недеља, 26.05.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:26

Из сте­чаја наплатили пола милиона по раднику

Не­ка­да­шњи рад­ни­ци Ту­ри­стич­ке ор­га­ни­за­ци­је „Жу­па” у сте­ча­ју до­би­ли 77 од­сто сво­јих по­тра­жи­ва­ња, од­но­сно око по­ла ми­ли­о­на по рад­ни­ку
Аутор: Раде Станковићсреда, 09.05.2018. у 21:44
Успе­шно окон­ча­ли бор­бу за пла­те: не­ка­да­шњи уго­сти­те­љи пред­у­зе­ћа „Жу­па” (Фото Р. С)

Кру­ше­вац – Од­бор по­ве­ри­ла­ца за на­пла­ту по­тра­жи­ва­ња не­ка­да по­зна­тог Ту­ри­стич­ко-уго­сти­тељ­ског пред­у­зе­ћа „Жу­па” обра­тио се ме­ди­ји­ма да би по­ка­зао ка­ко су не­ка­да­шњи рад­ни­ци тог пред­у­зе­ћа из сте­ча­ја ус­пе­ли да на­пла­те 77 од­сто суд­ски при­зна­тих по­тра­жи­ва­ња, што је рет­кост у Ср­би­ји. Пред­сед­ник ве­ћа Са­мо­стал­ног син­ди­ка­та – Кру­ше­вац Ми­лен­ко Ми­хај­ло­вић по­хва­лио се учин­ком прав­не слу­жбе тог син­ди­ка­та, на­гла­ша­ва­ју­ћи да је слу­чај рад­ни­ка ТУП „Жу­па” је­дин­ствен у Ла­за­ре­вом гра­ду по ви­си­ни из­но­са на­пла­те по­тра­жи­ва­ња по­ве­ри­ла­ца тре­ћег ре­да у сте­чај­ном по­ступ­ку. 

На спи­ску за ис­пла­ту из сте­чај­не ма­се „Жу­пе” на­шло се 120 рад­ни­ка. Они су у про­се­ку до­би­ли по 20 пла­та, од­но­сно око по­ла ми­ли­о­на ди­на­ра по рад­ни­ку. Не­ки од њих, ипак, раз­ма­тра­ју мо­гућ­ност ка­ко да на­пла­те и пре­о­ста­ла 23 про­цен­та, али је ве­ћи­на за­до­вољ­на, схва­та­ју­ћи да ис­пла­том по­ве­ри­ла­ца тре­ћег ре­да до­ла­зи крај пред­у­зе­ћа у сте­ча­ју, од­но­сно ли­кви­да­ци­ја и да не­ме го­то­во ни­ка­квих шан­си да сви на­пла­те ком­плет­но по­тра­жи­ва­ње.

– Ја сам за­до­вољ­на по­стиг­ну­тим про­цен­том ис­пла­те. Ду­го смо се бо­ри­ли за ово. У 2013. смо штрај­ко­ва­ли, а по­том је усле­ди­ла да­ља бор­ба и по­моћ Са­мо­стал­ног син­ди­ка­та. Ове па­ре је­смо за­ра­ди­ли, али имам ути­сак да смо мо­гли оста­ти и без њих да ни­је би­ло ја­ке и ду­ге бор­бе – ка­же Би­ља­на Ак­сен­ти­је­вић, не­ка­да­шњи уго­сти­тељ­ски рад­ник у хо­те­лу „Ру­бин”.

Пред­сед­ник Са­мо­стал­ног син­ди­ка­та Ми­лен­ко Ми­хај­ло­вић на­во­ди да су има­ли и сре­ћу да са пр­вим сте­чај­ним управ­ни­ком Ива­ном Ми­ло­ва­но­ви­ћем про­блем у стар­ту по­ста­ве на пра­ви на­чин.

– Да­нас је те­шко у Ср­би­ји на­ћи фир­му у сте­ча­ју од ко­је су рад­ни­ци на­пла­ти­ли 77 од­сто сво­јих по­тра­жи­ва­ња. У Кру­шев­цу је ово је­дин­ствен слу­чај. Пре­ма на­шим по­да­ци­ма, око три хи­ља­де не­ка­да­шњих рад­ни­ка ви­ше пред­у­зе­ћа у сте­ча­ју по­тра­жу­је не­ис­пла­ће­не за­ра­де из сте­чај­ног по­ступ­ка, али ни­је из­ве­сно ка­ко ће се све то окон­ча­ти. Ми смо у стар­ту на­пра­ви­ли до­бру са­рад­њу са пр­вим сте­чај­ним управ­ни­ком Ми­ло­ва­но­ви­ћем и за­то је ка­сни­ји ток био успе­шан. Ва­жно је да је у сте­чај­ном по­ступ­ку до­би­јен и суд­ски спор про­тив љу­бљан­ске „Фак­тор бан­ке”, па је сте­чај­на ма­са „Жу­па” до­зво­ли­ла ову ис­пла­ту – ка­же Ми­хај­ло­вић.

Ту­ри­стич­ко-уго­сти­тељ­ско пред­у­зе­ће „Жу­па” је не­ка­да би­ло нај­моћ­ни­је у цен­трал­ној Ср­би­ји. У ње­го­вом са­ста­ву би­ли су хо­тел „А” ка­те­го­ри­је „Ру­бин” у цен­тру Кру­шев­ца, мо­тел „По­ја­те”, пив­ни­ца „Топ”, ка­фа­не „Злат­но бу­рен­це”, „Ли­пов лад”, ре­сто­ран „Баг­да­ли­но”, „Баг­да­ла”... У при­ва­ти­за­ци­ји 2007. вла­сник тог пред­у­зе­ћа по­ста­ла је ком­па­ни­ја „ББЦ ин­вест” – Бе­о­град, ко­ја је по­сло­ва­ла у окви­ру Гру­пе „Ве­ра­но мо­торс”. „Жу­па” је по­сле не­ко­ли­ко го­ди­на оти­шла у сте­чај. Хо­тел „Ру­бин”, као би­сер не­ка­да­шње имо­ви­не „Жу­пе”, ку­пи­ла је Ире­на Бо­шња­ко­вић, за 160 ми­ли­о­на ди­на­ра. Са­да је у то­ку ре­кон­струк­ци­ја хо­те­ла „Ру­бин”, ко­ји се на­ла­зи у нај­стро­жем цен­тру Кру­шев­ца, на Тр­гу ко­сов­ских ју­на­ка. Ка­да ових да­на бу­де окон­ча­на ис­пла­та свих по­ве­ри­ла­ца тре­ћег ре­да, сле­ди ли­кви­да­ци­ја „Жу­пе”. 


Коментари0
0c323
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља