недеља, 16.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 13:04

Вучић о Космету : Једно сам сигуран - решење неће бити безболно за Србе

понедељак, 16.04.2018. у 17:52
Председник Александар Вучић са премијером немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг Винфридом Кречманом (Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да још нема предлог решења за КиМ, да није сигуран да ће испоштовати да то решење понуди до краја априла, обећао да ће на њему сигурно радити озбиљно, одговорно и храбро, али и констатовао да оно сигурно за Србе неће бити лако.

„Рекао сам да ће то бити крајем априла. Нисам сигуран да ће бити, али урадићу то ако буде било могуће, говорим само о јавној презентацији, да не ослабим позицију Србије, ништа више од тога”, рекао је Вучић на прес конференцији коју је имао с премијером немачке покрајине Баден Виртенберг Винфридом Кречманом, а одговарајући на питања новинара.

Додао је да не спада у људе који су за то да се одржава замрзнути конфликт и чекају боља времена...

„Јер тога нема, од тога ћемо дочекати само тежа и лошија времена”, поручио је, додајући да наше проблеме не треба да остављамо деци, већ да их сада и сами решавамо и то дијалогом.

Приметио је, међутим, да са каквим год решењем да изађе, уверен је да ће оно бити дочекано „на нож”, и то свуда у окружењу, и у свету, али посебно овде у Србији.

„Не заборавите, ако заиста желите решење ви морате да победите на референдуму у својој земљи. Дакле, није мени циљ да нешто кажем да бих задовољио некога на западу, а да до решења не дође. Мени је циљ да задовољимо грађане Србије и да до решења дођемо и да грађани Србије, не могу да кажем да буду срећни, али да добро разумеју шта нам је будућност, а да истовремено не буду понижени лошим решењем”, рекао је Вучић.

У сваком случају, додао је, он ће на решењу радити озбиљно, одговорно и храбро, са жељом да се оно пронађе.

„Једино у шта сам сигуран је да оно неће бити безболно за нас Србе”, закључио је.

Вучић: Немачка за нас кључна земља, хвала на подршци

Немачка је кључна земља за Србију, истакао је данас председник Александар Вучић, наводећи да је само трговинска размена с покрајином Баден Виртенберг, чији је премијер Винфрид Кречман данас његов гост, да је та размена достигла просле године 602,4 милиона евра, што је повећање од 12,6 одсто.

Кречман: Потпуно уверени да је Србији место у ЕУ
Немачка и Баден-Виртенберг наставиће да подржавају Србију на њеном путу ка Европској унији, изјавио је данас премијер те немачке покрајине Винфрид Кречман и додао да је Србији место у Унији.Кречман је, на заједничкој конференцији за штампу са председником Александром Вучићем, рекао да је допутовао у Србију да помогне у озбиљним напорима и пружи јој подршку на пут ка ЕУ.„Србији је место у ЕУ и у то смо потпуно уверени. Допринос Србије у приступном процесу заслужује велико поштовање”, подвукао је он додајући да Баден-Виртенберг жели да да свој допринос европском путу Србије.Кречман је казао да се радује што је могао да се одазове позиву да дође у Србију, коју је добио априла 2015.године, када је Вучић боравио у Баден-Виртенбергу.„Бројност делегације која се састоји од представника политике, привреде, науке, и цвилног друштва показује да озбиљно желимо да интензивирамо и продубимо сарадњу са Србијом”, нагласио је он.Кречман је казао да постоји простор за продубљивање сарадње постоји у економској размени, те посебно нагласио да сутрашња седница мешовите комисије, али и Дунавска стратегија пружају могућности за кооперацију.„Дунав је велика европска река која има свој извор у Баден-Виртенбергу. И сам живим на Дунаву, где сам научио да пливам, и та река која повезује треба да буде подстицај за сарадњу”, казао је он.Кречман је објаснио да је дошао да помогне Србији у озбиљним напорима на путу ка ЕУ, додајући да су потребне још реформе, посебно у области владавине права и безбедности планирања.„То је посебно важно за мала и средња предузећа, која су кичма привреде Баден-Виртенберга, јер она немају велике правне службе, и ако се одлуче да инвестирају, а хоће сигурно јер је ово атрактивно тржиште, морају да постоје и атрактивни услови”, рекао је он.Указао је да се свет налази пред великим променама, и да су неопходни одрживост, заштита климе, где српска привреда мора прескочити неке нивое, кроз које је пролазила Немачка, што је велики изазов и простор за сарадњу.Такође је нагласио да су потребни напори у области дигитализације како би Европа остала конкурента, јер на глобалном трзишту поред САД, сада имамо и Кину, те је битхно да Европа остане снажна, простор мира и благостања.Када је реч о екологији Кречмар, који је политичар из редова странке Зелених, потврдио је да је и о томе било речи и нагласио да на светским тржиштима могу бити конкурентна само она предузећа коај се придржавају светских стандарда.Истакао је да је неопходно и да се земље посвете дигитализацији као и одрживости, због чега ће и то бити теме на мешовитој комисији.Кречман је казао да ће уложити и напоре у неговању пријатељства два народа.

Овде су велике компаније из те покрајине, попут Боћа, али у Панчево долази ЦТФ, уложиће 160 милиона евра, рекао је Вучић на прес конференцији с Кречманом, уз опаску да нама исто тако требају и стотине малих фирми из Немачке које би улагале у Србију, те да због тога морамо даље да радимо на томе да услови за улагаче буду сто повољнији.

Вучић је захвалио Кречману сто је у Београд довео делегацију од сто људи, што, како је рекао, говори о подршци коју пружају Србији, али и о њиховој заинтересованости за будућност Србије.

Хвала на искреној подршци евро путу Србије, радићемо да постигнемо те стандарде, говорили смо и о свим другим питањима која Србија мора да ресава на европском путу...

Премијер немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг Винфрид Кречман посетио је данас Београд са око 100 привредника из те покрајине и поручио да тиме желе да отворе простор за нове инвестиције у нашој земљи.

Да би предузећа показала већи интерес за нашу земљу морамо да смањујемо бирократију, да обезбедимо лакше оснивање фирми, већу подршку за инфаструктурне пројекте, рекао је председник Србије.

Како је навео посебно су разговарали о дуалном образовању, а без дуалног образовања не можемо да размишљамо о новим инвеститорима.

„Хоћу да се захвалим Кречману на подрсци европском путу, радићемо посвећено и борићемо се да достигнемо стандарде ЕУ, зато смо и говорили о свим питањима које Србија мора да покрене” додао је Вучић.

Како је рекао очекује да ове године достигнемо пет милијардуи евра трговинске размене и навео да ће Немачка бити за три године партнер са којим ће Србија остваривати 20 одсто укупне трговинске размене са светом.

Додао је да немачке фирме запошљавају 44,619 радника и да очекује да ће их бити и више од 50.000.

„Јасно да је Немачка буквално кључна земља за Србију” рекао је председник Србије и додао да бројке о томе говоре.

У том смислу је указао и да расте број туриста из Немачке, да их је претходне године било 78.300, што је повећање од 12,3 одсто, од којих је 23.000 дошло бродом.

Он је истакао да верује да та цифра ове године може премашити и 100.000 немачких туриста.

Вучић је рекао да су разговарали и о пројектима везаним за Дунавску стратегију, заштити животне средине, и рекао да у тој области прилично заостајемо, али смо имали обавезу да земљу прво спасавамо од банкротсва.

Председник Србије је указао да три године за редом имамо суфицит у буџету, чиме се не могу похвалити многе европске земље, али и подвукао да имамо много тога да научимо од немачке покрајине Баден Виртемберг.

„Не стидимо се да кажемо да смо спремни да учимо од вас” казао је Вуцичх и пожелео гостима из Немачке добродошлицу уз позив да долазе чешће и да се осећају као код своје куће.

Вучић: Каква би то била будућност Србије без Немачке?

Председник Србије Александар Вуцић изјавио је данас да то што Немачка има другачији однос према Косову и Метохији од Србије неће променити наш однос према тој земљи, јер је Србија од Немачке добила много у последње време, а то ће се у будућности само повећавати.

„Немачка има другачији однос према КиМ него Србија, али морам да морам да вас питам да ми објасните каква би то била будућност Србије без Немачке”, упитао је председник након састанка са премијером немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг.

Председник је рекао да „они који му соле памет” како је Србија попустљива, треба да се запитају хоће ли да се одрекнемо пет милијарди размене са Немачком и да отпустимо људе који раде у немачким компанијама у Србији.

„Ја свакако мислим да није решење да не разговарамо ни са ким ко је признао КиМ”, поручио је Вучић на прес конференцији.

Председник Србије рекао је да би и он волео да Немачка није признала КиМ.

„Да ли бих волео да нису признали КиМ - да, али су то урадили. Па ипак, можемо и морамо да научимо много од Немаца. Добијамо и добијаћемо много више, и то, пре свега, у знању и образовању”, истакао је српски председник.

Он се осврнуо и на дуално образовање, што је, како је пренео новинарима, била једна од тема разговора са премијером немачке покрајине.

„Кад би Кречман знао да је теже увести дуално образовање у Србији него решити било који други проблем на Балкану - не би веровао, али је то баш тако. Зато ми данас увозимо радну снагу, имамо мањак водоиснталатера, вариоца...”, рекао је Вучић.

Управо из тог разлога, каже председник, Србија мора да увози радну снагу.

Вучић је поновио да се Србија неће одрећи пријатељства са Немачком јер, како је нагласио, Немачка без Србије може, али Србија без Немачке „много, много тешко”.

„А снажна Немачка ни не жели без Србије, жели да помогне европски пут, да помогне додатним инвестицијама”, закључио је Вучић.

Вучић: Не могу да коментаришем нечије жеље за територијама

Председник Србије Александар Вуцић изјавио је данас да му је од коментарисања туђих жеља за неким територијама важнији разговор са пријатељима из Немачке о инвестицијама и о томе како ће наш народ да живи.

Председник Србије је то рекао одговарајући на питање новинара, у вези са изјавом косовског премијера Рамуша Харадинаја, који је јуче изјавио да ће ауто-путем Приштина-Гњилане-Бело брдо бити повезана „Анаморава” (Косовско поморавље) са, како тврди, „источним Косовом” (Општине Прешево и Бујановац)

„Нисам у стању да прокоментаришем колике су нечије жеље за неким територијама. Много ми је важније да са нашим пријатељима из Немачке разговарамо о инвестицијама и о томе како ће наши људи да живе, уместо о нечему што је некоме било важно пре седам векова”, поручио је Вучић на прес конференцији након састанка са премијером немачке савезне покрајине Баден-Виртемберг Винфридом Кречманом.

 


Коментари22
0f15c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar Mihailovic
Zamrznuti konflikt do boljih vremena je mnogo bolji nego ishitreno rešenje po svaku cenu kako bismo sebi štiklirali ispunjenje zadatka, zbog čega će se prevrtati svi preci u grobovima a buduća pokolenja krstiti i levom i desnom. Sama cifra od 5 milijardi evra trgovinske razmene sa Nemačkom ne znači apsolutno ništa dok se ne kaže koja je struktura te razmene, da li možda uvozimo za 4,2 milijarde a izvozimo za 0,8? Ako je to tako onda je za Srbiju i njenu privredu prava katastrofa na pomolu. Pitanje Predsedniku: Kada ste bili Premijer vodili ste spoljnu, unutrašnju politiku i pregovore u Briselu, otvarali svaki mostić, dok Predsednika Nikolića nigde nije bilo, da li ste sada preuzeli sve poslove i gde nam je Premijerka kada se govori o ovakvim pitanjima?
Mile
Meni nikako nije jasno zasto Vucic priprema narod u Srbiji na bolna resenja oko Kosova I Metohije. Prva laz da smo sami ozakonili Kosovsku nezavisnost u medjunarodnom sudu. Zasto Katalonci ne odu u taj sud da ozakone svoju nezavisnost. Druga laz da nam nikada nece biti lakse. Nama je sada najteze jer on razgovara samo sa onima koji su nam i oteli zemlju a on bezglavo srlja u njihov klub. Sve te zemlje sa kojima razgovara daju nam podrsku pridruzivanja a zna se pod kojim uslovom. Dajte 15% teritorije. I mi njih nazivamo prijateljima. Nijedna dostojna sebe zemlja neda ni pedalj svoje teritorije ni pod kojim ucenjivanjem. Zato ako je taj Vucic srpskog roda mora pod hitno da proglasi nase Kosovo i Metohiju okupiranom zemljom, vrati i postuje rezoluciju 1244 i vrati sve ovo u UN gde imamo i dva velika prijatelja Rusiju i Kinu. Srbija nece i nemoze ni pod kojim uslovima da preda svoje srce tudjmanima. Dosta smo izgubili nase zemlje u okruzenju. Populaciona politika pre svega, da ne izumremo
marko
Svakako ce biti bolje da se status resi i narod pocne da zivi nego ovako sto zivotare i strepe
Славиша Вукосављевић
У том случају треба сачекати са болним решењима. Доћи ће ново време, нови људи, нови ветрови у светској политици. Сваки потпис у овом тренутку, под оваквим притиском осведочених србомрзаца, може да буде фаталан за нацију.
Milovan P
Goran Manastiri hrane dusu,pored stomaka i EU ovaj narod iz očaja u koji su nas uveli nasi zapadni prijatelji može da izvuče jedino jaka i čvrsta vera.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља