уторак, 25.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:25

Лоза из Хиландара испред Храма Светог Саве на Врачару

недеља, 20.05.2018. у 16:13
Лоза Светог Симеона у Хиландару (Фото Никола Тркља)

Саднице лозе из хиландарских винограда засађене су данас на платоу спомен-храма Светог Саве на Врачару.

Лозу је са Свете Горе донео професор Небојша Марковић, прото-мајстор нових хиландарских винограда.

Првобитна идеја била је да се саднице винове лозе засаде у порти манастира Милентије чија је обнова у току, али је захваљујући вештини и умећу породице Пантелић из Селишта код Трстеника произведено 49 калемова прве класе.

Одлучили су да их засаде у портама цркава и манастира Епархије крушевачке, али и другим српским светињама.

Хиландарска лоза до сада је засађена у Студеници, Жичи, Љубостињи, Манасији, Раваници, Светом Роману и многим другим светињама, а три саднице хиландарске лозе данас су засађене и на платоу код спомен-храма Светог Саве на Врачару, саопштила је ТВ Храм. (Танјуг)


Коментари1
93003
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Миро Марковић
Ово је предивна и Богоугодна вест. Поред ове добре идеје, предлажем да се пелцари древног дуда из дворишта Пећке патријаршије, којег је један србски великодостојник донео из свете земље у 12 веку, расаде у двориштима манастира широм Србије. Тај дуд још увек рађа и од његових слатких плодова монахиње праве преукусне пекмезе које користе за време постова.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља