петак, 18.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:31
ПРЕКО ПУНЕ ЛИНИЈЕ

Ход по мукама нишких пензионера

Некадашњи просветни радници Моравка и Зоран Петровић су правоснажном одлуком суда доказали да су власници некретнине, али не могу у свој стан због жалбе којом се тражи поништење извршног решења
Аутор: Тома Тодоровићнедеља, 13.05.2018. у 21:51
Фото Т. Тодоровић

Ниш – Пе­ри­од еуфо­рич­не из­град­ње пот­кро­вља и на­до­град­ње до­тра­ја­лих стам­бе­них згра­да у Ни­шу оста­вио је број­не по­сле­ди­це. Од оних да је мно­го са­гра­ђе­них стам­бе­них је­ди­ни­ца не­ква­ли­тет­но, до хап­ше­ња ве­ли­ког бро­ја ин­ве­сти­то­ра због пре­ва­ра јер су и по не­ко­ли­ко пу­та про­да­ва­ли исте ста­но­ве. Да и са­да, по­сле де­це­ни­је и ви­ше, мно­ги има­ју не­ре­ши­ве про­бле­ме го­во­ри слу­чај брач­ног па­ра пен­зи­о­ни­са­них про­свет­них рад­ни­ка из Ни­ша – Мо­рав­ке (68) и ње­ног су­пру­га Зо­ран Пе­тро­вић (74), ко­ји во­де не­ве­ро­ват­но ве­ли­ку бор­бу ка­ко би до­ка­за­ли да је стан ко­ји су ре­гу­лар­но ку­пи­ли и пла­ти­ли још пре 15 го­ди­на њи­хов. 

Кра­јем ле­та 2017. го­ди­не по­ку­ша­на је бу­квал­на оти­ма­чи­на њи­хо­вог ста­на. Док су би­ли у шет­њи стан им је оби­јен и за­ме­ње­на је бра­ва на ула­зним вра­ти­ма. Од та­да Мо­рав­ка и Зо­ран не­пре­ста­но су у су­до­ви­ма. Стан у на­до­град­њи не­ка­да­шњи про­свет­ни рад­ни­ци ку­пи­ли су 2003. го­ди­не пла­ти­ли око 20.000 евра. У при­су­ству адво­ка­та до­би­ли су пот­пи­сан и ове­рен уго­вор, при­зна­ни­цу од гра­ди­те­ља да су пла­ти­ли и ка­да су ра­до­ви за­вр­ше­ни усе­ли­ли су се.

Али при­ли­ком по­ку­ша­ја да укњи­же стан, за шта су пла­ти­ли так­су, у пред­у­зе­ћу ко­је је гра­ди­ло ни­је би­ло ни­ко­га да би пре­у­зе­ли гра­ђе­вин­ску и упо­треб­ну до­зво­лу. За­то што су не­ке ста­но­ве про­да­ва­ли ви­ше пу­та је­дан од су­вла­сни­ка пред­у­зе­ћа је ухап­шен и осу­ђен због пре­ва­ре, а дру­ги је по­бе­гао у ино­стран­ство. Је­ди­ни за­кон­ски пут да оства­ре укњи­же­ње би­ла је ту­жба су­ду. У по­сту­пак ко­ји је тра­јао ду­го, адво­кат ко­ји је за­сту­пао ин­ве­сти­то­ре при­ти­снут чи­ње­ни­ца­ма и до­ка­зи­ма ипак је при­знао да је стан ис­пла­ћен и ти­ме је до­ка­за­но да су су­пру­жни­ци Пе­тро­вић вла­сни­ци. До­би­ли су ови ни­шки пен­зи­о­не­ри пра­во­сна­жно суд­ско ре­ше­ње у ко­јем је де­ци­ди­ра­но на­ве­де­но да су је­ди­ни вла­сни­ци ста­на и да мо­гу да укњи­же стан.

Док су они че­ка­ли то пра­во­сна­жно ре­ше­ње во­ђен је по­се­бан суд­ски по­сту­пак про­тив ин­ве­сти­то­ра. Оште­ће­ни куп­ци ста­но­ва ко­ји су по не­ко­ли­ко пу­та про­да­ва­ни ту­жи­ли су гра­ди­те­ље и суд је од­лу­чио да се пре­вар­ни куп­ци обе­ште­те про­да­јом сло­бод­них и не­у­се­ље­них ста­но­ва. Под нео­бја­шњи­вим окол­но­сти­ма и стан Мо­рав­ке и Зо­ра­на на­шао се у ма­си за про­да­ју. Са­знав­ши за то они су пре­ко свог адво­ка­та оба­ве­сти­ли Из­вр­шно оде­ље­ње Основ­ног су­да да по­се­ду­ју пра­во­сна­жно ре­ше­ње тог истог су­да да су је­ди­ни вла­сни­ци, а оба­ве­сти­ли су и суд­ског из­вр­ши­те­ља ко­јем је по­ве­ре­на про­да­ја не­у­се­ље­них ста­но­ва о то­ме. 

И по­ред то­га из­вр­шни по­сту­пак ни­је пре­ки­нут и из­вр­ши­тељ је кра­јем ле­та 2017. го­ди­не, у од­су­ству Мо­рав­ке и Зо­ра­на, обио ула­зна вра­та, за­ме­нио бра­ву, по­пи­сао за­те­че­не ства­ри и огла­сио про­да­ју ста­на по це­ни од са­мо 10.000 евра.

Мо­рав­ка и Зо­ран оста­ли су на ули­ци. По­сле по­вла­че­ња по су­до­ви­ма, ука­зи­ва­ња на пра­во­сна­жно ре­ше­ње о вла­сни­штву и пи­сме­ном обра­ћа­њу Не­ли Ку­бу­ро­вић, ми­ни­стар­ки прав­де у Вла­ди Ср­би­је, ко­нач­но су 12. де­цем­бра про­шле го­ди­не до­би­ли но­во пра­во­сна­жно ре­ше­ње Основ­ног су­да да су је­ди­ни вла­сни­ци. И до­не­та је од­лу­ка о за­бра­ни про­да­је њи­хо­вог ста­на.

Уме­сто да то бу­де, ка­ко им је ре­че­но у Основ­ном су­ду у Ни­шу „њи­хо­во све­то пи­смо”, ис­по­ста­ви­ло се да стан ни­су мо­гли да укњи­же ни ка­да су пре­до­чи­ли ка­та­стру пра­во­сна­жно ре­ше­ње су­да и ка­да су дру­ги пут пла­ти­ли тро­шко­ве. Стан је под не­ја­сним окол­но­сти­ма опет „гур­нут” у ма­су не­про­да­тих ста­но­ва и укњи­жен на име јед­ног од дво­ји­це ин­ве­сти­то­ра, а по­сле то­га под­не­та је и жал­ба и на дру­го пра­во­сна­жно ре­ше­ње су­да ко­јом се тра­жи пре­и­спи­ти­ва­ње по­ступ­ка о утвр­ђи­ва­њу вла­сни­штва над ста­ном. 

Не зна­ју­ћи шта ви­ше да ра­де Мо­рав­ка и Зо­ран на­ста­вља­ју свој ход по му­ка­ма јер, да зло бу­де још ве­ће, иако тај по­сту­пак пре­и­спи­ти­ва­ња ни­је ни за­по­чет, у ни­шком Ви­шем су­ду уки­ну­то је и ре­ше­ње о за­бра­ни про­да­је њи­хо­вог ста­на.


Коментари0
a776a
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља