недеља, 18.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:35
ИСХРАНА

Благотворни маслачак

Користи се у исхрани, али је такође у народној медицини нашао примену као лековита биљка
петак, 18.05.2018. у 08:00
(Фото Пиксабеј)

Када помислите на маслачак, сигурно нећете размишљати о једној упорној коровској биљци (Тараxацум оффицинале), већ о биљци која вас враћа у детињство. Своју распрострањеност маслачак дугује ветру, који га разноси, и може се наћи буквално свуда. Његови жути цветови улепшавају ливаде и пашњаке, паркове и стазе које воде поред њих. Маслачак се користи у исхрани, али је такође у народној медицини нашао примену као лековита биљка. Користи се готово сваки део биљке: корен са листовима, као и цветови и стабљика.

Време када се маслачак (цветови) сакупља управо је у току – од априла до краја маја. Листови се беру пре цветања, а корен у рано пролеће и рану јесен. Млади, пролећни листови маслачка обилују витаминима и минералима и укусни су, за разлику од јесењих, који знају да буду горки и тешки за стомак.

Омлет од маслачка
Потребне намирнице: 2 јајета, 120 г листова маслачка, 25 г пармезана, со, бибер, уље, влашац.
Припрема: Умутите јаја, додајте зачине, влашац и половину исецканих листова маслачка. Остатак маслачка пропржите на мало уља. Испржите омлет, а при крају додајте пропржени маслачак одозго и поклопите. Мера је довољна за једну особу.

Маслачак је биљка која обилује калијумом, инсулином, етеричним уљима и другим биолошки корисним супстанцама неопходним за добро здравље. Листови маслачка садрже око 17 одсто витамина Це и око три одсто гвожђа, што је знатно више у поређењу са спанаћем. Поред тога, маслачак садржи и витамине А, Е, витамине Бе комплекса, органске киселине, калијум, калцијум, цинк, натријум, манган, бакар и магнезијум.

У исхрани се највише користи лист маслачка, који делује и диуретички, дакле, подстиче излучивање течности. Подстиче метаболизам, што је нарочито важно код дијета, и баш као и корен, потпомаже чишћење крви од токсина. Због бројних нутритивно вредних фитохемикалија које садржи, лишће маслачка се препоручује у исхрани трудница и жена у постменопаузи, најбоље у облику салата. Салата од маслачка се прави од сасвим младих листова који су убрани далеко од загађених подручја, и то, наравно, пре цветања биљке.

Чај од маслачка добар је и против депресије, инфекције уринарног тракта, диспепсије и губитка апетита. У народу се још користи и као лековито средство против шећерне болести, шуљева, реуме, гихта и екцема и других кожних болести.

У новијим истраживањима наводи се да је маслачак користан и у лечењу канцера и регулисању нивоа шећера у крви. Као и за све друго, и са конзумирањем маслачка треба бити умерен, јер претерана употреба може довести до стомачних тегоба, осипа на кожи, дијареје и других проблема.

Корен има улогу у лечењу болести јетре, дакле, жутице, цирозе и хепатитиса, а такође потпомаже варење и смањује вероватноћу добијања камена у жучној кеси. У мањој мери корен маслачка је и лаксатив, па се у терапији затвора (опстипације) користи и чај од маслачка. Од маслачка се праве и сирупи против кашља.

Било да се једе у салатама било да се пије као чај, маслачак је благотворна биљка, па му дајте шансу, ако већ нисте.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари2
4492b
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Jovan Milanovic
Autor ne rece otkud Latinima cirilica.
Savan
Autor dosta reče za list i koren,a sto raditi sa cvetom.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља