понедељак, 20.05.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:28
ТВ ЛИЧНОСТИ

Гастрономска одисеја Саре ла Фонтен

Овога пута, позната кулинарка у својој новој емисији дочарава нам мирисе, укусе, пејзаже савременог Истанбула и упознаје са славним уметницима, историчарима, куварима, манекенима…
Аутор: Исидора Масниковићчетвртак, 03.05.2018. у 12:30
Сара ла Фонтен (Фото Промо)

Некадашњи фото-модел, а данас успешна и врло популарна кулинарка, дизајнерка и списатељица Сара ла Фонтен, у новој емисији „Сарине истанбулске делиције” на 24 кичен (средом у 13 часова), креће на пут откривања кулинарског и културног срца Истанбула – запањујућег града који тренутно осветљава свет гастрономије. Она жели да схвати како се храна, култура и наслеђе стапају у вреви савременог Истанбула и шта је потребно да би човек кувао, јео и живео као мештанин.

Сара креће да види, чује, додирне и осети мирис и укус овог узбудљивог града који је инспирише, упознајући различите локалитете у свакој епизоди. Успут се спријатељује с куварима, историчарима, славним блогерима и уметницима. Ови људи представљају стручне локалне водиче током њене гастрономске одисеје. Она их позива да јој се придруже у разним активностима попут тренинга у теретани и дружења с манекенкама на модној ревији.

Од традиционалних јела до савремених посластица, и од хране на улици до вечера у отменим палатама, Сара ће прихватити инспирацију, искуства и кулинарске методе које Истанбул пружа и применити их у разним рецептима у својој кухињи. С одличном мешавином градских призора, хране и, наравно, необузданог Сариног темперамента, ова емисија је права посластица и релакс за све оне који воле путописне репортаже и квалитетне кулинарске емисије.

Ова, увек насмејана, ауторка у себи има и финске, америчке и француске крви и од својих родитеља је наследила само најбоље… Наиме, Сарин отац је Американац француског порекла, власник породичног ресторана и хотела у Њујорку, док јој је мајка уметница, пореклом из Финске. Родитељи су јој се упознали за време Зимских олимпијских игара 1980. у Њујорку. Након што су се развели, Сара се сели у Финску с мајком која се убрзо поново удаје за финског архитекту који је пројектовао више од 50 голф терена широм Европе. Одрастала је у предграђу Хелсинкија, а школовала се у Валдорф школи у престоници Финске. Била је верена од 2005. дон 2011. за редитеља Антија Јокинена, а 2013. постаје власница апартмана у предграђу Хелсинкија, али и у чувеном њујоршком Сохоу.

Модерно и прелепо – тако су часописи посвећени ентеријеру описивали њен дом у старом центру Хелсинкија, а таква је и храна коју припрема, али и њена јединствена појава.

Своју кулинарску каријеру је започела као асистент у једној традиционалној посластичарници у Хелсинкију, а затим се усавршавала на Америчком кулинарском институту, светски познатој куварској школи у Њујорку, све време радећи у локалном ресторану. По повратку у Финску, започиње сопствени бизнис, али пише и бројне колумне у финским и интернационалним магазинима и новинама. Организује кулинарске курсеве, има своју кетеринг компанију, бави се стилизацијом хране као и развојем производа за различите брендове, укључујући „фејзер финландиа” водку. На финском МТВ 3 каналу 2005. води емисију о стилу „Са Саром”, а снимила је и неколико емисија посвећених кулинарству и животном стилу, али и учествовала у хуманитарним кампањама.

Гостовала је и у шоу-емисијама познатих кулинарских звезда, које су се емитовале у 60 земаља, што јој је донело велику популарност и препознатљивост, али свакако највећи успех постиже врло занимљивом ауторском емисијом „Савршен дан у Сариној кухињи” с иновативним концептом којим је шармирала телевизијску публику. Након овога, отварају јој се бројне пословне понуде. Путује по Азији, снима емисије у Хонгконгу, Малезији, Сингапуру, Манили… Да се кулинарски посао може уновчити, указује и податак да је њена шоу-емисија названа, једноставно, по њеном имену, коју смо и ми имали прилику да гледамо прошле године на 24 кичен каналу, продата у чак 35 земаља широм света. За канал Фокс 2014. снимила је чак две емисије, и то на енглеском и финском језику.

Њена дебитантска књига рецепата овенчана је престижном „Gourmand World Cookbook” у Куала Лумпуру, а тим поводом премијер Малезије организовао је свечани пријем у његовој резиденцији. Такође, емисија „Савршен дан” преточена је у књигу 2008, у којој су се нашли најзанимљивији рецепти познатих кувара из различитих градова које је посетила током снимања.

За своју трећу књигу „Страст за храном”, објављену 2010, Ла Фонтенова је рекла да ово дело пролази кроз сва годишња доба и представља визуелну слику хране коју она припрема. Сваки месец има своје поглавље с десет рецепата и предлога за трпезу. Није заборавила ни предлоге за сезонске догађаје, као што је пролећни пикник у природи, или сезона печурака и другог поврћа у јесен, а ту су и рецепти за традиционалну празничну трпезу. Ова књига је награђена признањем за дизајн.

Од 2010. редовно пише блог „Passion for Fashion & Food”, као и за финску мрежу ДНА. Такође, има своје колумне у модним и лајфстајл магазинима „Ел” и „Оливиа”, као и у британском „Men’s Health” магазину. Последња књига носи назив „Здрава кухиња”, а објављена је 2013.

Већину свог времена проводи сарађујући с различитим брендовима хране, развијајући нове производе и рецепте. Осмишљава јеловнике за велелепне крузере, познате ресторане и хотеле, догађаје, држи часове кувања… И то није све. Попут њене мајке, дизајнира специјалне едиције посуђа, стакла и текстила, као и обуће за водеће светске брендове. И данас се повремено бави манекенством, али само када јој време то дозволи. Фински „Ел” 2012. године прогласио ју је за најбоље обучену жену.


Коментари0
bb1f0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља