уторак, 22.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
недеља, 06.05.2018. у 13:07 Б. Ј.

Отворен Легат Милене Дравић и Драгана Николића

Ми­ле­на Дра­вић у Ју­го­сло­вен­ској ки­но­те­ци (Фо­то Д. Жар­ко­вић)

Ју­го­сло­вен­ска ки­но­те­ка отво­ри­ла је у Бе­о­гра­ду Ле­гат Ми­ле­не Дра­вић и Дра­га­на Ни­ко­ли­ћа, ува­же­ног глу­мач­ког па­ра и зве­зда ју­го­сло­вен­ске и срп­ске ки­не­ма­то­гра­фи­је. Та­ко сви по­кло­ни­ци драм­ске умет­но­сти има­ју при­ли­ку да убу­ду­ће у Узун Мир­ко­вој 1 раз­гле­да­ју део остав­шти­не из за­вид­не ка­ри­је­ре на­шег оми­ље­ног глу­мач­ког и брач­ног па­ра.

Ми­ле­на Дра­вић је ре­кла да је до­би­ла мно­го на­гра­да ко­је ни­је оче­ки­ва­ла. За не­ким на­гра­да­ма жа­ли, али оне су, као и Дра­га­но­ве, не­тра­гом не­ста­ле.

Ис­та­кла је да је има­ла ви­ше сре­ће с до­би­ја­њем при­зна­ња од су­пру­га Дра­га­на.

„За­о­би­ла­зи­ле су га на­гра­де за не­ке сјај­не уло­ге... Ње­гов бо­ра­вак у Па­ри­зу и тро­го­ди­шњи рад у Фран­цу­ској и ве­ли­ке уло­ге ко­је је та­мо од­и­грао по­кри­ва­ју из­о­ста­нак тих на­гра­да ко­је ни­је до­био за ве­ли­ке уло­ге”, ка­за­ла је Ми­ле­на.

Глу­мач­ки пар за­ве­штао је сво­је на­гра­де, ди­пло­ме, али и не­ке за­ни­мљи­ве пред­ме­те као што је ха­љи­на ко­ју је Ми­ле­на Дра­вић но­си­ла при­ма­ју­ћи глу­мач­ку на­гра­ду у Ка­ну 1980. го­ди­не.

Ве­ли­ка­ни срп­ског филм­ског, те­ле­ви­зиј­ског и по­зо­ри­шног глу­ми­шта брач­ни пар Ми­ле­на Дра­вић и Дра­ган Ни­ко­лић оста­ви­ли су упе­ча­тљив траг у срп­ској и ју­го­сло­вен­ској ки­не­ма­то­гра­фи­ји. Ле­по­ти­ца ше­зде­се­тих и шар­мант­ни Џи­ми Бар­ка обо­ји­ли су ха­ри­зма­тич­ним по­ја­ва­ма го­то­во две сто­ти­не до­ма­ћих филм­ских оства­ре­ња.

За­јед­но су пр­ви пут за­и­гра­ли у фил­му „Хо­ро­скоп” (1969) Бо­ре Дра­шко­ви­ћа, па у „Уло­зи мо­је по­ро­ди­це у свет­ској ре­во­лу­ци­ји” (1971) Ба­те Чен­ги­ћа. Али не­раз­двој­ни пар у очи­ма ми­ли­о­на гле­да­ла­ца по­ста­ли су у чу­ве­ном шоу про­гра­му ТВ Бе­о­град „Образ уз образ” ра­них се­дам­де­се­тих. Во­ле­ли су се „као две бу­да­ле” што су тај­ним вен­ча­њем у то­ку сни­ма­ња исто­и­ме­ног фил­ма и до­ка­за­ли.

Њи­хо­ва пре­да­ност глу­ми по­твр­ђе­на је нај­ви­шим глу­мач­ким при­зна­њи­ма. Ми­ле­на Дра­вић и Дра­ган Ни­ко­лић до­би­ли су на­гра­ду „Па­вле Ву­и­сић” за жи­вот­но де­ло, ко­ју до­де­љу­је Удру­же­ње филм­ских глу­ма­ца Ср­би­је.Дра­ган Ни­ко­лић пре­ми­нуо је 2016. го­ди­не.

Коментари2
8355b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Sasa Trajkovic
Divno nadam se da će to biti uspomena na velikane naše filmske i pozorišne scene i nostalgično podsećanje na jedno vreme i glumce koji su pronašli svoj put na nebu fimskih zvezda.
Саша
Легенде! Легенде! Легенде!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља