петак, 16.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:43

Недимовић: Бесцарински извоз 5.000 тона говедине у Турску

понедељак, 07.05.2018. у 10:38
Министар Бранислав Недимовић (Фото Танјуг)

АНКАРА – Министар пољопривреде Бранислав Недимовић очекује да ће српски сточари средином идуће године у потпуности искористити квоту за бесцарински извоз говеђег меса у Турску, како би могли да разговарамо о повећању квоте.

Недимовић, који је члан делегације коју предводи председник Србије Александар Вучић у Турској, указује да је квота од 5.000 тона за бесцарински извоз говеђег меса у Турску значајна за српско сточарство.

Он је рекао да је протеклих годину дана разговарано са Министарством пољопривреде Турске како би се променио споразум о слободној трговини везано за говедину и извоз сунцокретовог уља.

Напоменуо је да наша земља са Турском у тој области има споразум који датира још из 1961.године.

Указао је да је за извоз говеђег меса у Турску неопходно да постоје и посебни објекти за прераду.

„Ми смо захваљујући добром споразуму, добрим политичким односима, добили могућност да извозимо 5.000 тона говеђег меса по јако доброј цени. То је сада кренуло. Ради се о процесу који ће у пуном капацитету бити тек 2019”, казао је министар пољопривреде.

Недимовић је указао да смо добили прилику и за нове инвестиције, да имамо сада Срем Шид, али да ћемо имати и још једну инвестицију у области прераде говеђег места на подручју централне Србије.

Рекао је да је посао са Турском кренуо и да смо у овом тренутку извезли око 300 тона говеђег меса.

„Може неко поставити питање зашто само толико. Објекти у којима се прерађује морају бити специјализовани и морају имати посебне услове, јер не сме доћи до мешања са било којом другом врстом меса”, објаснио је министар.

Навео је да тренутно имамо свега четири објекта у Србији која имају такву лиценцу, од којих су два на простору рашког округа, један на простору централне Србије, а један у Ваљеву.

„Све то заједно када се скупи је три пута мање од онога што ће Срем Шид да ради”, казао је он.

Недимовић је истакао да имамо за сада довољно говеда за испуњавање квоте од 5.000 тона, али не и капацитета да је прерадимо.

„Очекујем половином следеће године да ћемо бити потпуно на зеленој грани и да ћемо моћи са турским колегама да разговарамо о повећању квоте”, истакао је он.

Указао је да имамо шансу за послове око суноцекретовог уља са Турском.

„Добили смо квоту бесцаринског увоза од 45.000 тона у Турску. Захваљујући тим споразумима имамо ове године 20 одсто више суноцекрата на њивама него што је било протекле две и по деценије било”, навео је министар пољопривреде.


Коментари7
a7d97
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Зоран Јакшић
Већ више од 10 година имамо одобрену квоту за ЕУ од 10.000 тона. Никада, за све то време, нисмо пребацили више од неколико стотина тона и једне године око 1.000 тона. Немамо довољно извозних кланица ни за већ постојеће стандарде, а камоли за Халал стандард који је обавезан за Турску. То су све обаћања лепе приче ради ... То знају и наши, а и они који одобравају те квоте ... Ми немамо количине, а којом брзином се наша села празне неће их никада ни бити ...
MIRKO MARJANOVIC
Moj tata ima jednu kravu za mleko .Ako bude potrebno dacemo je kao donaciju jer tata je vec radno nesposoban.
Muradin Rebronja
Pored hasap i halal higijenskih standarda, klanice bi trebale da izvoze vakuum upakovane porcijaše junećeg, jagnjećeg i pilećeg mesa namenjene elitnim turskim hotelima. Mnooogo bolja cena, fini nameštaj umesto trupaca. Najviši mogući higijenski standardi jer nema kontaminacije i isparavanja (kaliranja) mesa niti potrebe za zamrzavanjem (rok trajanja 21 dan). Zdrav razum nalaže da to najpre zaživi u našem turizmu jer se upravo od takve vrste mesa dobija "hrana za cara i sultana", pod uslovom da naši ugostitelji imaju odgovarajuću tehnologiju (hardware) i zanje (software). Da, najpre da mesna industrija osvoji takvu proizvodnju pa da ugostitelji rade kako to već rade kanadski i američki ugostitelji.
Raca Milosavljevic
... i dalje se ova vlada bavi bajkama ... dovodjenjem na silu stranih investitora ,prazne sela a sa time i temelj opstanka Srbije i eto zadnja dva bizarna primera gej slikovnice i igrokaz sa Seseljem ... da ne bude dosadno i da narod ne primeti kako tonemo,naravno sa vladom posvecenoj EU koja nema alternativu ...strasno ...
Sofija
A odakle nama toliko govedine,kada ste uništili domaću poljoprivredu i stočarstvo i sve što jedemo sa pijaca je uvozno bog zna odakle?!Šta ćete da izvozite u inostranstvo?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља