среда, 12.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 21:51

Брнабићева: Потписаћу све што је у интересу грађана

Министар спољних послова Ивица Дачић рекао је да „ни овај председник Србије, ни ова влада, неће потписати никакав споразум који подразумева столицу Косову у УН”
Аутор: М. Чекеревацчетвртак, 26.04.2018. у 21:01
Ана Брнабић и Ивица Дачић на седници владе (Фото Танјуг)

Што се тиче Косова, борићу се сваки дан да нађем најбоље могуће решење за тешке ситуације за све грађане Србије, потписаћу све оно што је потребно да се потпише да грађани Србије буду безбедни, да имају сигурну будућност и да имају просперитет испред себе, рекла је премијерка Ана Брнабић у Скупштини Србије, одговарајући Мирославу Алексићу (НС) да ли је спремна да потпише споразум о нормализацији односа са Приштином, којим се Косову даје столица у Уједињеним нацијама. Ивица Дачић, министар спољних послова, рекао је да „ни овај председник Србије, ни ова влада, неће потписати никакав споразум који подразумева столицу Косову у УН”.

Брнабићева је Алексићу казала: „Зашто инсистирате на томе да вам кажем какав ћу ја споразум да потпишем? Шта ви мислите да ћемо ми сада, док преговарамо о споразуму, да вам председник владе каже какав споразум хоће да потпише? Па, чекајте где је ту дипломатија? Ако ја кажем какав ћу споразум да потпишем, онда сам рекла свима шта ће Влада Србије да уради. То се тако не ради. Нећу се ни у једном тренутку ни уплашити ни либити да потпишем шта год треба да се потпише да грађани Србије имају пуну сигурност, безбедност и гаранцију даљег просперитета. Нећу се лично плашити да то урадим. То је моја одговорност, то је моја обавеза коју сам преузела са овим послом. ”

Одговарајући на друго питање Мирослава Алексића, Брнабићева је рекла да се није састајала са представницима лобистичке групе Турнебри Мајклом Рубином и Џејмсом Озборном, и да не зна ни ко су ти људи и додала да влада не ангажује никакве лобисте „ништа тако се не плаћа ни личним, ни средствима из буџета”. Премијерка је истакла: „Те информације које има Вук Јеремић, које објављује на Твитеру и које су на нивоу истина да Ангела Меркел неће да се види са Александром Вучићем, па онда после два дана она зове Вучића, мени су фасцинантне”.

Ивица Дачић казао је да сваки дан ради у договору са председником Александром Вучићем и да имају јасан циљ: „Никакво чланство у УН не пада нам на памет, нема договора, ни политичке трговине о томе”. Додао је: „Немогуће је да неко добије место у УН, шта нам друго онда преостаје? То је основна ствар, коју ниједна држава неће допустити, видели сте како долазе у нашу земљу, воле нас, а онда шаљу протестне ноте земљама које су повукле признање Косова. Какав правно обавезујући споразум који ће дефинисати УН или дефинисати независност Косова. Око тога нема дилеме, ова влада, овај председник Србије, ова владајућа коалиција никада неће признати једнострано проглашену независност Косова.” Дачић је, такође, наводио уговоре, које је влада Мирка Цветковића потписивала са разним лобистима, истакавши да је, између осталог, Вук Јеремић потписао споразум са групом Подеста за 100.000 долара месечно, а уговор са Подестом имало је и Косово, па ко то још ради?”

Соња Павловић (КСП) питала је да ли је Душан Вујовић још министар финансија, пошто се прича о реконструкцији владе и да је он поднео оставку. Ана Брнабић је одговорила да не види зашто би реконструкција владе била табу тема „мењаће се свако ко треба да би влада радила боље, укључујући и мене као председницу владе”. Казала је да не мора неко да буде на неком месту четири године: „Ако неко има неких проблема, здравствених, породичних или не даје себе у пуном капацитету, нормално је да не буде више члан владе”. Додала је да је министар Вујовић био на седници владе, да је прексиноћ допутовао из Вашингтона где је разговарао са представницима ММФ-а.

Муамер Зукорлић (СПП) указао је на, како је рекао, организовани криминал у Санџаку и питао да ли је покренута истрага поводом незаконитог прикупљања новца за наводну изградњу путева у селима тутинске општине, где је, без икакве признанице, скупљено 1,574 милиона евра? Премијерка му је одговорила да нема информацију о овоме, да ће проверити и позвала грађане који су давали новац да то пријаве, „да бисмо кренули у истрагу, невероватно ми је да је у тако сиромашним селима прикупљен толики новац”.

Полемика о директору БИА

Наставак расправе о војним и безбедносним законима у Скупштини Србије је обележила кратка и оштра полемика између демократа и напредњака око надлежности директора Безбедносно-информативне агенције и, пре свега, око садашњег првог човека БИА Братислава Гашића.

Полемику је иницирала Маја Виденовић (ДС), која је прво замерила што је предлог измена закона о БИА послат са захтевом да се разматра по хитном поступку, јер би, како је наведено, у супротном била угрожена безбедност. Додала је: „Ми расправљамо осам месеци касније од његовог достављања парламенту, а безбедност зависи од директора Братислава Гашића, који ће одлучивати ко ће се запослити, колика ће му плата бити, ко ће напредовати у служби. Таква моћ се ставља у руке човека, кога је за ту функцију препоручило то што је, како је рекао Александар Вучић, стрпљиво чекао годину дана без икакве функције.”

Председавајући Верољуб Арсић (СНС) упозорио је да говори о теми, а „то није директор БИА”, а Виденовићева је одвратила: „Одакле вама уопште идеја да ви мени можете да кажете о чему ћу да причам...” Арсић јој је изрекао опомену. Виденовићева је протестовала због опомене код Маје Гојковић, која је преузела председавање. Радослав Милојичић (ДС) придружио се протестима, рекавши да „Арсић демонстрира силу цело јутро, прво није чуо увреде упућене Мариники Тепић и Маји Виденовић, не можете све време да кршите пословник...” Гојковићева му је искључила микрофон кад је прешао на Гашића.

Реаговао је Александар Вулин, министар одбране, рекавши да види да је почело са личним анимозитетима, а „ово нису закони о Гашићу”. Додао је: „Легитимно је да мрзите и Гашића и Александра Вучића и мене, али је штета ту енергију потрошити на мржњу, а не на законе. Што се тиче образложења за хитан поступак, писало је не да ће се десити, већ да би могла да буде угрожена безбедност. Сачувана је безбедност захваљујући огромној енергији припадника наших безбедносних снага, сваки припадник БИА ради два посла, јер две године нико није примљен у радни однос. Зато мењамо закон, а припадник БИА не може бити примљен на јавном конкурсу. Овде се оптужују Срби за све, па и за убиство Оливера Ивановића. ”

Виденовићева је поново читала образложење хитног поступка, а Владимир Ђукановић (СНС) је подсетио да не одлучује влада шта ће се наћи на дневном реду по хитном поступку већ скупштина и додао: „Што ви, кад сте били власт, нисте расписивали јавне конкурсе за БИА, а нисте ниједан. Тражите да у новинама објавимо да нам треба оперативац за праћење страних дипломата, на пример, па то нико нормалан не би урадио.”

Министар Вулин истакао је да се сада не ради ништа што није рађено у периоду од 2008. до 2012. године, само што је тада о овлашћењима писало да су она у складу са Законом о полицији, сада то само регулишемо Законом о БИА. Додао је: „Саша Вукадиновић, који је у ваше време био директор БИА, а који је је из редова ДС-а,  имао је иста овлашћења. И гле’ чуда, чим је господину Вукадиновићу престао мандат, постао је саветник Бојана Пајтића, гле’ баш ДС-а”.

И Александра Јерков (ДС) говорила је као и Виденовићева о хитном поступку и о овлашћењима директора БИА, који је „стављен изнад судова, господин Гашић ни у сну не би могао да буде директор БИА”. Министар Вулин јој је одговорио: „Разумем фрустрацију господином Братиславом Гашићем и да вам је жао што нисте могли да позовете таквог функционера у време ваше власти, али то не оправдава овакав гнев према Закону о БИА”. Јерковљева је одвратила: „Е, таквог функционера као Братислав Гашић нисмо имали и надам се да нећемо никад”. Вулин је одговорио: „Нисте имали Братислава Гашића, као што нисте имали ни Александра Вучића и зато имате два одсто у Београду.”

Нада Костић – члан ДС-а, али самостални посланик

Нада Костић, нови посланик у Скупштини Србије, положила је заклетву и тако ступила на дужност. Костићева је изабрана са листе покрета Доста је било, а на посланичком месту је заменила Милоша Бошковића, који је раније напустио ДЈБ и вратио посланички мандат. Костићева ће, међутим, како је рекла новинарима деловати као самостални посланик, јер је још пре две године напустила ДЈБ и приступила ДС-у.

Зашто као члан ДС-а неће бити и у посланичком клубу те странке у парламенту, Костићева је овако објаснила: „Не би било коректно да се прикључим одмах неком посланичком клубу, пошто сам изабрана са листе ДЈБ-а. Ја сам одмах после локалних избора постала одборник у СО Стари град  са листе ДЈБ-а, али сам напустила ДЈБ и још тада изузела свој мандат и постала једини одборник ДС-а”.

На питање зашто није вратила посланички мандат ДЈБ-у, Костићева је одговорила да је заборавила да је на изборној листи за републичку скупштину и да се изненадила када су је позвали да дође у парламент да је добила мандат, пошто је прва на листи. Додала је: „Кад сам схватила да ћу бити посланик решила сам да искористим прилику да може да се чује мој глас, јер су медији били затворени за мене, нисам могла ни да промовишем своју књигу, а седнице парламента се преносе, па ћу имати прилику да изнесем своје ставове.”


Коментари32
6b4fe
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Душан
"Брнабићева: Потписаћу све што је у интересу грађана". Да, али ни случајно да потписујете пре него питате те исте грађане да се изјасне да ли потписујете у њиховом интересу или у интересу неких других.
Milivoje Lazarevic
Поштована председнице Брнабић, обзиром да Србије мора да буде присутна на самиту ЕУ - Западни Балкан у Софији 17. маја из интереса економије, политичке будућности земље, а Ви представљате Србију, свакако треба очекивати да партнери Запдног Балкана п о т п и ш у писмени споразум са Европском унијом, којим се регулишу односи не само обеју страна него и међусобни односи партнера Западног Балкана, особито између Београда и Притине, то је неопходно потребно један такав Споразум потписати само уз клаузулу ограничења тј. Република Србије задржава право поседа на територију Косова и Метохије. МЛ
Раде Ковачевић
sergije miletic@ Пошто је Србија ратовала против НАТО-а, а не против Милошевића то значи да је НАТО, а не Милошевић убијао грађане Србије и уништавао цивилне објекте у Србији: фабрике, мостове, државне установе, тргове, амбасаде, медијску, саобраћајну, електро и другу инфраструктуру, итд. НАТО је окупирао Космет и тамо се улогорио да би контролисао Пут свиле и Блиски исток, а не Милошевић одбијањем да потпише капитулацију Србије и предају Космета без борбе у Рамбујеу. С обзиром како је брањена, Југославија за све друге осим за Србе и није била много више од постреволуционарне пароле, па се једина кривица српске младежи и осталих у Србији састоји у предимензионираном југословенском идеализму. Тврдња да ће Србија заувек бити у сукобу са Западом ако истраје у борби за Космет аналогна је тврдњи да је Отоманска империја још увек на Балкану само зато што је изгледало да ће на Балкану остати заувек. Русију нико не може увући ни у какав конфликт, јер она добро зна шта Запад хоће.
Ljubomir
Gja Brnabic mogla da se dogovori sa vladom da copiraju sistem vlade u naj razvijenijoj kapitalisticke zemlji i naj demokratskoj vlada SvajcArske.Gde sve partije ucestvuju u vlasti i vladi.Sadasnji presednik vlade svajcarskoj je socijalista Kao prvo diplomati Da daju u ton zemlji uvid,posle Da vlada posalje delegaciju da izrade,iz pomoc tamosnje vlade program za srpske partije.Bice tesko ali treba pokusati. Jedini nacin ujediniti srbe
Данијела
Невероватна је дрскост ових чиновника који су тренутно на власти у Србији. Свађалачко изражавање типа потписаћу је не само дегутантно, него политички неписмено и опасно. Питање Косова не може да буде предмет тајних споразума са Бриселом неке индивидуе, у овом случају неизабране од стране грађана. Ова особа која се налази на функцији премијера није изгласана на изборима, према томе нема никакве надлежности за потписивање било чега.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља