петак, 27.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
среда, 18.04.2018. у 20:53

Вучић осудио инцидент, жали због одлуке Пленковића

Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић осудио је вечерас инцидент који је направио Војислав Шешељ у парламенту, који је, истиче, нарушио углед Србије, али је изразио жаљење због одлуке премијера Хрватске Андреја Пленковића да се делегација Сабора врати у Загреб.

„Као председник Србије осуђујем сваку врсту насиља и претњи, гажење и паљење хрватске и било које друге заставе суверене земље”, рекао је Вуцић за РТС и додао да је тако нешто недопустиво и да је то „врло лоша порука, коју као народ шаљемо”.

Нећемо дозволити и не дозвољавамо да неко са стране угрози безбедност било којег госта, поручио је председник Вучић, али је указао да је то тешко када је реч о посланицима.

Нема, додао је, одговор на питање како се то догодило.

„Наше је да то осудимо”, рекао је председник Србије.

Он је, међутим, приметио да се и ту разликујемо од Хрвата, јер, подсетио је, не треба заборавити да је уочи његове посете и на дан посете Загребу тамо неколико застава Србије запаљено, да га је посланик Хрватског сабора „јурио по улицама” и да су га вређали и називали четником...

„Мени то није био довољан разлог за напуштнаје Загреба, јер сам сматрао да је врло важно да разговарамо”, рекао је Вучић и подсетио да то што се њему догађало није наишло на осуду у Загребу, изузев хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић.

„Страшно жалим због одлуке Андреја Пленковића да повуче посету и Јандроковића” додао је.

Ако неће Србију у Нишу, у реду  је, али преузимају одговорност
Председник Србије Александар Вучић каже да ће ићи у Ниш 25. априла, како је најавио због отварања новог погона Леонија, али и да ће врло радо разговарати с грађанима који протестују збо нишког аеродрома.Каже да Србија никога неће терати на силу да узме новац и развија се, те да грађани морају да преузму одговорност за такве одлуке.„Идем у Ниш, наравно, да објасним грађанима, јер сви заједно смо урадили много за Ниш - добио је најлепши Клинички центар, то није само од новца Нислија, већ свих грађана Србије, добија аутопут до Софије, ускоро крећу радови према Мердару и приситни, добио је сест нових фабрика, идем да отворим Леони, више од 2000 радника ту ради”, набрајао је.Неко је, приметио је гостујући на јавном сервису, све то почео да гради и зида како никад није било и на све је то, каже, поносан.„Идем на разговор с Нислијама, немам проблем с тим и како год да се договоримо, као и у случају косовског питања, народ ће имати последњу реч, Моје је да предложим ста мислим да је најбоље, и то после теске борбе, а не после спавања до 1 и глупих питања Међународном суду правде и ћутања на једностано проглашење незавиности”, поруцио је.И, како је рекао, и ако народ неће то сто има да им каже, нема проблема...„Неко други ће тада морати да сноси одговорност. А то у Нишу је најтупавији протест, тупавији од оног који су организовали Јанковић и Јеремић, кад је требало наводно да поставим Јанковића за премијера, Овде је питање да нешто сто је друштвена својина прелази у друствену својину. Јер, излечили смо Ниш од дугова и ви сад хоћете ономе ко има пара и жели све најбоље том аеродрому, ви кажете да вам то не треба”, навео је Вучић, додајући да се ту помињу неке фикс идеје о томе да се све ради због неких Руса или ко зна кога.А реч је, додаје, о улагању у Ниш, али, како каже, ако то грађани не желе, Србија ће да улаже тамо „где нас људи хоће, где хоће своју Србију”.„Ви нећете своју Србију, хоћете неке из тамо неких амбасада да вам поомажу , узмите то...ниста нећемо на силу. Али, исто тако народ онда мнора да преузме одговорност. Ја те глупе разлоге не разумем, али ако нећете, ти који тако одлуче мораће да сутра положе рачуне суграђанима”, рекао је ВучићПоручио је да нам је данас више него икад потребна озбиљност, а да с друге стране грађани могу да буду сигурни да ће мир и безбедност бити очувани, и да ће Србија ићи напред без обзира колико то буду желели неки и на западу и на истоку.„Напредак ћемо бранити на сваки начин”, поручио је председник Србије.

На опаску да наша амбасадорка није хтела да прими протестну ноту, Вуцић је узвратио питањем: „А, шта су то државни органи Србије лоше урадили?”.

Како је рекао, у Хрватској данас живи 186. 000 Срба који ће се лошије сада осећати.

Истовремено, указао је, у Хрватској се најављује споменик у Двору на Уни Алојзију Степинцу, правоснажном пресудом осуђемном за злочине починене против Срба. . .

„Биће дакле све то потпуно бачено у засенак и проћи незапажено због наших глупости, које су за најстрашнију осуду”, рекао је председник Србије.

У Хрватској, подсетио је, има десет градова са улицама Миле Будака, усташког зликовца, а нисмо реаговали ни на приче о ратној одштети, иако су нарушили територијални интегитет Србије, што је „у лице рекао Пленковићу”, као ни на то што су у закон убацили да је Србија извршила агресију на Хрватску...

„Све смо то прећутали, а сада смо 'дочекани' тиме што је једна опозициона групација урадила”, рекао је Вучић и подсетио да су и шефицу европске дипломатије Федерику Могерини дочекали немогући услови у Скупштини Србије, па није напустила ни Србију, ни скуспстину.

„И тада сам се са њима препирао зашто то раде”, додао је.

Како је рекао, сада се најављује и митинг у Хртковцима, а најављен је и контрамитинг, али, поручује, никаквог насиља неће бити, нити ће бити дозвољено.

Председник Србије је оценио да је Србија у међувремену за Хрвате много урадила и да „чека хрватску председницу Колинду Грабар Китаровић да се тиме похвали”.

Хрвати су, каже, наши грађани и треба им помоћи да се осећају баш тако, и безбедно и сигурно.

Он је набројао шта је све урађено за хрватску националну мањину и шта ће урадити, у складу с оним како се једна одговорна земља понаша према својим грађанима.

Вучић: Од Могерини очекујем речи охрабрења 

Председник Србије Александар Вучић истакао је вечерас да од сутрашњег разговора са шефицом европске дипломатије Федериком Могерини очекује речи охрабрења, али наглашава да се разговори односе пре свега на дијалог Београда и Приштине.

Вучић је, гостујући у дневнику РТС-а, казао да се са представницима ЕУ разговара пре свега о односу Београда и Приштине, а да све остало заузима свега 10 одсто разговора.

„Суштински разговарамо о односима Београда и Приштине, који представљају највећу препреку на нашем европском путу, Поглавље 35. То знамо ми и знају у ЕУ. Поставља се безброј питања, колико ко има шта коме да каже. Имаћемо и ми поруке у вези формирања ЗСО. Пет година није формирана”, рекао је он.

Вучић је указао да су Албанци имали рокове које нису испоштовали, а данас са одушевљењем неки прихватају што су наводно почели да раде на томе.

„Рекли су да ће за три и по месеца изаћи са статутом за ЗСО. Сачекаће Србија и то, али нећете видети статут за три и по месеца. Обмањују јавност међународне заједнице, оних који су стварали косовску независност”, поручио је он.

Вучић је рекао да је позиција Србије чиста, али и ужасно тешка, јер не разговара са Албанцима, већ са онима који их штите, а то су САД, Велика Британија и „ко зна које све земље”.

„Када разговарате са много јачима, руке су вам везане, много сте слабији, али вам преостаје само да се храбро и поносито борите за своју земљу, за интересе свог народа, за српски народ на Косову и Метохији, како би могао да опстане на својим огњиштима”, објаснио је он.

Каже да не постоји објашњење које могу да му дају, и да не могу да му причају бајке о неким уставима, законима, јер, како је нагласио, зна свако слово и тачку која је изговорена у Бриселу.

„Знам колико је било неистина проведене са друге стране”, додао је Вучић.

На молбу да оцени извештај о напретку он је казао да не воли да оцењује туђе оцене.

„Њихова оцена је да Србија напредује на европском путу. Нормално је да напредујете и то је добра вест за Србију, али то радимо због себе, да бисмо имали бољи правни поредак, бољу економију, уређенију земљу. Наставићемо да радимо и напредујемо”, рекао је Вучић.

Сачекаћемо и три месеца, иако неће формирати ЗСО

Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да из Бриселског споразума није испуњена само тачка о формирању ЗСО, да не очекује да ће Заједница бити формирана ни за три месеца, колико је преостало Приштини да то учини, према новом року који је добила од Брисела, али да не прихвата лицемеран став да су сви пођенако криви.

„Србија није ни за шта крива”, рекао је Вучић за РТС.

Осврћући се на чињеницу да је сутра годишњица од потписивања Бриселског споразума, пре пет година, а да је шефица европске дипломатије Федерика Могерини позвала на хитан напредак са циљем постизања правно-обавезујућег споразума, Вуцичх каже:

„Пустите примену раније постигнутих споразума. Само једна ствар није остварена - ЗСО, то је првих 6 тачака, и ту је тачка 13. која говори о томе да ће се о проблемима у телекомуникацијама и енергетици разговарати и дискутовати. Телекомуникације су решене, а за енергетику се каже само да ће се дискутовати. Само ЗСО није решена, а увек обе стране морају да буду криве.„

Међутим, како каже, не прихвата тај лицемерни приступ јер Србија није ни за шта крива.

На питање новинара да прокоменатрише то што ЕК у Извештају о Косову хвали Приштину због напретка по питању формирања ЗСО, председник Србије каже:

„Честитам им на томе.Видим како је формирана, докле се стигло са статутом. И то је то лицемерје о којем вам говорим.„

Он такође истиче да Срби са Косова неће сами сутра или прекосутра почети са формирањем ЗСО, већ ће сачекати да прође тај рок од 3 месеца колико је одредила ЕУ.

„Али, кажем вам ни за три месеца неће бити од тога. Знам Албанце, знам им менторе. На њиховом удару сам зато што сам то све прошао, што им знам намере и зато што те приче више не пролазе”, истиче Вучић.

Он наводи да је Косово требало да уподоби све прописе и законе да би се формирала ЗСО а да нису уподобили ниједан:

„Нула! Кога обамњујете?”, упитао је он и додао да ће Србија говорити истину.

Вучић: Питање реформе ЕУ је њена унутрашња ствар, ми радимо

Изјаву француског председника Емануела Макрона о предности реформи у Унији у односу на њено проширење тумачим као унутрашњу ствар Европске уније, изјавио је данас председник Србије Александра Вучић и истакао да су за Србију важне реформе које она спроводи, а не то да коментарише једну или другу реченицу европских званичника.

Вучић је за РТС, упитан о изјави француског председника, рекао да Макрон има своју политику, да је Француска друга земља по значају у ЕУ, те да од Француске очекује подршку на европском путу Србије.

„Ускоро ћу разговарати са Макроном. Очекујем да став буде подршка европском путу Србије”, каже Вучић и додаје да за Србију од кометарисања изјава европских политичара много важније колико ће отворити нових фабрика, мостова, пруга, путева...

Суштина је то што ми радимо у Србији, каже Вучић, а од тога, додаје, да ли ће неко у ЕУ да каже једну или другу реченицу и то да ће Србија за пет или десет година ући у ЕУ важније је да живимо боље и земљу мењамо.

Истакао је да су за Србију кључна питања из области економије, а не коментарисање сваке изјаве европских политичар, те подвукао да је за нас важно да чувамо мир и стабилност.

Јавни дуг до краја године мањи од 52 одсто БДП

Србија је највећи напредак остварила у области економије, што је констатовано и у извештају ЕК, и то мора да похвали свако, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић и истакао да ће до краја године јавни дуг бити мањи од 52 одсто БДП.

„Највећи напредак је на пољу економије. Када сам постао председник владе плате у Србији су биле 340 евра, а данас просечне плате већ су 425 евра. Пре краја године биће између 480 и 500 евра”, рекао је Вучић на РТС.

Буџет Србије, каже, и даље бележи суфицит и то трећу годину заредом.

„Никада то Србија није имала, сада трећу годину за редом имаће суфицит”, навео је Вучић.

Србији, истиче, више нису потреби никакви велики кредити, а пре краја године превремено ћемо отплатити још 700 милиона долара кредита.

„Смањујемо и даље јавни дуг. Када сам постао председник владе јавни дуг је био 77 одсто БДП, данас је 57, биће мањи од 52 одсто до краја године. Тиме остављамо нашој деци за будућност много боља времена. То су за нас кључна питања”, истиче Вучић.

Истовремено је у Србији, како је рекао, за неколико година изграђено аутопутева које нисмо изградили у претходних 70 година.

Набрајајући планове на изградњи путева, Вучић је навео Источни крак Коридора 10, од Ниша ка Пироту и Димитровграду, и Јужни крак од Лесковца до Врања и до границе са Македонијом.

Гради се, каже, и аутопут Београд-Чачак-Пожега који нико није ни сањао да ће бити изграђен, а следи завршавање договора за Моравски коридор, као и рад на путевима Београд-Зрењанин, Зрењанин-Нови Сад, потом Рума-Шабац, Шабац-Лозница...

„О пругама да не говорим. Очекујем наредних дана потписивање коначно уговора (за пругу) Београд-Будимпешта и да се крене у тај велики посао. То су ствари које иду добро”, закључио је Вучић.

(Танјуг)

Коментари8
efc29
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Stanko iz Zagreba
Kao što je rekao jedan zagrebački komentator ovim događajem dobili su svi - Šešelj jer je još jednim slaboumnim potezom opet ugrabio trenutak publiciteta, Vučić jer je reagirao kao državnik a ne uvrijeđena primadona i Plenković jer je svojom reakcijom smirio hrvatsku desnicu koja je poludjela zbog Istanbulske konvencije. Jedino su po tko zna koji put izgubili normalni ljudi u Srbiji i Hrvatskoj.
ivan bošković
Biće jednom dobro ovde, i to Kada se Srbin s Hrvatom zbrati, Crnogorac motike lati, Makedonac dugove vrati, Šiptar u biblioteku svrati, Slovenac kome piće plati, I Bosanac kad sve to shvati.
Саша Јовановић
Како ће једном, не знам у колико далекој будућности, све ово написано и изговорено бити жалосно. Сад је трагикомично.
Petar
Nije mi jasno kako neko može da osudi incident, a ne počinitelja. Incident je kad neko prouzroči nešto, a drugo je akcident kad se nešto dogodi slučajno.
sergije miletic
Slusajuci gospodina Vucica dodje mi prosto neprijatno koliko nam obro ide.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља