четвртак, 22.08.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:09

Отворен Легат Милене Дравић и Драгана Николића

Аутор: Б. Ј.недеља, 06.05.2018. у 13:07
Ми­ле­на Дра­вић у Ју­го­сло­вен­ској ки­но­те­ци (Фо­то Д. Жар­ко­вић)

Ју­го­сло­вен­ска ки­но­те­ка отво­ри­ла је у Бе­о­гра­ду Ле­гат Ми­ле­не Дра­вић и Дра­га­на Ни­ко­ли­ћа, ува­же­ног глу­мач­ког па­ра и зве­зда ју­го­сло­вен­ске и срп­ске ки­не­ма­то­гра­фи­је. Та­ко сви по­кло­ни­ци драм­ске умет­но­сти има­ју при­ли­ку да убу­ду­ће у Узун Мир­ко­вој 1 раз­гле­да­ју део остав­шти­не из за­вид­не ка­ри­је­ре на­шег оми­ље­ног глу­мач­ког и брач­ног па­ра.

Ми­ле­на Дра­вић је ре­кла да је до­би­ла мно­го на­гра­да ко­је ни­је оче­ки­ва­ла. За не­ким на­гра­да­ма жа­ли, али оне су, као и Дра­га­но­ве, не­тра­гом не­ста­ле.

Ис­та­кла је да је има­ла ви­ше сре­ће с до­би­ја­њем при­зна­ња од су­пру­га Дра­га­на.

„За­о­би­ла­зи­ле су га на­гра­де за не­ке сјај­не уло­ге... Ње­гов бо­ра­вак у Па­ри­зу и тро­го­ди­шњи рад у Фран­цу­ској и ве­ли­ке уло­ге ко­је је та­мо од­и­грао по­кри­ва­ју из­о­ста­нак тих на­гра­да ко­је ни­је до­био за ве­ли­ке уло­ге”, ка­за­ла је Ми­ле­на.

Глу­мач­ки пар за­ве­штао је сво­је на­гра­де, ди­пло­ме, али и не­ке за­ни­мљи­ве пред­ме­те као што је ха­љи­на ко­ју је Ми­ле­на Дра­вић но­си­ла при­ма­ју­ћи глу­мач­ку на­гра­ду у Ка­ну 1980. го­ди­не.

Ве­ли­ка­ни срп­ског филм­ског, те­ле­ви­зиј­ског и по­зо­ри­шног глу­ми­шта брач­ни пар Ми­ле­на Дра­вић и Дра­ган Ни­ко­лић оста­ви­ли су упе­ча­тљив траг у срп­ској и ју­го­сло­вен­ској ки­не­ма­то­гра­фи­ји. Ле­по­ти­ца ше­зде­се­тих и шар­мант­ни Џи­ми Бар­ка обо­ји­ли су ха­ри­зма­тич­ним по­ја­ва­ма го­то­во две сто­ти­не до­ма­ћих филм­ских оства­ре­ња.

За­јед­но су пр­ви пут за­и­гра­ли у фил­му „Хо­ро­скоп” (1969) Бо­ре Дра­шко­ви­ћа, па у „Уло­зи мо­је по­ро­ди­це у свет­ској ре­во­лу­ци­ји” (1971) Ба­те Чен­ги­ћа. Али не­раз­двој­ни пар у очи­ма ми­ли­о­на гле­да­ла­ца по­ста­ли су у чу­ве­ном шоу про­гра­му ТВ Бе­о­град „Образ уз образ” ра­них се­дам­де­се­тих. Во­ле­ли су се „као две бу­да­ле” што су тај­ним вен­ча­њем у то­ку сни­ма­ња исто­и­ме­ног фил­ма и до­ка­за­ли.

Њи­хо­ва пре­да­ност глу­ми по­твр­ђе­на је нај­ви­шим глу­мач­ким при­зна­њи­ма. Ми­ле­на Дра­вић и Дра­ган Ни­ко­лић до­би­ли су на­гра­ду „Па­вле Ву­и­сић” за жи­вот­но де­ло, ко­ју до­де­љу­је Удру­же­ње филм­ских глу­ма­ца Ср­би­је.Дра­ган Ни­ко­лић пре­ми­нуо је 2016. го­ди­не.


Коментари2
bcd4c
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sasa Trajkovic
Divno nadam se da će to biti uspomena na velikane naše filmske i pozorišne scene i nostalgično podsećanje na jedno vreme i glumce koji su pronašli svoj put na nebu fimskih zvezda.
Саша
Легенде! Легенде! Легенде!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља