четвртак, 26.11.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 06.05.2018. у 13:03 Б. Јак­шић

„Уна Сага Сербика” балканску магију чини стварном

Ан­самбл с три­де­сет пле­са­ча и со­ли­ста, у фор­ми мо­дер­ног спек­та­кла, при­ка­зао је при­чу о љу­ба­ви, ис­при­ча­ну уз сли­ко­ви­та на­род­на пре­да­ња (Фо­тографије Д. Жар­ко­вић )

„Уна Са­га Сер­би­ка” – енер­ги­ја и ино­ва­ци­ја, ри­там у ши­ро­ком ра­спо­ну, као и му­зич­ка под­ло­га, од сна­жних уда­раљ­ки до не­жних но­та сев­да­ха, и та­ква ко­ре­о­гра­фи­ја, про­др­ма­ли су сва чу­ла пу­бли­ке пре­ми­је­ром но­вог играч­ког спек­та­кла. „Игром бо­го­ва”.  Мла­ди про­фе­си­о­нал­ни игра­чи ове тру­пе си­ноћ су у „Са­ва цен­тру” по­ди­гли на но­ге пу­бли­ку а пр­вом из­вед­бом но­вог му­зич­ко сцен­ског де­ла по­твр­ди­ли сво­ју по­себ­ност у на­чи­ну ожи­вља­ва­ња бал­кан­ског фол­кло­ра. Ан­самбл с три­де­сет пле­са­ча и со­ли­ста, у фор­ми мо­дер­ног спек­та­кла, при­ка­зао је при­чу о љу­ба­ви, ис­при­ча­ну уз сли­ко­ви­та на­род­на пре­да­ња под ути­ца­јем древ­них бо­жан­ста­ва и мит­ских би­ћа у ко­је се дав­но ве­ро­ва­ло у Ср­би­ји и уоп­ште на про­сто­ри­ма зе­ма­ља Бал­ка­на.

И ка­ко су на­пи­са­ли у под­на­сло­ву „Игре бо­го­ва”, да је реч о „Сну вр­хов­ног бо­га Сва­ро­га”, та­кву су при­по­вест на сце­ни ис­при­ча­ли. Све што по­сто­ји део је тог сна. Сан ће тра­ја­ти ве­о­ма ду­го, го­то­во бес­ко­нач­но, све док се Сва­рог не про­бу­ди, а он­да ће све не­ста­ти. Њи­хо­ва при­ча, мо­жда ви­ше ле­ген­да или пак бај­ка, део је тог сна.

По­зна­ва­о­ци му­зи­ке на­шег под­не­бља али и љу­ди ко­ји пр­ви пут упо­зна­ју по­лет­ну тру­пу „Уна Са­га Сер­би­ка”, са спе­ци­фич­ном умет­нич­ко-играч­ком енер­ги­јом, уве­ре­ни су да ње­ни чла­но­ви на сце­ни ско­ро ствар­ном чи­не ин­три­гант­ну „бал­кан­ску ма­ги­ју”.

Још од пр­вог на­сту­па у „Са­ва цен­тру”, 2013. го­ди­не, игра­чи тру­пе „Уна Са­га Сер­би­ка” фа­сци­ни­ра­ју пу­бли­ку по­себ­но­шћу по­ве­зи­ва­ња игре и нео­бич­ног ви­зу­ел­ног ефек­та, а на­ро­чи­то ет­но-рит­мо­ве с мо­дер­ном му­зи­ком. На сце­ни, ови мом­ци и де­вој­ке пу­бли­ци пру­жа­ју ве­о­ма атрак­ти­ван до­жи­вљај за­вид­ног умет­нич­ког ни­воа.

„Игру бо­го­ва” пред­во­де со­ли­сти На­та­ша Не­на­дић и Иван Ми­ле­у­снић. Де­ло су пот­пи­са­ли ком­по­зи­то­ри Алек­сан­дар Лок­нер и Го­ран Ко­ва­чић, ко­ре­о­гра­фи­ју Ана Кр­стић и Све­то­зар Кр­стић, ко­сти­мо­гра­фи­ју Ива­на Ва­сић, а ре­ди­тељ је Бо­шко Ђор­ђе­вић.

Коментари2
a31cb
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Milenko
Nista posebno....samo zalosno sto se tradicionalni folklore izobacio I sto je sve samo ne tradicionalni folklore. Ovakvih grupa ima mnogo u zemljama regiona samo sto oni ne kazu da je to folklore ili kako neki vole da kazu moderan folklore..... I za ono sto smo videli cena karte su mogli prilagoditi svacijem dzepu jer neki klinci nisu mogli dati min 900 rsd do cak 2.200 rsd da bi videli ovu predstavu....
Marko
Poštovani Milenko, Una Saga Serbica nije "kud" niti škola folklora, to je profesionalna trupa. Ovo što oni izvode jeste stilizovan folklor, balet,i latino, nosnju su zamenili modernim kostimima, umesto opanaka koriste cipele kao što ste mogli da vidite. Po mom misljenju cena karte je prilagođena svačijem džepu, ipak je to Sava Centar. Meni je bilo savršeno, deco svaka vam čast, samo tako nastavite,čuće svet za vas, imaćemo čime da se ponosimo.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља