недеља, 27.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 06.05.2018. у 11:11 Драган Тодоровић
ПОРТРЕТ БЕЗ РАМА: ВИКТОР НЕМЕШ

Даворовим путем

Драган Стојановић

Мно­ги се да­нас сла­жу у оце­ни да рвач Вик­тор Не­меш (24) го­то­во си­гур­но иде ута­ба­ним ста­за­ма свог идо­ла, ду­го­го­ди­шњег ци­ме­ра, нај­бо­љег дру­га из ре­пре­зен­та­ци­је – олим­пиј­ског по­бед­ни­ка и свог бу­ду­ћег ку­ма Да­во­ра Ште­фа­не­ка. По­сле нај­но­ви­јег успе­ха у Ка­спиј­ску, на ко­јем је мла­ди Сен­ћа­нин осво­јио сре­бр­ну ме­да­љу, оп­ште је уве­ре­ње да срп­ско рва­ње не мо­ра да бри­не за бу­дућ­ност.

Про­фе­сор Ми­ло­рад Док­ма­нац, по мно­ги­ма идеј­ни тво­рац но­ве ге­не­ра­ци­је на­ших нај­бо­љих рв­ча, ко­ју је за­јед­но с по­кој­ним Бра­ни­сла­вом Пи­пер­ским, пре јед­не де­це­ни­је се­лек­ти­рао на нај­бо­љи мо­гу­ћи на­чин, имао је, сла­жу се мно­ги струч­ња­ци, од­лу­чу­ју­ћу уло­гу у раз­во­ју ве­ли­ког рвач­ког шам­пи­о­на. Те суд­бо­но­сне 2008. го­ди­не про­фе­сор се срео с ро­ди­те­љи­ма дво­ји­це бра­ће бли­за­на­ца Ма­теа и Вик­то­ра Не­ме­ша, ко­ји су ро­ђе­ни 21. ју­ла 1993. го­ди­не у Сен­ти, са­мо с јед­ним за­дат­ком: да ро­ди­те­љи од­лу­че у ко­је де­те ће ви­ше ула­га­ти. Ри­зик је био огро­ман, али се на кра­ју ис­пла­тио. Та­ко је на не­ки на­чин кре­нуо уз­лет пет ми­ну­та ста­ри­јег бра­та.

Вик­тор је те исте го­ди­не на Ка­дет­ском шам­пи­о­на­ту Евро­пе у Ле­то­ни­ји осво­јио брон­за­ну ме­да­љу, а већ сле­де­ће го­ди­не пре­се­лио се у Зре­ња­нин, где је и да­нас члан Про­ле­те­ра. Пр­ве рвач­ке лек­ци­је на­у­чио је у чу­ве­ној рвач­кој шко­ли у Сен­ти код Ми­кло­ша Мол­на­ра и Зер­де Ла­сла, где је ста­сао и Кри­стјан Фрис, а „гла­зу­ру” код Во­ји­сла­ва Трај­ко­ви­ћа у Про­ле­те­ру, чи­ји дрес но­си пу­них шест го­ди­на.

Ипак, глав­не ве­шти­не у рва­њу Вик­тор је при­хва­тио од Да­во­ра Ште­фа­не­ка, с ко­јим је и нај­бо­љи друг у ре­пре­зен­та­ци­ји. Ка­да је тре­ба­ло иза­бра­ти шко­лу или рва­ње, од­лу­ка је па­ла да на­крат­ко „за­мр­зне” да­ље шко­ло­ва­ње, ма­да је код ро­ди­те­ља по­сто­ја­ла же­ља да упи­ше Ма­шин­ски фа­кул­тет, с об­зи­ром на то да је Вик­тор у шко­ли био од­ли­чан ђак. Ту же­љу сво­јих ро­ди­те­ља је ипак ис­пу­нио, уз обе­ћа­ње да ће се са стру­ња­че по­ву­ћи ка­да осво­ји олим­пиј­ско од­лич­је.

Пра­ви уз­лет у рвач­ком спор­ту Вик­тор је до­жи­вео пре три го­ди­не ка­да је у Ба­куу на пр­вен­ству Евро­пе за­по­чео ни­ску ве­ли­ких успе­ха, на­ста­вив­ши је го­ди­ну да­на ка­сни­је у Ри­ги, где је та­ко­ђе био тре­ћи и у Ри­ју, где је сти­гао до че­тврт­фи­на­ла олим­пиј­ског тур­ни­ра, ма­да је и та­ко оште­ћен у ду­е­лу с Иран­цем.

Про­шле го­ди­не је у Па­ри­зу по­стао свет­ски пр­вак, чи­ме је на­ја­вио да ће у То­ки­ју за две и по го­ди­не би­ти је­дан од на­ших нај­ве­ћих аду­та да по­но­ви успех свог идо­ла.

У сло­бод­но вре­ме во­ли да по­гле­да до­бар филм, а с де­вој­ком ко­ја жи­ви у Ади то­ком ле­та ће нај­ве­ро­ват­ни­је на ле­то­ва­ње у Тур­ску. Са Ште­фа­не­ком је осам го­ди­на ци­мер и ка­ко ка­же, во­ли да по­гле­да вр­хун­ски фуд­бал, по­себ­но ме­че­ве у Ли­ги шам­пи­о­на.

Коментари0
260e4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља