уторак, 31.03.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:29

Ердоган: Били смо и увек ћемо бити уз БиХ

Европа није „неко ново место”, тамо су преци Турака живели пре хиљаду година, у време Османске државе а након распада османског царства повукли смо се у Тракију, али смо увек били на подручју Европе, рекао је шеф турске државе.- Ердоган: Аутопут Београд – Сарајево биће пут мира.- Турског председника нису дочекали хрватски и српски члан, Драган Човић и Младен Иванић
недеља, 20.05.2018. у 12:22
Реџеп Тајип Ердоган и Бакир Изетбеговић (Фото АП)

САРАЈЕВО - Бурно поздрављен од више хиљада Турака из дијаспоре у сарајевској Зетри и уз вишеминутно скандирање, турски председник, Реџеп Тајип Ердоган, је позвао сународнике на јединство, на отпор „срамним кампањама” које се у неким европским земљама воде против Турске, и поручио да је БиХ, домаћин овог скупа, на делу показала да је права демократска држава.

„Ми смо данас у Сарајеву и БиХ је показала на делу да је демократска држава за разлику од оних европских које су пале на испиту, а сматрају да су колевка демократије”, поручио је Ердоган, којем је маса громогласно скандирала његово име и „Султан, султан…”.

Захвалио је домаћинима, који су омогућили у Сарајеву одржавање Шестог конгреса Уније турских европских демократа, учесницима конгреса пожелео успех у раду.

Турски председник је истакао истинско пријатељство и братство Турске и БиХ које се, како је рекао, показало и данас и поново испричао причу о томе да му је први председник БиХ Алија Изетбеговић оставио БиХ у аманет.

„Рекао ми је Ердогане синко, ви се побрините за ово подручје. Никада Босну нисмо сматрали другим подручјем. Били смо и увек ћемо бити уз БиХ”, рекао је Ердоган.

За Европу је рекао да није „неко ново место”, те да су тамо преци Турака живели пре хиљаду година, у време Османске државе „Након распада османског царства повукли смо се у Тракију, али смо увек били на подручју Европе”, рекао је шеф турске државе и председник АК партије.

Истакао је да се у Европи већ рађају „четврта колена” Турака, који покушавају да остваре своје снове у земљама Европе.

Некада смо их, казао је, називали „курбетићима”, а сада их зовемо европским Турцима.

Он је турску дијаспору позвао да се уједине, јер само уједињеним Турцима може бити лакше и истакао да ова власт мора свој народ поново да споји са прошлошћу.

„Ви сте европски Турци и ви на том путу имате задатак”, рекао је Ердоган, који је дијаспору позвао да обавезно узму држављанства у државама у којима живе, те поручио да је турска држава развила формуле које ће им омогућити да узимањем држављанства не губе права у држави матици. Поручио им је да чувају своју веру и свој језик.

Позвао их је и да образују своју децу тако да знају турски, али, како је рекао, и немачки и енглески и босански…

Говорећи о многим погодностима којима је турска држава прибегла како би омогућила лагоднији живот турској дијаспори и бољу комуникацију са државом матицом, Ердоган је рекао да „ако Бог да ниједна европска држава неће остати без представништва, или амбасаде Турске”.

„Ви имате право гласа, а ми смо омогућили да можете то право да искористите у свим представништвима, амбасадама, па и граничним прелазима”, рекао је.

Посебно се обратио и младима у турској дисјапори истакавши да је у плану велики број пројеката који ће им омогућити да уче матерњи језик у оквиру редовног система образовања, а нево је и да су смањене казне за турске држављане због неслужења војске са 4.000 на 1.000 евра.

Ердоган је своје сународнике позвао да не наседају на прљаву пропаганда медија у земљама у којима живе, а која се води против њега лично и против турске државе.

Обећао је да ће учинити напор да се побољша и медијска ситуација, а пензионерима у земљама Запада је рекао да ће по повратку у Турску моћи да наставе да раде.

Припадницима полиције у другим земљама који не дозвољавају истицање турске заставе, назвао је бестидницима и позвао дијаспору да буде свесна, како је рекао, свих „игара и замки”.

„Уједините се без обзира на различитости, јер од тога ћемо сви имати користи. Ако сте у малим групама газиће ваша право, а ако се уједините и они ће се понашати другачије”, рекао је.

„Парламенти појединих европских држава показују изразито непријатељство према нашој држави и ми то морамо да осујетимо. У државама у којима живите активно учествујте у политичким партијама, да у њима не буду турски издајници, већ ви”, казао је и додао да је у заједништву милост, у подели зло.

„Ако се држимо овога пут ће нам бити отворен. Није битно ко је Турчин, Курд или Черкез…. И у прошлости смо били заједно, а у будућности имамо заједнички циљ..”,, поручио је Ердоган.

Он је предстојеће ванредне изборе у Турској назвао историјским, јер ће, како је рекао, на њима бити одређена будућност Турске за наредни век.

Подсетио је и на покушај пуча, истакавши да Турска није „погнула главу”, те да Турци то чине само пред Богом и да ће тако бити и убудуће.

Ердоган је обраћање дијаспори у Сарајеву завршио, као је рекао, традиционалним поздравом: „Један народ, један барјак и једна држава. Нек вам је срећан пут”. (Танјуг)

 

Ердоган: Аутопут Београд – Сарајево биће пут мира

САРАЈЕВО - Турски председник Реџеп Тајип Ердоган и председавајући Председништва БиХ Бакир Изетбеговић разговарали су данас у Сарајеву о низу значајних питања за сарадњу двеју држава, а једна од главних тема је била и изградња аутопута Београд - Сарајево - Београд, о чему је потписано писмо о намерама.

Изетбеговић је на заједничкој конференцији за новинаре саопштио да су надлежни министри данас потписали писмо о намерама које се односи на изградњу те саобраћајнице.

То писмо о намерама ће, најавио је, бити предочено јавности, а након потписивања са председником Ердоганом и најближим сарадницима конкретизована су нека питања попут питања модела и динамике изградње ове саобраћајнице.

Изетбеговић је рекао и да физибилити студија није баш најоптимистичнија када је у питању јужни крак аутопута, па ће се, како је рекао, највероватније ићи на варијанту „брзог пута”.

Рекао је да је договорено да се већ на лето распише тендер, који ће одредити градитеље аутопута.

Ердоган је подсетио да је изградњу аутопута Београд - Сарајево - Београд укључен тројни механизам Србије, БиХ и Турске, а његова изградња ће, истакао је, имати посебан значај и представљаће прави „пут мира”

Шеф турске државе је казао да је отежавајућа околност за градњу пута инфраструктура и географски положај, те да ће будућа саобраћајница имати велики број тунела и мостова.

Приметио је да предели у БиХ кроз које треба да прође траса аутопута доста личе на Црноморску регију, где је он рођен, али, додао, је ова у БиХ је комплекснија.

„Када се оконча тај пројекат цео Балкан ће имати корист и задовољство. Сам пројекат ће себе исплатити”, рекао је Ердоган. Говорећи о инвестицијама, турски председник је казао да је пројектовани ниво од три милијарде евра, те да ће бити неопходна и подршка ЕКСИМ банке.

Према његовим речима, директна инвестиција ће бити између 15 и 20 одсто, док ће остало бити кредит. (Танјуг)

 

Подршка БиХ посебно у односима са Србијом и Хрватском

САРАЈЕВО - Председник Турске, Реџеп Тајип Ердоган, који борави у радној посети Сарајеву, где ће учествовати на предизборном митингу уочи ванредних председничких и парламентарних избора у Турској, једином који се одржава ван Турске, поручио је да његова земља подржава БиХ на свим пољима, посебно у односима са суседима - Србијом и Хрватском.

Ердоганове присталице у Сарајеву (Фото АП)

Ердоган је на заједничкој конференцији за новинаре са својим домаћином, председавајућим Председништва БиХ, Бакиром Изетбеговићем, рекао да Турска посебну важност придаје регионалним односима, посебно односима БиХ и Србије и БиХ и Хрватске.

Указао је на потребу да се настави са праксом примене тројних механизама у односима Турска, БиХ и Србија и Турска, БиХ и Хрватска. Изразио је велико задовољство напретком и испуњеном обавезом БиХ на европском путу, те обећао подршку Сарајеву на активирању плана за чланство БиХ у НАТО.

„Велико задовољство је да је БиХ испунила обавезу у процесу ЕУ интеграција, да је предала одговоре на Упитник и надам се да ће ово постигнуто убрзање бити настављено”, рекао је Ердоган.

Шеф турске државе је рекао да ће Турска наставити да пружа подршку БиХ на свим пољима и да притом, како је рекао, његова земља није имала, нема и неће имати никакве „скривене намере”, осим успостављања просперитета, економског развоја, одржања мира и стабилности у БиХ и региону.

Говорио је о повећању економске сарадње са БиХ , посебно у области извоза меса у Турску, као и брашна, шећера и уља.

„Разговарали смо о војним, политичким културним, туристичким, транспортним и пољопривредним питањима, шта можемо да урадимо и које ћемо кораке направити да сарадњу у свим тим областима побољшамо”, рекао је Ердоган.

Упитан да појасни шта је мислио када је рекао да је у разговору са делегацијом БиХ било речи о наменској индустрији, Ердоган није одговорио.„

„Турска ће пружати подршку миру, стабилности, очувању територијалног интегритета БиХ, која је састављена од два ентитета. Подржаћемо јачање мира, просперитета и стабилности”, казао је Ердоган.

Констатовао је да ће ванредни парламентарни избори у Турској бити одржани 24. јуна, као и да ће у октобру избори на свим нивоима бити одржани у БиХ.

„Надам се да ће ти избори (у БиХ) бити одржани у демократској атмосфери, миру и да ће бити спроведени на фер и праведан начин”, рекао је Ердоган.

Турски шеф државе је рекао да су измене Изборног закона унутрашње питање БиХ и да га треба решити у складу са међусобним разумевањем. (Танјуг)

Изетбеговић и Ердоган у Председништву БиХ

САРАЈЕВО - Уз највише безбедносне мере, председник Турске Реџеп Тајип Ердоган, допутовао је у Сарајево, где га је на аеродрому дочекао председавајући Председништва БиХ, Бакир Изетбеговић.

Дугачка колона возила са аеродроме се упутила до зграде Председништва, где ће се Ердоган и Изетбеговић, како се очекује, након сусрета у четири ока, обратити медијима.

Ердогана у Председништву нису дочекали хрватски и српски члан, Драган Човић и Младен Иванић.

Иванић је раније рекао да ће у време посете Ердогана бити ван земље.

Сарајево је потпуно у знаку посете турског шефа државе.

Велики број грађана је на улицама и они узвикују Ердоганово име, град је окићен турским И БиХ заставама, безбедносне мере сун а највишем степену, а посету прати велики број медија.

Ердоган ће у Сарајеву одржати и практично једини предизборни митинг своје партије и коалиционих партнера ван Турске, уочи ванредних председничких И парламентарних избора, који ће у тој земљи бити одржани 24. јуна.

Медији у БиХ истичу да је долазак Ердогана у Сарајево уследио након званичне посете Турској српског председника Александра Вучића, коме је у Анкари и Истанбулу приређен величанствен дочек.

Након састанка у Председништву и заједничке конференције за новинаре, Ердоган и Изетбеговић ће положити цвеће на гроб првог председника БиХ Алије Изетбеговића на гробљу Ковачи у Сарајеву.

После тога ће присуствовати 6. Конгресу Уније европских-турских демократа (УЕТД), који ће бити одржан у Олимпијској дворани Зетра.


Коментари14
935ce
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Bato
Prilicno dobro sam upoznat sa istorijom BiH ali eto nisam znao da smo branili tursku i ginuli za nju.Bravo Bakire dobra ti ta historija.
rade
Kakve apsurdne situacije,predsednik strane drzave slobodno drzi kampanju u drugoj drzavi a mi ne mozemo u sopstvenoj na KiM.Jos Erdogan izjavljuje da ce uvek biti uz BiH ,a mi nalazimo razloge u vidu EU da se odreknemo sopstvene teritorije i proslosti.Apsurdno a i poucno.
Анка
Ово може само на брдовитом Балкану. Ништа се ви никада нећете научити. Пет стотина година под турским харачом, па ево опет...
Препоручујем 11
Војин
"Ердоган је обраћање дијаспори у Сарајеву завршио, како је рекао, традиционалним поздравом: „Један народ, један барјак и једна држава". Како то неодољиво подсећа на једно крваво време када су биле слепе Западне владе на крвави турски пир над балканским земљама..и зато ово злокобно личи на већ познату синтагму : "Ein Volk, ein Reich, ein Führer...."!
I Srbija
A na sta vam lici Amerika prvo ? Ispravno je da svaka Drzava gleda uvek prvo Svoje dvoriste . Radi li to Srbija ili dozvoljava da Svi gledaju i mesaju se u njeno?! Koliko barjaka imamo; Srpski i odjednom albanski a treci iznad .
Препоручујем 5
Simić Dušan
Uvek je za nekog vođu velika čast da te voli neki drugi narod u nekoj drugoj državi. To su odlični politički poeni i veliki doprinos (u ovom slučaju) muškom egu. Zamislite da se naš predsednik pojavi u nekoj drugoj državi i da ga narod te države ovako dočeka na ulicama. Pa nije bitno o kom predsedniku da se radi.
Анка
Ови су дошли из цијеле Европе у Сарајево, јер друге европске земље не дозвољавају предизборне кампање страним државницима, на властитој територији. Ово је скандалозно. Босна је потурчена. Како то не видите???
Препоручујем 12
Stevan Prica
Turski uticaj u Bosni ce zavisiti od Rusko Turski odnosa.Ako Tursko Ruski odnosi se dodatno unaprede.Tad ce Turski uticaj biti minimalan u Bosni a moguce i potpuno proteran.Ako pak Tursko Ruski odnosi se pogorsaju ili totalno prekinu.Tada ce Turski utucaj u Bosni biti velik ali nikad dominantan i nikad presudan.Jer Amerika ne dozvoljava Turcima preteran upliv u Bosnu.Bosnjacke elite su deklerativno okrenute Turskoj.Ali stvarno i sustinski Bosnjacke elite su vezane pre svega za London i Vasington.Dokaz su veliki broj Gulenisticki skola i univerziteta u Bosni.Sto recimo u nazad 15 godina nije bio slucaj.Americi su Bosnjaci veoma potrebni.Ali jos vise je Bosnjacima potrebna Amerika.Kao garant da Srpski i Hrvatski elementi nebi i nece okrnjiti ono sto Bosnjaci svojataju a toje cela BiH.Tako da Bosnjaci Tursku ne dozivljavaju iskreno kao svog saveznika.Narocito ne nakon sto su se Putin i Erdogan zblizili.To je Bosnjacima signal da se moraju sto cvrsce vazati sa Amerikom.
Биџа из лијане
А ја бих, господине, побољшање односа на Балкану повезао са побољшањем односа Русије и Турске, који су данас малтене на нивоу савезника у многим сферама. Они који виде даље, у свему овоме назиру фини договор Русије и Турске око утицаја на Балкану и потискивање америчких интереса. Русија не може директно да се меша у односе на овоме подручју, руске инвестиције се на сваки начин саботирају. А онда уместо руских инвестиција и пројеката, гле чуда појављују се како турски тако и кинески партнери (опет у договору са Москвом). И опет гле чуда, сви ти капитални пројекти нису против руских интереса на Балкану. А то су веома једноставни интереси - мир, стабилност, економска повезаност региона. Русији не треба још један циркус на ободима Европе. Погледајте само колико су српско-турски одлични односи (зашто ми имамо подршку Москве), релаксирали српска проблематична питања Рашке области и ситуације у БиХ са Српском. Тврдим да је велика грешка што Човић није дочекао Ердогана.
Препоручујем 3
Sofija
Bosna moze da dobije podrsku samo od Srbije i Turske, podrska SAD nikada nije bila iskrena. Verujem da ce mnoge u BiH razocarati sve bolji odnosi i saradnja Turske sa Rusijom, ali ce prihvatiti tu situaciju jer ko ce ih drugi podrzati? Ako se okrenu ekstremnim arapskim drzavama to se nece dospasti ni EU ni Turskoj.
Препоручујем 3

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља