петак, 22.11.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:57

Ким пушта стране стручњаке у нуклеарно постројење

Севернокорејски вођа рекао председнику Јужне Кореје да ће експерти и новинари моћи да дођу на затварање полигона за тестирање атомских бомби
Аутор: В. В.недеља, 29.04.2018. у 19:44
Севернокорејски лидер Ким Џонг-ун (Фото Бета/АП)

Пре­ма из­ве­шта­ји­ма аген­ци­ја
Се­ул, Ва­шинг­тон, Мо­сква – Шеф Бе­ле ку­ће До­налд Трамп из­ја­вио је да ће се у на­ред­не три до че­ти­ри не­де­ље са­ста­ти са се­вер­но­ко­реј­ским во­ђом Ким Џонг Уном, ко­ји је на са­ми­ту с пред­сед­ни­ком Ју­жне Ко­ре­је Мун Џае Ином ипак обе­ћао да ће пу­сти­ти стра­не струч­ња­ке и но­ви­на­ре на за­тва­ра­ње свог по­ли­го­на за те­сто­ве ну­кле­ар­них про­јек­ти­ла, пла­ни­ра­но за мај, ре­кли су зва­нич­ни­ци у Се­у­лу. Њи­хо­ви на­во­ди Ки­мо­вих ре­чи, ко­је пре­но­си Рој­терс, сти­гли су на­кон кри­ти­ка да Мун на са­ми­ту ни­је ус­пео да при­во­ли ли­де­ра са се­ве­ра Ко­реј­ског по­лу­о­стр­ва на чвр­сте га­ран­ци­је да ће за­и­ста ра­ди­ти на про­кла­мо­ва­ном ци­љу уни­ште­ња ар­се­на­ла атом­ских бом­би. 

„Не­ма раз­ло­га да по­се­ду­је­мо ну­кле­ар­но оруж­је ко­је нам за­да­је те­шко­ће ако за­јед­нич­ко по­ве­ре­ње бу­де из­гра­ђе­но из­ме­ђу нас и Сје­ди­ње­них Др­жа­ва кроз че­сте са­стан­ке убу­ду­ће и ако бу­ду обе­ћа­ни крај ра­та и из­о­ста­нак агре­си­је”, та­ко­ђе је ка­зао Ким, пре­ма ци­та­ту Му­но­вог се­кре­та­ра за ме­ди­је Јун Јанг Ча­на.

Ка­ко је Јун ре­као, ли­дер Се­вер­не Ко­ре­је је на­по­ме­нуо и да су два до­дат­на, ве­ли­ка ту­не­ла на по­ли­го­ну за те­сти­ра­ња у ве­о­ма до­бром ста­њу. Ти­ме је по­ре­као ве­ро­ва­ње по­је­ди­них екс­пе­ра­та да се це­ло то зда­ње, уко­па­но под пла­ни­ну, уру­ши­ло од екс­пло­зи­ја и да је то мо­жда је­ди­ни раз­лог из ко­јег је Ким обе­ћао да ће од­у­ста­ти од да­љих про­ба ну­кле­ар­ног ар­се­на­ла.

„Сје­ди­ње­не Др­жа­ве, прем­да је у њих угра­ђе­но не­при­ја­тељ­ство пре­ма Се­вер­ној Ко­ре­ји, схва­ти­ће, чим поч­ну на­ши раз­го­во­ри, да ја ни­сам та­ква осо­ба да бих упо­тре­био ну­кле­ар­но оруж­је про­тив Ју­га или Сје­ди­ње­них Др­жа­ва с оне стра­не Па­ци­фи­ка”, ре­као је Ким, ка­ко то на­во­ди Јун, и на­ја­вио и да ће ча­сов­ни­ке у Се­вер­ној Ко­ре­ји, пре три го­ди­не сим­бо­лич­но по­ме­ре­не по­ла са­та уна­пред, ускла­ди­ти с они­ма на ју­жном де­лу по­лу­о­стр­ва, и на тај на­чин чи­не­ћи ко­рак ка ује­ди­ње­њу по­де­ље­ног на­ро­да. 

На­кон те­ле­фон­ског раз­го­во­ра Му­на и Трам­па, пред­сед­нич­ка па­ла­та у Се­у­лу је са­оп­шти­ла и да за пред­сто­је­ћи су­срет пр­вих љу­ди САД и Се­вер­не Ко­ре­је по­сто­је две или три мо­гу­ће ло­ка­ци­је. Ме­ђу њи­ма ни­су Аме­ри­ка, Се­вер­на Ко­ре­ја ни­ти де­ми­ли­та­ри­зо­ва­на зо­на из­ме­ђу ње и Ју­га. Пре­ма не­и­ме­но­ва­ном аме­рич­ком зва­нич­ни­ку, пре­но­си Рој­терс, јед­но од ме­ста ко­је се раз­ма­тра за тај са­ста­нак је Син­га­пур. 

Мун је те­ле­фо­ном раз­го­ва­рао и с ру­ским пред­сед­ни­ком Вла­ди­ми­ром Пу­ти­ном, ко­ји је, ја­вља Тан­југ, ка­зао да је ње­го­ва зе­мља спрем­на да по­мог­не ус­по­ста­вља­њу са­рад­ње на по­де­ље­ном Ко­реј­ском по­лу­о­стр­ву, из­ме­ђу оста­лог и у из­град­њи ин­фра­струк­ту­ре и ре­а­ли­за­ци­ји енер­гет­ских про­је­ка­та.

Аме­рич­ки др­жав­ни се­кре­тар Мајкл Пом­пео из­ја­вио је да су га раз­го­во­ри са Ки­мом уве­ри­ли да по­сто­ји „ре­ал­на шан­са” да се­вер­но­ко­реј­ски ли­дер и аме­рич­ки пред­сед­ник по­стиг­ну спо­ра­зум о окон­ча­њу ну­кле­ар­ног про­гра­ма Се­вер­не Ко­ре­је. Пом­пео је то ре­као у об­ја­вље­ном ин­тер­вјуу за Еј-Би-Си.


Коментари13
5875e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Mislilac
Kim Džong Un korisi priliku da se sjedini sa Južnom Korejom. Nije on sada siromašni rođak sa severa, on je atomska sila. Zbog toga je ponosni Koreanac sa juga vise zadivljen Severnom Korejom nego Koreanac sa severa Južnom Korejom, i zbog toga će se oni – sad kad im se može - konačno sjediniti i proterati Amarikance. A Tram neka Trampuje i dalje.
Zlatko S P
Mnogo se ispricalo po komentarima,al zaista malo kazano. Svi se boje ;SAD,S.Koreja,J Koreja ,Japan,Kina I Rusija,jer niko tacno nezna ,kako ce se sve ovo odigrati .Kao prvo S.Koreja Ostace ,kao Nuklearna Zemlja,jer bez toga ostace obezglavljena ,I zasto je toliko ispastala ,kako ideoloski ,tako I ekonomski,a to niko njoj ne moze nadohnaditi? Valjda, Kinna I Rusija nisu samo spavali pola veka u S,Koreji,da je ostala samo jedna Planina ,sto se survala S.Koreja je puna takvih planina ..Zapamtite , S.Koreja je isspartana ,i je najveca Ruska I Kineska Baza,da nije tako odavno S.Koreja bila bi Americki ;Avganistan,Iraq,Libija,Yugoslavija I Sirija .
Djordje
Tramp zapretio i odma pušta strane stručnjake....
dragan
Ajde ljudi ne smarajte sa ovakvim i onakvim teorijama pa coveku se urusio ceo centar za nuklerna istrazivanja odnosno eksplodirao i planina se urusila na njega. Nema ga vise
nenad markovic
ne znam zasto ali me nikako ne napusta osecaj da je ovaj preokret na kraju uperen prema rusiji voleo bih da gresim
Milivoje Radaković
Donekle ste u pravu, Markoviću, u onoj meri u kojoj je Moskva koristila severnokorejske nuklearne pretnje kao čip u raskusuravanju sa Amerikom. Sada kada izgleda da su te pretnje sklonjene sa stola, Moskva nema više sta da proda na korejskom poluostrvu.
Препоручујем 13

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља