среда, 23.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 09:00

У новој фабрици „Леонија” радиће 2.200 радника

Фабрику отворили председник Србије Александар Вучић и директор „Леони Србија” Клеменс Сакс. – Поред три фабрике у нишком крају градиће се и четврта у Краљеву, чиме ће немачка компанија постати највећи страни послодавац у нашој земљи са 11.000 запослених
среда, 25.04.2018. у 11:40
(Фото Танјуг)

НИШ – Данас видите како се оно што смо обећали остварује, рекао је председник Александар Вучић обраћајући се Нишлијама, више хиљада њих који су дошли да му искажу подршку уочи свечаности поводом завршетка радова новог погона фабрике Леони.

Председник Србије је, реагујући на кампању локалне опозиције против преузимања нишког аеродрома у државно власништво и против њега лично, поручио да се „не плаши и да се никада неће плашити нерадника и оних који су уништавали Ниш, који су крали, пљачкали и отимали имовину од народа”.

„Дошао сам да вам предам извештај за оно што смо радили претходних година и месеци, а говорили су ми - не смеш да дођеш у Ниш, отераћемо те”, рекао је Вучић и наставио:

„Да ли мислите да је требало да се плашим, кад сам довео све ове фабрике, градио путеве, најмодернији Клинички центар, за разлику од оних који су само рушили и разарали?”, запитао је Вучић Нишлије, којима је најавио и нове фабрике.

Каже, воли да долази у Ниш, да тамо проводи време, да отвара нове погоне, а грађанима је захвалио и поручио да Ниш сасвим сигурно постаје „апсолутни центар Балкана”.

Подршка Нишлија
НИШ – Председник Србије Александра Вучића је испред Леонија дочекало више хиљада Нишлија који се дошли да га поздраве и дају му подршку за, како кажу, политику коју води и због онога што је учинио до сада и што ради за град Ниш.У новом погону Леонија у Нишу посао ће наћи 1.125 радника, а генерални директор Клеменс Сакс истиче да су досадашње инвестиције Леонија у Србији достигле 75 милиона евра, и - најављује нове. Када следеће године заврше изградњу нове фабрике у Краљеву, овај произвођач оптичких влакана и каблова постаће највећи посодавац у Србији, са више од 11.000 запослених.„Отварамо у Нишу око 20.000 квадрата производних погона, а када завршимо са инвестицијом у Краљеву, укупно ћемо имати 110.000 квадрата производних погона у Србији и запошљаваћемо између 11 и 12 хиљада људи”, каже Клеменс Сакс.

Додао је и да је данас у Нишу да покаже како ће грађанима да врати оно што су им неки други узели пре 12, 13 година.

Поставио је питање, себи, каже, али и другима: „да ли је заиста боље да уништите све фабрике, да их укинете, да кажете људима више нема плата, и онда тај новац ставите у свој џеп, или је боље да подижете град из пепела?”.

„Резултат тог другог избора су фабрике у Нишу попут Леонија, Цумтобела, Џонсон електрика... „, поручио је председник Вучић.

Додао је и да је држава уложила 3,6 милиона евра у Аеродром Ниш, град Ниш још 2,2 милиона, али, каже, треба знати и колико је Ниш добио новца у милионима евра из буџетске резерве, прошле, претпрошле године...:

„Зато што је држава препознала значај Ниша, разумела колико је важно уложити у Ниш, да бисмо могли да вратимо све дугове, који су неки 2010. и 2011. оставили Нишлијама”.

Председник Србије је приметио да се у томе и успело.

„Нисам се плашио и не плашим се ни много моћнијих, а камоли нерадника и оних који су крали и пљачкали и отимали имовину од народа. Лопова се нисам плашио никада, нити ћу” поручио је Вучић.

Урадићемо много добрих ствари за Ниш, казао је председник Србије и навео да ће исто тако то бити урађено и Пиротски, Топлички, Јабланички, Пчињски округ...

Подвукао је да је много фабрика отворено али да то није довољно и да ће мопрати да их буде још, да ће морати плате и пензије да буду још више али да за то мора да се пуно ради, „а не само да кажемо пашће с неба”.

„Бесплатан сир постоји само у мишоловци”, поновио је Вучић и указао да они који грађанима говоре да само треба да гласају за њих па ће бити и пара - једноставно не говоре истину.

Вучић: Наш пут у ЕУ зависи од КиМ, а остало - додатни притисак
Пред нама је велико путовање до пуноправног чланства у ЕУ, али све зависи од односа према Косову, а све остало служи као додатни притисак, указао је данас председник Александар Вучић одговарајући на питања новинара на тему где је данас Србија на европском путу, а с бзиром да је он у Софији изјавио да хоћемо да будемо прва наредна чланица Уније.„Од тога зависи наша будућност и то не значи да све нешто треба да предајемо, јер мало је тога остало, већ значи да морамо да проналазимо рационално решење и да то питање коначно решимо”, рекао је Вучић.Све друго што морамо да урадимо, попут владавине права, имовине...а за шта, по правилу, добијамо увек најгоре оцене, у ствари је додатни притисак у смислу: види шта ће да вам се деси ако око Косова не буде уступака!.„И то није ништа ново, ми то одавно знамо”, закључио је.

Он је поручио грађанима да је захваљујући њиховом раду, стрпљењу, марљивости Ниш је дана град будућности, а такође и да ће Нишлије имати најбољу мрежу саобраћајница, најбржу везу са Софијом, Скопљем и Солуном, Приштином ...

„Ово постаје апсолутни центар Балкана”, поручио је председник Србије и додао да ће у Нишу бити организовани и многи међународни скупови.

Истакао је да је сигуран у подршку грађана, јер, навео је, не може онај који је направио готово све да буде крив, а да је заслужан онај који је срушио и уништио све.

Вучић је грађане упознао и са проблемима са којима се земља сусреће и навео да је у току тешка борба за очување независности земље. Како је рекао та борба је тешка јер и када се разговара о КиМ, о најважнијим националним питањима, не разговарамо са онима са којима би то требало да радимо већ са њиховим моћним заштитницима.

„Није нама проблем да разговарамо са Албанцима ни како да се договарамо са њима. Проблем је када морате да се договарате са онима који су разарали Србију 1999. године, и са онима који су признали тзв државу Косово 2008. године” указао је председник Србије.

Зато је потребно, додао је, у тој политици морамо да будемо паметни, разумни, рационални и кажемо себи:

„Чуваћемо своју независност, штитићемо своју земљу, али је нећемо угрозити ни на који начин. Хоћемо да имамо мир, хоћемо да имамо будућност”.

Вучић је у обраћању грађанима рекао да не треба да брину јер свим светским лидерима у лице каже све оно што нису смели неки други у претходних 25 година, али и да исто тако водуи рачуна о Србији.

„Хоћу да имамо већи углед, да будемо поштовани и на Западу и на Истоку. Нико не мора да нас воли али хоћемо да имамо поштовање јер га ви заслужујете. Ви сте ти који сте својим избором омогућили Србији да иде напред, Нишу да иде напред” истакао је Вучић.

Он је додао и да ће у августу бити отварање Цумтобела, да ће доћи у међувремену опет у Ниш на неколико дана јер, каже, воли да дође у Ниш, да ту проведе време ...а и да се „забаве мало они који кажу Иш из Ниш” уз поруку да њега такви из Ниша никада неће отерати. 

Је л' то хоћете сами да финансирате аеродром, а Јанковић да буде директор?

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да су протести, најављени у Нишу, али и уопште, легитимни у свакој демократској земљи, те и Србији, али да је јасно да иза нишког, поводом аеродрома, стоје политички, а не економски мотиви.

Вучић је подсетио да је за даљи развој нишког аеродрома потребно 20 милиона евра, које тај град нема, али није искључио могућност да се држава предомисли и препусти бригу и одговорност за то онима који се наводно брину у интересу града.

„Остаје једино да Саша Јанковић, кад већ није могао да буде премијер, постане директор аеродрома у Нишу”, приметио је Вучић, указујући да иза противљења преузимању аеродрома стоје Јанковић и његови политички партнери, Драган Ђилас и Вук Јеремић, који би, каже, у том случају могли да се баве јавним набавкама, и да уз одговарајућу накнаду живе још боље.

Ђилас би могао, „сугерисао” је даље, својом имовином и да врати 25 милиона евра које су остали дужни грађанима када су затварали и уништавали фабрике.

Међутим, поручио је, држава ће тај проблем решити и без Ђиласових пара.

„Протести имају политичку позадину и то сам знао чим су их најавили Јанковић, Ђилас и Јеремић. Било ми је јасно да нешто тако глупо може да дође само од њих. Смислили су да нишки аеродром остане држави на локалном нивоу, а та држава на локалном нивоу да одустане од аеродрома”, рекао је председник и поновио да свако мора да сноси одговорност за своје одлуке, па да ће ти исти морати да објасне грађанима зашто Ниш у економском смислу заостаје.

На питање о протестима против аеродрома, али и њега, те о претњама, Вучић је рекао:

„Страшно сам се уплашио...Сачекало ме је 7.000 људи, а да нико није дошао из Београда, као што ће њима доћи из Краљева, Београда, аутобусима, аутомобилима...„, приметио је Вучић.

Лако се може догодити, додао је, да држава одустане од преузимања нишког аеродрома, али ће онда они који су то заговарали морати да објасне зашто град заостаје, и зашто нема новца за улагање у даљи развој аеродрома.

„ Држава је у последње три године дала 3,6 милиона евра за нишки аеродром, а 8 милиона за град у последње три године. Ниво незапослености у Нишу био је 50.000, док је данас 27 или 28.000. Кажите ми за време које власти је више урађено у овом граду, и то не за пет година, него за 20 - и видећете да не постоји”, поручио је председник Србије одговарајући на питања новинара у Нишу.

Вучић је додао да уколико неко сматра да Нишу тај новац и 20 милиона евра за даље улагање у аеродром не треба - „онда још лепше”.

„Само немојте људима да говорите да је држава страно тело у Нишу”, упозорио је Вучић.

Аеродрому у Нишу потребан је, подсетио је, контролни торањ, осветљење, још радова на писти, терминал и упитао хоће ли то можда град да уради, јер, „ако хоће - нема проблема, држава ће онда да улаже у Поникве, Лађевце...„.

Вучић је указао и да је Ниш био задужен свеукупно близу седам милијарди динара, да је и сада дужан око 1,7 милијарди, те назначио да држава нигде није помогла колико је то учинила у Нишу.

На додатно питање о претњама које је добијао уочи посете Нишу, одговорио је да то и не доживљава као претње, јер долазе од Јеремића, Јанковића, Ђиласа, локалног лидера Банане, „оних који су Ниш разорили и уништили”.

„Да се тресем од страха од оних који су једину храброст показали тако што су опљачкали Ниш? Моја савест је чиста. Најсрећнији сам био када сам разговарао са радницима, јер знам да ће ти људи сада имати две плате и да ће радити на пристојном месту “, рекао је српски председник.

У Нишу су за данас поподне најављени протести због преузимања управљања нишким аеродромом од стране државе, а Вучић је одговарајући на питања новинара рекао да је то демократско право свих грађана.

Вучић: Извештај Репортера без граница политичка кампања

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да извештај и оцене „Репортера без граница” о слободи медија у Србији управо говоре да је реч о политичкој кампањи, чим се у извештају помиње председник државе који иначе никакве надлежности над тиме нема.

„Не мислим да се ви осећате небезбедно нити да је било ко имао озбиљан проблем”, рекао је Вучић новинарима у Нишу и додао да је у целој ствари интересантно да „Репортери без граница” говоре о председнику који нема никакве надлежности.

„То говори да је реч о политичкој кампањи”, навео је Вучић, али и рекао нека се то остави са стране, те да је сагласан са тиме да ствари треба да почну да се мењају, да треба да се разговара и да ће сви релевантни људи да разговарају о том питању и да видимо како да проблеме решимо.

Председник Србије је рекао да и њега лично на друштвеним мрежама „разапињу сваки дан, псују оца и мајку, да треба да га закољу...„.

Он је упитао шта треба онда радити са друштвеним мрежама, да ли забранити људима да пишу шта хоће, уз оцену да када би се нешто и урадило у том правцу и покушало да се регуилише одмах би га оптужили да укида медијске слободе и слично.

„Ми предузимамо мере, предузимаћемо их даље и уверен сам да ће и Репортери без граница, који сасвим сигурно немају политичку конотацију чим говоре о председнику Вучићу задуженим за ту област, бити задовољнији следеће године” рекао је Вуцичх.

Он је додао и да се држава ка ЕУ води много брже него што је то радио било ко пре, а да ће покушати да се постарају да се промени таква врста перцепције.

Вучић је рекао и да њему могу сви да поставе свако питање док неки не могу да поставе питање Јанковићу, Ђиласу, Јеремићу и осталима...

„Мислим да и то показује разлику између нас. Не могу ја на њих да утичем. Можда су мислили на то што они не одговарају новинарима па рачунају да сам ја за то крив. Нисам крив за њихово неваспитање и непристојност”, додао је Вучић. (Танјуг)


Коментари16
77a00
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Aleksandar V.
Jel to ona nova iz 2009?
Vito Raski
Evo, nudim, kao i svi strani "investitori" iz sveta , pa i moja malenkost iz Kanade, posto imam ustedjeno nesto crkavice, da pod istim uslovima kao i ostalim "investitorima" sto je drzava, bolje reci njeni politicari - kako prijasnji, tako i sadasnji, izasla ili izasli u susret, da bi otvorio neku fabricicu od najmanje deset (pa navise) radnika. Bicu posteniji od ostalih stranih "ulag(iv)aca" pa cu unapred obecati da ce prosperitet fabricice koju bih otvorio, biti u funkciji onoliko dugo koliko traju stimulacije drzave po pitanju radne snage, tj. onoliko dugo koliko bi drzava dobijala "pomoc" od poznate "dobrotvorne" organizacije pod skracenicom MMF. Ovako iskrenu ponudu, a u cilju saznanja svih gradjana Srbije, na koji nacin i pod kojim uslovima bi ulozio svoju ustedjenu crkavicu, ne verujem da je bilo koji dosadasnji "inostrani" ulag(iv)ac iskreno priznao i obelodanio narodu Srbije. Zahvaljujem "Politici" na besplatnom prikazivanju ponude moje malenkosti. Licno V.R.
Zoran Popovic
Racunica je prosta. Za zaposlenje 11 000 radnika Leoni dobija od drzave 110 miliona evra a ulaze 75 miliona evra. Eto to su rezultati spektakularnih otvaranja fabrika u Srbiji.
Препоручујем 14
Zorana
Ljudi se drze za rec, a Vucic svoju rec ispunjava .
Славиша Милошевић
Десет хиљада еврића тамо, десет онамо, радно место овде, радно место онде, а кад пет година прође, катанче у ланче.
mihajlo
U svakom gradu treba da nikne takva jedna fabrika!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља