понедељак, 22.07.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:34

Дачић: Спровести све договорено без условљавања

понедељак, 14.05.2018. у 17:11
Ивица Дачић на седници Савета безбедности УН (Фото МСП)

ЊУЈОРК – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић поручио је данас у Њујорку да је потребно спровести све што је договорено између Београда и Приштине без додатних условљавања и да се за сва нерешена питања пронађу решења искључиво путем дијалога.

Дачић је на седници СБ УН посвећеној тромесечном извештају о Косову и Метохији , оценио да је ситуација на КиМ и даље нестабилна и да је међународно присуство још увек више него потребно.

Дачић је критиковао чланице Савета безбедности УН које траже промену формата у којем се одржавају седнице о Косову. 

Дачић чланицама СБ: Не рушите стара пријатељства због нових
ЊУЈОРК – Министар спољних послова Србије Ивица Дачић подсетио је данас представнике земаља чланица Савета безбедности УН да су многе од тих земаља са Србијом успоставиле дипломатске односе пре више од 100 година, и позвао их да „не руше стара пријатељства због нових”.У обраћању на крају редовне, тромесечне седнице Савета безбедности о Косову, Дачић је приметио да се представник Британије поноси обележавањем 10 година од успостављања дипломатских односа са Косовом.„Али је нама исто тако драго што смо обележили 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Британије”, истакао је шеф српске дипломатије.Он је, такође, подсетио да Србија идуће године обележава и 180 година дипломатских односа са Француском, као и да смо ове године обележили 180 година дипломатских односа с Руском Федерацијом.„Са САД смо успоставили дипломатске односе пре 137 година, са Холандијом пре 119 година, са Шведском пре 101 годину, а са Пољском, као председавајућом СБ УН, пре 99 година”, рекао је он.Дачић је, каже, тиме желео да подсети представнике у СБ УН да разговарају са једном старом државом с којом имају старе и дугогодишње пријатељске односе.„Посебно желим да кажем да, кад изађете из канцеларије државног секретара Британије у Форин офису, видећете један мурал, прављен после Првог светског рата, на којем стоји Британика која држи под својим скутима Белгију и Србију као највеће жртве у том рату”, рекао је он.Он је поручио представницима у СБ УН да треба све то да имају у виду када говоре о нашим проблемима и односима.„Улазите у питања која су веома тешка и болна и позивам вас да имате више разумевања за овакве ствари. Ми желимо да са свима вама будемо партнери, а ту је и вишевековна традиција наших односа. Подсетите се и тих односа, и тога шта је Србија радила у Првом светском рату”, истакао је Дачић.Он је, међутим, напоменуо да не жели да се враћа у прошлост, већ да иде ка будућности, нагласивши да је Србија спремна на компромис, „а то значи уважавање интереса обе стране”.Неке земље, рекао је, преиспитују сада своје одлуке у признавању независности Косова управо из разлога што се код њих тренутно дешавају сепаратистички процеси, јер не знају како да објасне да у једном случају уважавају тежње ка независости, а у другом не.„Ми не желимо сукобе, нити да полемишемо на ту тему. Србија је озбиљна и стара земља која је обликовала међународни поредак у последњих неколико векова, жртвовала се и за хришћанство и за Европу и за свет. Ја никада нећу позивати друге земље да нарушавају ваш територијални интегритет и суверенитет”, поручио је Дачић.Како је закључио, „нема сталних пријатеља и сталних непријатеља, али има старих пријатеља, и због нових, не треба рушити стара пријатељства”.

„Настојања да се смањи УНМИК и његов буџет, промени његов мандат, прореде седнице СБ и слично  никако не доприносе стварању повољне климе за остваривање ових циљева. Она само уносе додатне несугласице како међу чланицама СБ, тако и између Београда и Приштине”, истакао је Дачић.

Он је навео да дебате о томе да ли СБ треба да посвети овој теми три сата свака три месеца (12 сати годишње) нису потребне у овом тренутку. „Оно што је потребно је да се све што је договорено спроведе без додатних условљавања и да се за сва нерешена питања пронађу решења искључиво путем дијалога”.

„СБ има дужност и обавезу да помогне у проналажењу тог решења и нормализацији прилика на КиМ, који су, не смемо заборавити, важни и за стабилност читавог региона”, поручио је Дачић на седници СБ УН.

Ситуација се на Косову и Метохији променила од 1999. али она је далеко од идеалне и ако погледамо било који од претходних извештаја генералног секретара о раду УНМИК-а од 1999. до данас, јасно је да се не ради о „младој демократији” и „мултиетничком друштву” које се повремено суочава са понеким изазовом како неки покушавају да је представе, навео је Дачић.

„Ови извештаји и ситуација на терену намећу нам веома важна питања: Да ли је на простору Косова и Метохије дошло до суштинског помирења међу заједницама? Да ли су починиоци свих злочина кажњени? Да ли се на Косову и Метохији поштују елементарна људска права мањинских заједница? Да ли је интерно расељеним лицима омогућен повратак? Одговор на сва ова питања је, нажалост, не”, истакао је Дачић.

Он је истакао да је мисија УНМИК присутна већ 19 година на терену и она је урадила много да се прилике на Косову и Метохији промене, да је велики труд уложен у стабилизацију прилика на терену свих ових година и да се због тога не сме дозволити да се неким исхитреним и непотребним потезима угрозе сви до сада уложени напори.

„Управо зато апелујем на вас да сагледате ширу слику и подржите наше напоре да заједнички дођемо до трајног решења”, истакао је Дачић наводећи да је Србија и даље уверена да је једини пут за проналажење дугорочно одрживог решења дијалог и да се он мора наставити.

Дачић је истакао и да не може и не сме бити места за селективну имплементацију договореног, односно једнострано мењање постигнутог споразума.

„ЗСО мора бити формирана у складу са Бриселским споразумом, његовим принципима и имплементационим планом”, указао је министар и додао да се оправдано сумња у искреност са којом Приштина са закашњењем од пет година улази у овај процес, упркос декларативним најавама да ће бити предузете одређене активности око ЗСО.

Навео је да је Србија спровела готово све, укључујући и политички најосетљивије аспекте попут интеграције полиције и правосуђа.

Указао је да је Приштина такође преузела обавезе потписивањем тог споразума, а најважнија успостављање Заједнице српских општина упркос континуираним апелима међународне заједнице свих ових година, до дан данас није спровела.

„Изјаве које се могу чути од представника Приштине, попут најновије да ће формирање ЗСО бити условљено добијањем „столице” у УН, само потврђују да Приштина нема истинску намеру да испуни своје обавезе из Бриселског споразума већ да га на најгрубљи начин крши”, оценио је Дачић.

„Страхујемо да је реч о још једном политичком маневру који има за циљ смањење међународног притиска, а не истинској спремности да се коначно испуне преузете обавезе”, указао је Дачић.

Он је истакао да је зато важно да се данас у СБ чује јединствен став да формирање ЗСО више не може и не сме да чека.

„И не могу се притом понављати позиви обема странама да испуне преузете обавезе, јер је једна страна то већ учинила, а друга није”, поручио је министар.

Дачић је, истовремено, подржао позив генералног секретара УН Антонија Гутереса за темељну истрагу догадаја од 26. марта, када је ухапшен шеф владине канцеларије за КиМ Марко Ђуриц, наводеци да је потребно „предузети одговарајуце корективне мере у слуцају непоштовања људских права”.

Он је навео да су читаву Србију, а посебно Србе на Косову и Метохији, дубоко потресли и озбиљно забринули догађаји у Косовској Митровици од 26. марта.

Дачић је навео и да је незабележено у историји дипломатије да је главни преговарач српске стране у техничком дијалогу са Приштином, био је малтретиран и претучен.

„Како да после оваквог третмана Марко Ђурић поново седне за преговарачки сто”, упитао је Дачић и истакао да су оправдања која је за овај чин Приштина покушала да пронађе у наводном неиздавању дозволе Ђурићу да посети Покрајину, апсолутно неистинита. Према његовим речима, тешко је овај чин протумачити другачије до провокацијом приштинске стране која представља озбиљан ударац дијалогу и која је допринела нарушавању мира и безбедности не само Срба на Косову и Метохији, већ и читавог региона.

„Она показује колико је ситуација у Покрајини крхка и нестабилна и колико брзо неодговорни и једнострани потези могу да угрозе мир и безбедност”, навео је Дачић.

„Били смо искрено шокирани дешавањима на КиМ тог дана, али и одсуством адекватне реакције пре свега ЕУ, као посредника у дијалогу са Приштином, чија мисија ЕУЛЕКС би на Косову и Метохији требало да брине о владавини права, али и о томе како се понаша „Косовска полиција”. Он је истакао да на деловање специјалних снага „Косовске полиције” није реаговао ни КФОР, који би, у складу са раније постигнутим договорима, требало да спречи да на север Покрајине, са већинским српским становништвом, где се поменути инцидент десио, уопште дођу припадници косовских специјалних полицијских јединица.

Употреба силе и претње силом не смеју бити ни под којим условима толерисане и заслужују да, без резерви, буду јасно и недвосмислено осуђене од стране свих релевантних међународних фактора, поручио је Дачић.

„Овакве акције недвосмислено потврђују и нашу забринутост изазвану аспирацијама Приштине да променом и проширењем мандата тзв. „Косовских безбедносних снага” отпочну процес њихове трансформације у „Косовске оружане снаге"“, рекао је Дачић указујући да тиме не само да би била флагрантно прекршена и резолуција СБ УН 1244 (1999) и Војно-технички споразум из Куманова, већ би се додатно дестабилизовала безбедносна ситуација како у Покрајини, тако и шире у региону.

„У том контексту, очување статусне неутралности КФОР-а и његовог несмањеног присуства од кључног су значаја са становишта реализације његовог мандата”.

Подсетио је да ЕУ и НАТО нису подржали планове Приштине да једнострано формира „Војску Косова” и изразио очекивање да ће остати доследне у том ставу и указао да Приштина не може имати војску ни министарство одбране, па самим тим ни „војне изасланике”.

Указао је да је од суштинске важности међународно присуство, као и да је неопходно задржати досадашњи обим надлежности Мисије ЕУЛЕКС-а.

Он је указао да и поред обећања из Приштине починиоци свирепог убиства Оливера Ивановића нису пронађени ни процесуирани, а о истрази се не зна готово ништа.

Дачиоћ је и овога пута указао на више од 200.000 протераних Срба и других неалбанаца, велики број срушених и спаљених цркава, манастира и културно-историјских споменика.

Навео је и да је у актуелном извештају генералног секретара регистрован је повратак само три интерно расељена лица.

„Није ли чињеница да је свега 1,9% интерно расељених лица остварило одрживи повратак довољно снажан аргумент не само за наставак активности УНМИК-а, већ и за и њихово јачање”, упитао је Дачић.

Навео је и да о противправном насиљу које спроводе ПИС, односно изостанку воље код приштинске стране за било какво истинско унапређење демократских стандарда и владавине права, поштовање основних људских права и слобода, сведоче и недавна арбитрарна хапшења на прелазу Јариње која имају за циљ стварање неспокоја и страха у редовима српског народа на Косову и Метохији, ограничавање слободе кретања и обесхрабривање повратка интерно расељених лица.

Истакао је и да злочини почињени на Косову и Метохији не смеју проћи некажњено.

„Веома смо забринути што још увек није подигнута ниједна оптужница пред Специјалним судом за злочине почињене од стране ОВК и што се почетак рада Суда стално одлаже”, рекао је Дацичх.

Он је истакао и да Србија ради на заштити својих националних и државних интереса, поштујући основне постулате међународног права, превасходно принципе суверенитета и територијалног интегритета и наставиће да користи сва дипломатска средства са циљем супротстављања сецесионистичком покушају Приштине који представља опасан преседан који је, сведоци смо томе, већ дао подстрек разним сепаратистичким покретима у другим деловима света.

Поменуо је да се у дужем временском периоду суочавамо и са настојањима Приштине да оствари пуноправно чланство у бројним међународним организацијама.

„Последњи такви примери представљају покушаји „Косова” да постане члан Унеска, Интерпола и Светске царинске организације, који су у потпуној супротности са основним принципима међународног права и штетно и непотребно политизују рад ових међународних организација”.

На крају Дачић је захвалио свим државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова на њиховој доследној подршци и принципијелном поштовању Повеље УН и резолуције СБ УН 1244 (1999), као и онима које су одлуку о признању повукле или разматрају повлачење.

„У том контексту, желим да чланицама СБ које упућују протесте државама које повуку признање, укажем да такви потези не доприносе бржем и ефикаснијем решавању проблема”, навео је Дацичх.

Подсећајући на улогу Србије у Првом и Другом светском рату, 100 година од када се српска застава виорила на Белој кући, рекао је да Србија жели да са западним земљама нађе заједнички интерес.

„Надам се да је свима јасно да без уважавања интереса Србије и српског народа, не може да буде трајног мира и стабилности на Балкану и у читавој Европи. Наша политика је политика мира и економског повезивања и просперитета”, поручио је Дацичх и апеловао да се сви фокусирају на проналажење компромисног и одрживог решења за овај вишедеценијски проблем, како би цео Западни Балкан коначно постао простор трајног мира, стабилности, безбедности и поверења.

САД и Британија:Београд и Приштина да се клоне провокација, ређе седнице

ЊУЈОРК – Представници САД и Велике Британије у Уједињеним нацијама позвали су данас Београд и Приштину да напредују ка нормализацији односа и клоне се провокација, а истовремено су се заложили за проређивање седница Савета безбедности УН посвећених Косову.

Представница САД Ејми Тако позвала је две стране да што пре спроведу досад постигнуте договоре, а с друге стране, заложила се за престанак рада УНМИК-а и за чланство Косова у међународним организацијама, укључујући светску организацију.

Она је истакла да САД пружају подршку Бриселском дијалогу и веома цене напредак ЕУ у ангажовању ради нормализације односа две стране.

Позвала је Београд и Приштину да покажу политичку вољу у примени договореног.

„Србију позивамо да у потпуности сарађује кад је реч о енергетским споразумима”, истакла је она.

САД, како је навела, честитају КиМ на усвајању споразума о демаркацији са Црном Гором, али истовремено изражавају забринутост због тензија са Београдом.

Хапшење Марка Ђурића навела је као пример тих тензија и позвала обе стране да избегавају провокације и врате се дијалогу у циљу нормализације односа.

Кад је реч о случају убиства Оливера Ивановића, представница САД позвала је на пуну и непристрасну истрагу о томе.

Такође, указала је да претње Србима повратницима нису у духу дијалога.

Русија и Кина против промене формата УНМИК или седница СБ УН

ЊУЈОРК – Русија и Кина још једном су се данас успротивиле иницијативи појединих чланица Савета безбедности УН да се промени формат мисије УН на Косову или формат седница СБ посвећених Косову.

Руски дипломата при УН Владимир Сафронков заложио се за исто тромесечно састајање, истичући да руска позиција остаје непромењена као и да Резолуција 12 44 треба да остане „камен темељац” решења.

Сафронков је истакао да мисија УН на Косову треба да настави да игра важну улогу, јер је ситуација далеко од стабилне, односно она је, како је нагласио, „погоршана”.

Ситуација на Косову далеко је од ружичасте какву представљају заговорници независности Косова, па се чудимо намерама о повлачењу неких међународних снага са КиМ, рекао је руски дипломата наводећи да то може да дестабилизује Балкан у целини, оценио је руски диплопмата.

Истакао је и да је потребна пуна имплементација Бриселског споразума, наводећи да је у центру пажње Русије примена тог споразума и креирање ЗСО.

Он се обратио онима који имају утицаја на Приштину да је убеде да обуздају оне који изазивају тензије.

Еулекс планира да оде, а ситуација је погоршана, нема напретка у истрази убиства Оливера Ивановића, који је убијен 16. марта, много времена прошло, а нема информација о тој истрази, рекао је Сафронков.

„Истина мора да буде откривена што пре је могуће”, рекао је руски представник у УН.

Још један инцидент догодио се 26. марта - насилно хапшење и понижење Марка Ђурића које су извеле специјалне снаге из Пристине.

То је пример да ту нема владавине права, истакао је руски дипломата.

Он је рекао да „неке чланице Кфора тајно обучавају припаднике косовских снага у бази Бондстил”.

Руски дипломата је, позивајући се на Резолуцију 12 44, затражио објашњење каква се обука спроводи у тој бази.

Сафроников је, такође, затражио да се спроведу сви претходно постигнути споразуми између Београда и Приштине, упозоравајући да ни, скоро осам година од објављивања извештаја Дика Мартија, нема напретка у процесу формирања суда за злочине припадника ОВК.

Како је истакао, косовска криза може бити решена само у оквирима међународног права.

Руски дипломата је истакао да Београд има конструктиван приступ и да је Русија забринута због притиска на Београд да призна независност Косова.

Он је истакао да не сме да буде никаквих ултиматума.

Сафронков је подсетио да је Савет безбеднсоти оформио Унмик и само то тело има право да одлучује о тој мисији као и да једнострана мишљења немају правну снагу.

Представник Кине рекао је да резолуција 12 44 остаје важна правна основа кад је реч о односима Београда и Приштине и ситуацији на Косову, а истовремено је позвао на изналажење решења које би било задовољавајуће за обе стране.

„Позивамо две стране да јачају дијалог”, рекао је представник Кине.

Он је истакао да СБ УН треба да настави да посвећује пажњу Косову и да Кина подржава Унмик под руководством Захира Танина.

(Танјуг)


Коментари0
efb04
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља