понедељак, 10.12.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:13
ЧЕТИРИ ГОДИНЕ ПОСЛЕ КАТАСТРОФАЛНИХ ПОПЛАВА

Живот се вратио у Обреновац

Водени талас је тог маја 2014. потопио скоро целу територију ове београдске општине. Сада се гради на све стране, све је више младих, а ових дана стигли су и први туристи
Аутор: Славица Ступарушићнедеља, 20.05.2018. у 22:00
Гради се нова фабрика кинеске фирме Меи Та (Фото С. Ступарушић)

Сунчан мајски дан провели смо у Обреновцу, четири године после поплава у којима је 85 одсто општине било под водом, становништво евакуисано... Центар града препун људи, уређено шеталиште, баште ресторана врве од гостију. Ни по чему се не разликује од било ког другог града у Србији, који није имао такву врсту изазова. Заправо, како рече председник општине Мирослав Чучковић, Обреновац од предграђа Београда постаје његов почетак, његова локомотива развоја, али и занимљива туристичка дестинација.

– Имали смо ту несрећу да је водени талас потопио скоро целу територију. За само неколико сати сви смо ималин животни проблем. Када се вода повукла остали смо без 11.500 кућа, без хиљаду и по пољопривредних газдинстава, без 956 малих предузетничких радњи, без комплетне инфраструктуре – разорени грејање, канализација, главни колектор био је смрскан. Постојала је опасност да град остане празан, напуштен. Ово што ћете данас видети заједнички је успех свих грађана – речи су првог човека Обреновца приликом обраћања групи туриста, чланова Удружења грађана „Излетник”, које истражује дестинација интересантне за будућу туристичку понуду Србије.

Излетиште Забран, Арборетум, Јозића јаруга нека су од места које домаћини препоручују за посету. Бањско лечилиште је, после више од 117 година од отварања, реконструисано. Зграда Општинског купатила задржала је некадашњи изглед, као једно од знамења старог Обреновца. Извориште воде богате лековитим састојцима је довољно издашно да се обреновачка бања приближи стандардима бањског центра 21. века. Засад грађани на располагању имају седам нових када, простор за ординацију и лекарску службу као и простор за физикалну терапију.

Ме­ђу­тим, Обре­нов­чани су представља­ње сво­је општи­не започели у Ба­ричу, позна­том по „Пр­вој искри”, основаној пре осам деценија, која је била замајац раз­воја овог кра­ја све до почет­ка ју­госло­вен­ске кри­зе. „Пр­ва искра – намен­ска” Ба­рич данас је је­дан од највећих про­извођа­ча екс­пло­зива у Евро­пи. Да није било њих у индустријској зони, после бом­бар­довања и свих страдања, под­сетио је Чучковић, не би било ожи­вља­вања овог про­сто­ре – новог запошља­вања.

– На про­сто­ру где се некада налазио индустријски ком­плекс „Пр­ва искра – Ба­зна хемија” после уклања­ња објекта, пре две године положен је камен темељац за изградњу кинеско-француске фабри­ке „Меи Та” која је лидер у про­извод­њи бло­кова и носача мотора, тур­бо-пуња­ча и дру­гих делова за позна­те аутомобил­ске брендове у све­ту. Пре него што је фабри­ка кре­нула с радом, 2017. године, прве две гру­пе запосле­них Обре­нов­чана биле су у Ки­ни на обу­ци, по два месеца – обја­шња­ва председ­ник Ко­мисије за кул­туру Зо­ран Ћорломановић, додају­ћи да је у фабри­ци од 1.700 запосле­них деведесет одсто Обре­нов­чана. Према ње­говим речима, 200 уче­ника Технич­ке шко­ле у Обре­нов­цу одмах по завршет­ку шко­ловања добиће посао у тој ком­панији.

– По­лако се стварају услови да сва­ки човек у Обре­нов­цу који жели да ради добије при­лику да се запосли – при­ча Ћорломановић, показују­ћи на гра­дилиште на коме ниче нови погон кинеске ком­паније у коме ће бити посла, како нам је рекао, за још 1.700 рад­ника, дакле оче­кује се да буде запосле­но око 3.500 љу­ди.

– Све више мла­дих из Ла­зарев­чана, Ва­ље­ваца, Шапчана, Убља­на долази да ради овде – што је оптимистично. Разлог је редов­на пла­та, 41.000 динара је минимал­на, почет­на, за најо­сновније посло­ве, па навише, у зависно­сти од рад­ног места, односно образовања. Плаћен је топли оброк, пре­воз, сва­ки минут пре­ковре­меног и сменски рад. Рад се организује у три сме­не. Значи, све је регулисано закон­ски – при­мећу­је наш саговор­ник и додаје да има љу­ди који не могу да издрже ритам, велике су нор­ме. Је­дан број мла­дих љу­ди оду­ста­је. Ни­су навикли на рад­не оба­везе и дисци­пли­ну. Правила су строга, ако рад­ник два пута не ста­ви заштитне нао­чаре суспендован је. За­штитна опрема мора да се носи. За­после­но је доста девоја­ка и то на кон­тро­ли одливака.

Го­сти­ма је посеб­но био занимљив податак да су обреновач­ки при­ват­ници, поготово тргов­ци који има­ју кио­ске и кафиће где су љу­ди радили за мале паре остали, због кон­курен­ције, без рад­не сна­ге. Та­ко су при­нуђе­ни не само да подиг­ну пла­те већ и да пла­ћа­ју на „бело”, пре­ко текућег рачуна допри­носе и социјално.

На само 200–300 метара од кинеске фабри­ке про­ћи ће ауто-пут у склопу Ко­ридора 11. На­пре­дују и радови на изградњи моста на две реке, Ко­лубари и Сави.

У самом Ба­ричу данас живи ско­ро 15.000 љу­ди. До­ста их је дошло овде деведесетих из Краји­не.

Чучковић је госте под­сетио да се налазе у енергет­ском цен­тру Србије, општи­ни у којој се про­изводи више од половине срп­ске струје, као и више од половине свих тур­бо-пуња­ча за аутомобиле које виђа­мо на ули­цама.

– Ту су и про­сто­ри који­ма се поносимо, као што је манастир у Ми­сло­ђи­ну. Ма­ло познат дра­гуљ наше кул­туре с мошти­ма монаха који су, оду­пирући се султану Су­лејману, овде бра­нили Српство. Нажалост, они су сви побије­ни, а при­ликом обнове манасти­ра нађе­ни су њи­хови ске­лети, жутих као восак – што је пра­во чудо. С великим задовољством желим да оба­вестим јавност да је наш манастир Светог Христи­фора у Ми­сло­ђину републи­ка увр­сти­ла у 99 све­тиња које су од великог зна­чаја за Ре­публи­ку Ср­бију и ста­вљен је на мапу туристичких потен­ција­ла и Ср­бије и Бе­огра­да – рекао је Ми­рослав Чучковић, обраћа­ју­ћи се првој организованој гру­пи туриста која је походила ово зда­ње.

Најстарији на овом под­руч­ју манастир Светог Христи­фора основао је краљ Драгутин, у 13. веку, на темељи­ма рим­ске базилике. Турци су први пут уни­шти­ли манастир после Ко­совског боја, али га је деспот Стефан обновио. По­сле тур­ске похаре у 17. веку, све­тиња је запусте­ла до нашег вре­мена када га је својом упорношћу обновила мати Ју­сти­на, игу­манија манасти­ра. Ма­настир је 2015. освештао патри­јарх српски Иринеј.

Ту­ристичка гру­па посетила је и род­ну кућу Алексан­дра Ранковића у Дражев­цу, а у селу Ровце цркву Свете Петке...


Коментари2
a28bd
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Gojkovic Ljiljana
A da nam jos Cuckovic objasni ko ce i kada da dovede u red NS bomi,jednog od vecih trgovaca u Obrenovcu,jer zene tamo rade za platu manju od minimalca,a kad su trudne odmah dobiju otkaz. Slobodni dani su mislena imenica. I jos jedno pitanje:hocemo li i kada dobiti bilo kakvu ostetu za automobile unistene u poplavi. Trazili ste od nas da slikamo automobile i da to predamo nekoj opštinskoj sluzbi. Mozete li bar da nas obavestite da se tome ne nadamo? I poslednjr pitanje:zasto je opstina koja ima najbolje grejanje u Srbiji ima novonikle stambene zgrade koje nemaju grejanje.Ovom prilikom konktetno govorim o zgradi iza poslovnice VIP-a u glavnoj ulici. Vecina stanara su podstanari,pravi razlozi ovog stanja su nedokucivi,ali oni u opštini i toplovodu sigurno znaju sta je u pitanju. Koga normalnog je broga za turiste kad opstina tretira podstanare kao ljude drugog reda. Sporovi se valjda resavaju sudski ?!?!
SLobodan jovanović
Jadna li nam majka naša što je se vratio život u crni obrenovac . 40% nas obrenovčana ostaloje na ulice kao kerovi lutalice,podstanari,služimo za parče hleba,rado pošto zašto,porodice nam se raspale psihički smo pukli i eto gde je se i kome život vratio

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља