среда, 19.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:31
ПРЕКО ПУНЕ ЛИНИЈЕ

Откључана капија и закључана савест

Аутор: Тома Тодоровићпонедељак, 23.04.2018. у 10:00
дво­ри­ште вр­ти­ћа „Леп­ти­рић” (Фото Т. Тодоровић)

Ниш –Из дво­ри­шта вр­ти­ћа „Леп­ти­рић”, 11. апри­ла ове го­ди­не, у Ули­ци Ју­жно­мо­рав­ских бри­га­да у Ни­шу, ко­ји је у скло­пу Де­чи­је уста­но­ве „Пче­ли­ца”, на ули­цу је нео­па­же­но иза­шао тро­го­ди­шњи де­чак. Угле­дао је ма­ли­шан отво­ре­ну ка­пи­ју, одво­јио се од гру­пе вр­шња­ка и кре­нуо пра­во ка про­мет­ној са­о­бра­ћај­ни­ци. Ни­ко га ни­је при­ме­тио ка­да је на­пу­стио дво­ри­ште – ни оста­ли де­ча­ци и де­вој­чи­це, али ни вас­пи­та­чи­це, ко­је су има­ле са­мо је­дан за­да­так: да бри­ну о њи­ма и њи­хо­вој си­гур­но­сти.

Ве­ли­ка је сре­ћа што је не­ко­ли­ко про­ла­зни­ка из овог де­ла гра­да на ни­шкој Тро­ша­ри­ни при­ме­ти­ло са­мог и без сум­њи дез­о­ри­јен­ти­са­ног тро­го­ди­шња­ка у тре­ну ка­да се спре­мао да пре­тр­чи са­о­бра­ћај­ни­цу, ухва­ти­ли га за ру­ку и за­у­ста­ви­ли. Вра­ти­ли су гра­ђа­ни ма­ли­ша­на у дво­ри­ште об­да­ни­шта да би се тек та­да вас­пи­та­чи­це рас­тр­ча­ле и по­че­ле да про­ве­ра­ва­ју да ли су им сва де­ца на бро­ју.

Ка­да су но­ви­на­ри са­зна­ли за овај до­га­ђај, а ме­ди­ји об­ја­ви­ли ин­фор­ма­ци­ју о то­ме, ме­ђу ро­ди­те­љи­ма је на­ста­ло ве­ли­ко уз­не­ми­ре­ње и не­ве­ри­ца. Док се че­ка­ло да ру­ко­вод­ство „Пче­ли­це” од­мах и без од­ла­га­ња утвр­ди окол­но­сти под ко­јим се све де­си­ло, нај­пре је на­ста­ло ћу­та­ње. Ка­ко је, ме­ђу­тим, ја­чао при­ти­сак јав­но­сти, де­си­ло се не­што што ни­ко ни­је оче­ки­вао – на сва­ки на­чин по­ку­ша­но је да се све што се до­га­ђа­ло с тро­го­ди­шња­ком ми­ни­ми­зи­ра, а по­том и да се од­ла­же утвр­ђи­ва­ње од­го­вор­но­сти.

По­че­ло се с при­чом „да ни­је по­зна­то ка­ко је ка­пи­ја у то вре­ме би­ла от­кљу­ча­на и ко је то ура­дио”, а он­да и с тврд­ња­ма „да у уста­но­ви има­ју ве­ли­ке оба­ве­зе и пре­ча по­сла, као и да због то­га не­ма­ју вре­ме­на и не мо­гу да спро­ве­ду ни ди­сци­плин­ски по­сту­пак про­тив вас­пи­та­чи­ца ко­је су де­жу­ра­ле на дво­ри­шту или про­тив спре­ма­чи­ца ко­је от­кљу­ча­ва­ју и за­кљу­ча­ва­ју ка­пи­ју”. Али, и „да ће све око ди­сци­плин­ског по­ступ­ка ура­ди­ти чим на­ђу ма­ло вре­ме­на”.

Зар је тре­ба­ло да се не­што до­го­ди ма­ли­ша­ну?

Над­ле­жни има­ју хит­ну оба­ве­зу да утвр­де крив­ца. По­себ­но због то­га што ово ни­је уса­мљен, а ни пр­ви слу­чај да де­вој­чи­це и де­ча­ци без ичи­јег зна­ња и кон­тро­ле из­ла­зе не са­мо из овог вр­ти­ћа и лу­та­ју у око­ли­ни.


Коментари4
d7382
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Radenko
Sada ce Ministar prosvete i Centar za Socijalni rad odmah naloziti da se de3te oduzme od roditelja, smesti u neku hraniteljsku porodicu na 6 meseci, a onda preda na usvajanje u Nemacku ili SAD. Pa krivi su roditelji sto nisu organizovali dezuru ispred kapije vrtica, zar ne? SAmo napred, sa Barneverdeom svetla buducnost je pred nama.
Илија З. Лукић
Несрећни случајеви се дешавају и незвисно од наше будности, стицајем разних околности, па и кад су у питању дечији вртићи који, природно, изазивају највећу пажњу. На жалост, такво је опште стање у земљи почев од техничког и хигијенског одржавања зграда па до аутобуса градског саобраћаја који излазе из гаржа без савесне тхничке контроле о њиховој исправности. Довољно је погледати унутрашњост аутобуса па схватити какав хаос влада у том предузећу јер су, наприм. деклови, (поклопци) појединих комора рашрафљени иако је аутобус наоко у добром стању. То поспешује упропашћавање матреијалне безе предузећа а толико је уочљиво и иритантно да боде очи али и показује одакле треба поћи са чишћењем људског шкарта који резонује по принципу, "што горе то боље"! Када се почне радикално обрачунавати са тим примитивизмом, овој ће земљи сванути!
dragoslavic
Svim vaspitacicama otkaz, rukovodstvu takodje. Nova ekipa da pazi decu uz saznanje da zbog bilo cije greske svi dobijaju otkaz. Ima da paze i decu i jedni druge!
Milos
Pa, ja bih ipak ogranicio na sve one koji su u dvoristu u tom trenutku pazili, ili je trebalo da paze decu, i njihov kompletan menadzment. Jezivo.
Препоручујем 10

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља