али није најризичнија

Милан Стевић, професор с Катедре за пестициде Пољопривредног факултета у Београду, каже да не чуди то што су јагоде у врху листе јер оне имају кратак период вегетације од цветања до бербе и тешко је испоштовати безбедносне интервале, односно каренцу. Јагода је, каже, у фази зрелости јако осетљива, плод јој брзо расте и сазрева и мора се често третирати посебно против трулежница. 

– Јабука која се највише третира, и до двадесет пута због чега би требало да је најризичнија, ипак није тако јер се добар део скоро половина третмана заврши пре него што се формира плод. Последње третирање иде двадесетак дана пре бербе и код ње можемо да скинемо кору. Код јагоде је све то супротно, а код овог плода је покожица изузетно осетљива и пријемчива за пестициде – каже Стевић за наш лист.

Када је реч о прању воћа и поврћа од пестицида и популарним методама попут потапања у соду бикарбону или чишћење раствором сирћета и лимуновог сока, наш саговорник каже да све оно што не може да скине млаз воде тешко да може било шта друго. Посебно када је реч о пестицидима који су већ продрли унутар плода. На питање да ли пестициди могу да се одстране кувањем, како амерички стручњаци препоручују у случају љуте паприке, он каже да је то ван памети јер кувањем те папричице она губи друга својства због којих се конзумира. 

– Јако мали број пестицида је термолабилан, па се ни кувањем не могу разградити. Нека и могу, али само у случају појединих врста поврћа која се иначе кувају као што је спанаћ, када се добар део пестицида одстрани – каже професор Стевић. Он додаје да је најважнија стручна и безбедна примена пестицида јер тамо где се то тако ради нећемо имати проблем ни с једном намирницом.


Коментари11
ec8f2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Божидар
На чије пољопривредне производе се односи истраживање америчке радне групе? Србије!? Не разумем зашто пестициди и инсектициди кад им је све генетски мутирано? Вероватно је све ГМ да би било веће и дуже стојало у рафовима да се не поквари и не пропадне профит а пестициди и инсектициди су за људе да не трају баш дуго ако и стигну до доба пензије са таквим пољопривредним производима.
Marko Kraljevic
Naši pesticidi su možda otrovni samo za orlove, divlje svinje i krupnu divljač. Njih ubijaju garantovano na licu mesta, dok na ljude izgleda slabije deluju, jer prežive nekako, verovatno su stekli trajnu otpornost na otrove, koje svaki dan unose konstantno u organizam. Sva sreća sto na granici imamo visokoobučene ekipe iz Ministarstva poljoprivrede i zdravlja, koji koriste najsavremeniju kvantnu opremu sa spektralnim analizatorima, pa im ništa ne moze promaći. Za kraj jedan narodni recept. Savetujem, kada dođete sa pijace na kojoj potrošite više nego sto ste zaradili, bacite po uzorak svega kupljenog za ishranu porodice nekom poludivljem psu, macki ili golubu koje kote i okupljaju čudaci iz kraja, pa ako ne crknu, slobodno jedite i dajte deci. Savremeni pesticidi, fungicidi i herbicidi su tako moćni da uništavaju sve bakterije, gljivice i viruse na kori, i čak oko samog ploda, pa možda i ne morate da perete, jer tu hemiju ionako ničim ne možete sprati. Ovo je ironija, naravno.
zeljko
Nisam primetio da te zivotinje vole da jedu voce ili povrce. Ali, probao sam da dam ulicnoj macki slaninu kupljenu na pijaci, u slast je smazala i trazila jos. Ista prica sa piletinom kupljenom na pijaci. Golubovi kukuruz i zito bez problema kljucaju. E, vidite, to nije slucaj sa raznim salamana,kobasicom,piletinom,slaninom... kupljenim u supermarketima,dosta vremena mirisu, obilaze oko proizvoda i pored gladi odu. A to ljudi bez problema jedu. Juce sam kupio cevape u supermarketu, danas kada sam hteo da przim miomiris je bio zanosan. I na kraju, kada isprskate sofersajbnu sa sredstvom za pranje, dali osecate da udisete hemiju u automobilu?
Препоручујем 17
svetlana
Zato dobro periti i voće i povrće pre upotrebe, a pogotovo vi koji imate ugostiteljske objekte u kojima pripremate i servirate hranu gostima uz pomasan ceh.
Muradin Rebronja
@ Svetlana: Jeste tajna, ali u poverenju, krećem sa osvajanjem Kanade i Amerike sa novim brendovima, Rebronjin Western i Rebronjin Balkan Best restoranima, sa početkom u Windsoru. Tamo sin Samir a ja, kao lokal patriota, u Novom Pazaru i iz Novog Pazara, gde se momentalno i nalazim u vezi toga.
Препоручујем 6
Nenad Djuric
Pranje će sigurno rešiti problem.
Препоручујем 6
Прикажи још одговора
Darko Sljivic
Planinsko mesto kod nas ovih dana ,krumpir stigao za branje , vlasnici prvo uzmu total i isprskaju nadzemni deo krompira .lakse im je tako nego regulano odvajanje nadzemnog od podzemnog dela ,pa ga zatim vade i prodaju na pijaci .....
Darko Slj
Vlajko udjite u neku poljoprivrednu apoteku i samo stanite da vidite sta nasi seljaci kupuju pa ce vam biti malo jasnije
Препоручујем 26
Vlajko
To nema veze sa životom. Naši poljoprivrednici nemaju para ni za hemiju koja je neophodna a kamoli da se razbacuju za ovakve stvari. Prskaju samo kad moraju minimalnim dozama da bi uštedeli, jer matematike sa ovakvim podsticajima i cenama, uopšte nemaju.
Препоручујем 27

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља