петак, 13.12.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:08

Војни инвалид остаје пред вратима судова

Живко Ристић годинама води спорове у ваљевском Основном и Вишем суду у које не може да уђе у инвалидским колицима
Аутор: С. Ћи­рић понедељак, 16.04.2018. у 16:00
Жив­ко Ри­стић ис­пред Ви­шег су­да у Ва­ље­ву (Фо­то С. Ћи­рић)

Ва­ље­во – Упе­ча­тљи­ва сли­ка – чо­век у ин­ва­лид­ским ко­ли­ци­ма пред вра­ти­ма Ви­шег су­да у Ва­ље­ву мо­ли слу­чај­не про­ла­зни­ке да уме­сто ње­га пре­да­ју до­ку­мент на пи­сар­ни­ци су­да, јер он не мо­же да уђе, по­што на ула­зу не по­сто­ји та­ко­зва­на ко­са ра­ван или не­ко дру­го по­ма­га­ло за ин­ва­ли­де. Чо­век се зо­ве Жив­ко Ри­стић, има 56 го­ди­на, вој­ни ин­ва­лид, не­по­кре­тан. Већ го­ди­на­ма во­ди спо­ро­ве са Елек­тро­при­вре­дом Ср­би­је, би­ло као ту­жи­лац би­ло као ту­же­ни, и у Основ­ном и у Ви­шем су­ду у Ва­ље­ву, и ни у је­дан не мо­же да уђе.

У Основ­ном су­ду, до­ду­ше, на ула­зу су­прот­ном од ули­це по­сто­ји „ко­са ра­ван”, али је, пре­ма Ри­сти­ће­вим ре­чи­ма, то­ли­ко стр­ма да је ње­му фи­зич­ки не­мо­гу­ће да је са­вла­да.

У Ви­шем су­ду не по­сто­ји ни та­ква. 

Ви­ши суд му је пре из­ве­сног вре­ме­на иза­шао у су­срет, до­не­то је ре­ше­ње да се ро­чи­шта одр­жа­ва­ју у при­зе­мљу су­сед­не згра­де При­вред­ног су­да, па Жив­ко мо­же да им при­су­ству­је.

Али...

– Про­блем на­ста­је ка­да тре­ба су­ду да пре­дам од­ре­ђе­не ак­те. Ви­шем су­ду би тре­ба­ло да пре­дам до­каз о упла­ти суд­ске так­се, јер ће ми у су­прот­ном до­ћи суд­ски из­вр­ши­те­љи... Пла­тио сам так­су, имам до­каз, али не мо­гу да уђем у згра­ду су­да да то пре­дам на пи­сар­ни­цу, фи­зич­ки сам оне­мо­гу­ћен – при­ча у да­ху Жив­ко. Ка­же да је 14. мар­та ове го­ди­не пред Основ­ним су­дом про­вео два-три са­та, за­у­ста­вио ви­ше од два­де­сет љу­ди мо­ле­ћи их да за ње­га пре­да­ју жал­бу на пи­сар­ни­ци су­да. Слу­шао је раз­не из­го­во­ре и об­ја­шње­ња и нај­зад на­шао до­бро­вољ­ца ко­ји му је учи­нио услу­гу, па је не­ка­ко ус­пео да оба­ви оно због че­га је до­шао. 

За­кон о спре­ча­ва­њу дис­кри­ми­на­ци­је ин­ва­ли­да је на сна­зи ви­ше од де­сет го­ди­на, под­се­ћа Жив­ко Ри­стић, ци­ти­ра­ју­ћи ње­го­ву од­ред­бу да све јав­не уста­но­ве и јав­не по­вр­ши­не мо­ра­ју би­ти при­ла­го­ђе­не по­тре­ба­ма ин­ва­ли­да, адап­ти­ра­не за ула­зак и не­сме­та­но кре­та­ње у објек­ту... 

Слич­но ре­гу­ли­ше и За­кон о за­бра­ни дис­кри­ми­на­ци­је.


Коментари1
0cd9d
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zdenko
Ovo je sramota lokalne samouprave i Beograda.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља