среда, 02.12.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
петак, 27.04.2018. у 17:25

Вучић: Неки на Балкану би још да ратују, а људи нам одоше

Ко­лин­да Гра­бар Ки­та­ро­вић и Алек­сан­дар Ву­чић (Фотографије Танјуг)
(Фото Танјуг)
(Фото Танјуг)

СКОПЉЕ – Неки на Балкану и даље мисле да треба да се бијемо, а сви нам људи одоше у неки бољи живот, каже председник Александар Вучић, те поручује да мисли да то треба да се заустави, а он ће, додаје, и лично али и држава Србија борити да покушамо да нађемо решење за све проблеме који нас оптерећују.

Он је то рекао јуче након завршетка састанка лидера региоан у оквиру процеса Брдо Бриони у Скопљу, додајући да је важно да разговарамо о будућнсоти без обзира на горчину која је и данас на том састанку испољена.

Каже да није превелики оптимиста, али додаје да ће дати све од себе за то да живот победи, јер, примећује, сви у региону себе само лажемо да смо много јаки и велики, по броју становника и сопственој величини.

„А ми немамо тих 7,3 милиона колико говоримо, ни 7,06 колико данас говоримо, Хрватска може да сања о 4,4 милиона становника, БиХ не може ни да сања о 3,5 милиона становника, колико пише у неком попису, ни они који говоре о Албанији да их има 2,9 милиона... зато што нам сви људи одоше за неким бољим животом, зато што многи мисле на Балкану да треба да се бијемо или чекају следећу прилику за нешто слично. Мислим да је време да се то заустави и прекинемо с тим и лично ћу дати све од себе, а и наша држава да се то врзино коло једанпут заврши и да пронађемо решење”, поручио је Вуцић.

Пренео је новинарима да није имао лак састанак а да је кључно питање било однос Београда и Приштине.

„Понео сам сва документа и показао свима, и пред председнком Савета ЕУ Доналдом Туском и премијером Бугарске Бојком Борисовим и свим из региона и рекао да смо сити прича о две стране. Показао сам и прочитао од а до ш шта смо ми испунили и радили, и показао шта је то што друга страна није урадила”, објаснио је Вучић.

Рекао је и да се „не надгорњавамо ни са ким”, иако је, додаје, било реплика између Хашима Тачија и њега.

Тачи је, наиме, каже, тврдио да Београд не испуњава споразум о енергетици, који, напомиње Вучић, и не постоји, већ се у Бриселском споразуму каже да ће се разговарати о споразуму о енергетици и телекомуникацијама.

„Мислим да су и неки други људи који су већ признали Косово, посебно после случаја Марка Ђурића, схватили ко је шта урадио, и ко је провокацију направио. Мислим да смо по први пут од људи из ЕУ чули, који сасвим сигурно не деле наше ставове по питању Косова, јер су њихове земље Приштину признале, да су недвосмислено и јасно рекли ко је крив и одговоран за такво понашење. Да ли нама то нешто значи или не то је већ друга ствар”, приметио је, те додао да је за нас важно да разговарамо у будућности и да тај проблем решимо. .

Каже, није се ни руковао с Тачијем, иако су то учиниили безброј пута раније.

„Ја сам пред учесницима рекао да њему ништа не верујем, не знам да ли то важи са друге стране. Али не могу ја да бирам с ким ћу да разговарам. Он је избор Албанаца на Косову који представљају већинско становништво. Рекао сам - како да верујем човеку који у петак увече седи са нама, зна да је у петак ујутро добио нотификацију Марка Ђурића, седи са тим људима и онда наређује његово пребијање дан или два после тога”, објаснио је Вучић.

Упркос томе, како каже, дијалог треба да се настави и тврди да ће се наставити, а да можда у овом тренутку он лично није најпогоднија особа за то, јер је препун неког једа и жучи због тога и Бриселског споразума, те неиспуњавања обавеза.

„Али Србија мора да настави дијалог. Да ли ћу ја бити у стању, можда хоћу и то би било добро, јер знам о чему се све ради. Ако не будем биће неко други, али дијалог мора да се настави и мора да се настави да се разговара. Немамо могућнст да уцењујемо да ће то да буде Тачи или или неко други, јер нас неће нико ни да пита. Боље је да разговарамо јер је то рационална одлука. Најглупље би било да зато што се дуримо затворимо врата дијалогу и кажемо да ће нешто да се реши”, објаснио је Вучић.

 

Казао је и да грађани морају да знају да смо 1999.не својом кривицом, већ због агресије НАТО, били поражени од 15 најмоћнијих земаља света и да је то био почетак свих наших проблема.

Подсетио је да смо 2004. имали страшне ударе, мартовске нападе на Србе и додатне прогоне српског живља на Косову, каже да смо реаговали тада глупо, неодговорно и неодлучно. а онда је 2008. дошло проглашење самопрокламоване независности Косова, а наша је реакција, сматра, била реакција блага, никаква, неодговорна, неозбиљна, политички неписмена.

„Имали смо затим нашу иницијативу која је била шлаг на торти наше глупости, неодговорности и неозбиљности из 2010. Сећате се прича о нашој дипломатији на стеороидима, Јеремићевој и других, па смо питали, са најглупљим питањем - да ли је то што су урадили легитимно или не и добили смо печат са све оним да запљуну на коверат косовске независности”, навео је ВУчић.

Додао је да оно што смо усепли у међувремену да урадимо и „тиме сам и себе и многе од нас довео у најгору позицију”, што смо успели да подигнемо Србију, прво да подигнемо од банкротства, подигнемо углед Србије у свету, вратили тему која је била заборављена и изгубљена.

Вучић је нагласио да ћемо шта год да разговарамо и преговарамо имати боље него што смо имали.

„Шта год да нам се понуди биће значајно изнад свега тога. Друго је питање да ли ће Србија то моћи да прихвати. Ја то не знам у овом тренутку, као и да ли ће моћи да задовољни наше виталне интересе. Тек ће кренути разговори. Шта будемо добијали као понуду биће боље, а не лошије од онога што смо имали за столом. За то смо се изборили у претходним годинама”, рекао је Вучић, додајући да ће ипак народ Србије одлучити да ли то хоће или неће.

Али људи, напомиње, морају да разумеју последице и једно и другог, те додаје да ће се и он изјаснити о томе, јер би било нефер да то не учини и седи са стране и каже да људи треба сами да одлучују.

„Моје је да кажем које су последице ако урадимо једно или друго. Данас када се две Кореје мире после много децнија сукоба ми треба да размишљамо да ли ће неко ко оде сутра на Косово да га хватају са дугим цевима и да покушавају да га вуку као пса негде да би му неко звиждао по Пристсини. Срам их било”, додао је.

Вучић је истакао да је то рекао на састанку, али да то сигурно неће решити наш проблем у будућности.

„Хоће ли то да промени одлуку да мање земаља из ЕУ или Америка призна незавиност Косова - неће. Због њих могу да раде шта хоће. Због САД су могли да раде буквално шта хоће. Није нас победио Хашим Тачи из Дренице или Рамуш Харадинај из околине Ђаковице, већ нас је победила Америка, зато што су они хтели ту територију да нам узму.”, поновио је.

Зато, каже, сада и треба да видимо шта може да се учини за српски народ, његову безбедност и сигурност, за Србију, да не прихватамо понижавање, али да будемо рационални и да ствари поставимо у оквире будућност, и славимо живот, а не смрт.

„Да не будемо славни ако смо били државници и војсковође по броју изгубљених глава, уместо сачуваних”, поручио је.

На костатацију да је Брдо-Бриони процес успостављен како би Словенија и Хрватска, чланице ЕУ, помогле осталима у региону да приступе Унији, Вучић је казао да су се сви смејали у сали када су те две земље почеле да причају о свом сукобу.

„Рекао сам да су сви научили да говоре исту причу - желимо и волимо Европу и НАТО, а ја сам рекао - супер ви волите НАТО, ми не желимо да приступимо, али сви су научили да говоре што сви воле да чује. Као ми једни другима помажемо на европском путу. Ко је коме помогао на европском путу. Могу да наведем не знам кога све ко је другог саплитао, подметнуо ногу”, рекао је и додао да је говорио истину и да треба прекинути да се правимо да не знамо истину.

Треба рећи како ствари заиста стоје, а не да се правимо луди и улепшавамо, рекао је Вучић, уз опаску да су га учесници састанка са великом пажњом слушали.

Китаровићева: Испружена рука Хрватске за дијалог

Хрват­ска пред­сед­ни­ца Колин­да Гра­бар Кита­ро­вић изја­ви­ла је у Ско­пљу да позив који јој је упу­ћен да посе­ти Бео­град сто­ји и „нико га није отка­зао”. 

„Мој је став да Хрват­ска наста­ви да се зала­же за члан­ство свих држа­ва југо­и­сто­ка Евро­пе”, рекла је Кита­ро­ви­ће­ва, пре­нео је загре­бач­ки „Вечер­њи лист”. Хрват­ска, каза­ла је, има испру­же­ну руку за дија­лог, али да је, дода­ла је, за дија­лог, као и за тан­го, потреб­но дво­је. „Ја сам вољ­на и даље да сара­ђу­јем, али пре тога тре­ба напра­ви­ти кон­крет­не иско­ра­ке. До њих јесте дошло након послед­ње посе­те (пред­сед­ни­ка Срби­је) Вучи­ћа Загре­бу, немој­мо да их пот­це­њу­је­мо. Хрват­ска је пот­пу­но спрем­на у духу добро­су­сед­ства да раз­го­ва­ра са Срби­јом о реша­ва­њу отво­ре­них пита­ња, али исто тако, нарав­но, чува­ће­мо диг­ни­тет хрват­ске држа­ве и свих хрват­ских гра­ђа­на, укљу­чу­ју­ћи и срп­ску зајед­ни­цу”, рекла је хрват­ска пред­сед­ни­ца, пре­но­си Тан­југ. 

Каза­ла је и да са пре­ми­је­ром Андре­јем Плен­ко­ви­ћем још није раз­го­ва­ра­ла о евен­ту­ал­ном повла­че­њу амба­са­до­ра Хрват­ске у Бео­гра­ду.

Декларација самита: На кандидатима одговорност за пут у ЕУ

СКОПЉЕ - На земљама кандидатима и потенцијалним кандидатима лежи одговорност за пут ка пуноправном чланству у Европској унији, на коме треба да и даље буду посвећене реформама, које се од њих траже, истиче се заједничкој декларацији учесника самита Процеса Брдо-Бриони, одржаног данас у Скопљу.

Лидери Западног Балкана, председник Европске комисије и бугарски премијер су у заједничком закључку са састанка нагласили да ће наставити да подржавају објективне критеријуме за проширење ЕУ да би се укључиле земље учеснице Процеса Брдо-Бриони, у којима се наглашава појединачна процена, заснована на заслугама.

„Свесни смо да су владавина права, основна права човека, ефикасно судство и добра управа, као и борба против корупције и организованог криминала кључни за напредак, развој и стабилност”, наводи се у закључцима самита.

Учесници скупа су поздравили поруке и конкретне предлоге проистекле из Стратегије ЕУ за Западни балкан, као и све већи ангажман Уније у региону.

Они су посебно поздравили предстојећи самит ЕУ-Западни Балкан, који треба да се одржи у Софији, а који се сматра конкретним изразом обновљеног приступа ЕУ том региону.

Како су истакли, регионалне иницијативе и механизми у вези са изградњом једног инклузивног региона захтевају већу синергију.

„Охрабрујемо решавање отворених питања и спорова у духу добросуседства и у складу са међународним правом, ослањајући се на средства мирољубивог решавања, пре свега, на постојеће међународне судове и трибунале и арбитражу”, истиче се у декларацији.

Лидери Западног Балкана очекују да ЕУ и даље пружа помоћ за побољшање саобраћајне, енергетске и дигиталне повезаности земаља учесница Процеса Брдо-Бриони.

Специјални гости самита били су председник Европског савета Доналд Туск и премијер Бугарске Бојко Борисов.

Следећи самит Процеса Брдо-Бриони одржаће се идуће године у Албанији. (Танјуг)

Коментари18
e9951
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

stojan
U pravu je Vucic. Sta ce bilo kome teritorija kada mu narod masovno odlazi sa postojece teritorije. Eto u necemu da se slozimo.
Aleksandar Mihailovic
Suvišno je bilo govoriti o tome da "bi neki na Balkanu još da ratuju", a ne objasniti na koga se i šta misli. Ovako zvuči kao demagogija i neko mirotvorstvo tek samoreklamerstva radi. Da li se misli na one koji bi da komadaju Srbiju, da je ponižavaju, pljačkaju i njene građane pretvaraju u rezervne delove, ili se misli na one koji bi to da spreče i ne dozvole da se to dalje dešava? Između redova neko može pročitati da se iskazuje spremnost na kompromise koji znače gubitak teritorija Srbije, mirno i poslušnički, tek da se za iste ne "bije". Može li to tako i u čije ime? Svako ko razmišlja o bilo kakvom "kompromisu"=kapitulaciji koji znači menjanje granica Srbije istu uvodi u sigurno dalje komadanje i nestajanje. Oni koji nam to rade nam nisu prijatelji i niti malo nisu dobronamerni do Srbije i svih njenih građana, posebno onih kojima navodno stvaraju državu jer to rešenje ne može biti trajno i još više zato jer ih odvlače od lečenja i fokusiranja na boleštine zbog "imunološkog praška".
Ivo Mušić
Proverite i koliko je Hrvata bilo u partizanima. Većini su a i meni Ustaše najveće zlo. Ne generalizirajte
Драган П.
Било их је пуно 1944-45, након што су домобрани масовно променили страну. Пре тога, врло мало.
Bojan
Štovana @Snjezana.M Sta vam je to falilo u SFRJ? Koja to prava niste imali ili manja od Srba. Gde je Hrvatska ostecena u toj Jugoslaviji.? Da vam nije oduzeta teritorija, da niste rasparcavani kao Srbija na dve autonomne pokrajine? To je to vase licemerje. Po vama ispadoste vi najveci Juogosloveni. Da nije zalosno bilo bi smesno. Dok su Srbi u tu Jugoslaviju jos od 1918 ulozili svoju drzavnost 1 450 000 zrtava iz Prvog Sv rata i ko zna koliko iz drugog takodje... bili na strani pobednika u oba rata, dotle su Hrvati sve suprotno! A dobili sva prava i drzavu u granicama u kojim ni sanjali nisu. Zato ste jako licemerni jer su Srbi jedini iskreno verovali u jugoslovenstvo cak zalozivsi svoj srpski identitet na ustrb toga, dok ste vi svake nedelje na misama u crkvama gajili vase hrvatstvo i radili na cepanju jugoslavije i neovisnosti. I imate obraza da nam spocitavate velikosrpstvo i sta znam vec... Stvarno je Jovan Ducic bio u pravu u vezi svega sto je rekao o Hrvatima. Toliko.
Bane L.
Ljutite se svi koliko hoćete. Ali Srbiji su potrebni ljudi koji hoće da "zagrizu". Mamine maze koji bi ostali ako im se "sviđa" ili otišli ako im se "ne sviđa", ovde su po prirodi beskorisni za bilo kakav napredak zemlje, sem sopstveni materijalni.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља