четвртак, 21.06.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 08:29

Киша стигла у последњи час

Аутор: О. Јанковићнедеља, 20.05.2018. у 09:00
Пше­ни­ци су и да­ље по­треб­не уме­ре­ни­је тем­пе­ра­ту­ре и па­да­ви­не за на­ли­ва­ње зр­на (Фото О. Јанковић)

Панчево – Жедној пшеници на пољима јужнобанатских општина Панчево, Алибунар, Ковачица и Опово, падавине су јако пријале.

Последње у неколико минулих кишних дана донеле су 49 литара течности по квадратном метру, што је само донекле довољно хлебном житу, које је најдаље одмакло у развоју и спрема се за наливање зрна.

Још од јесени пољопривредници ове регије имају проблем са сушом, па је класје почело и да подгорева, а поједине, касно посејане културе, стале су са ницањем и касне, не толико због температуре ваздуха, колико је сунце исијавало, а све време дувао топао ваздух и кошава, те је сетва на неким местима обављена у суво земљиште.

Озими усеви који су плитко посејани слабо су се укоренили с јесени, која је такође била изузетно топла, пшеница је нон-стоп „радила” и да није било фебруарског хладних таласа, према оцени стручњака за ратарство Богдана Гаралејића, руководиоца саветодавне службе Института „Тамиш” у Панчеву, класала би још и раније, а и овако је поранила седам до десет дана.

Рубни делови ораница у које је сунце директно ударало су се готово осушили, али је слика у самом усеву другачија и нема тако драстичног сушења пшенице, која је тренутно у фази оплодње. Њој су и надаље, по оцени Гаралејића потребни облаци и температуре до 25 степени, а највише падавине за наливање зрна које би требало да трају и до 45 дана, како би овдашњи ратари могли да рачунају на стабилне и добре приносе.

„Уколико дође до нових топлотних удара и наглог пресецања тог периода имаћемо проблем у којем ће се вегетација завршити, доћи ће до наглог зрења и приноси ће бити нижи. Такође, оно што је сада битно јесте да су пољопривредни произвођачи завршили и завршавају заштиту класа од болести и да додају понеке инсектициде због житне пијавице, а суво време је поспешило и појаву лисних ваши. Свакако би дородошле веће падавине, којих истина на овом терену има спорадично и местимично, али је ово и период временских непогода са јаким ветровима”, каже за „Политику” Гаралејић.

Он скреће пажњу да је приметна неупућеност и мањак знања о самој производњи, пре свега када је реч о плодореду.

„У атарима великог броју села, а ми их на овој територији имамо 32, плодоред је нарушен. Уочљива је доминација две биљне врсте – кукуруза и сунцокрета, која се пресеца уљаном репицом, што изазива велике проблеме у заштити биља и утиче на отпорност штеточина, јер бисмо морали да имамо размак од три године. Свака уљана култура иза себе оставља одређене патогености у земљишту, што не баш да би уништило културе, али би могло да преполови принос следеће, ако нема тог размака. Плодоред мора да се прошири, не могу трговци да диктирају шта ће произвођачи сејати, а то је оно што се дешава. Боримо се да учимо произвођаче да стекну знања о послу којим се баве, а тај ниво је изузетно низак, да би могли да доносе одлуке”, упозорава Богдан Гаралејић из Института „Тамиш” у Панчеву. 


Коментари0
c3e33
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља