понедељак, 19.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:43
ИСХРАНА

Келераба је изузетно здраво поврће

Веома је богата минералима, витаминима и влакнима
четвртак, 24.05.2018. у 20:00
(Фото Пиксабеј)

Келераба је из исте породице као и обичан купус, али осим бојe (светлозелена или љубичаста) немају много сличности. Док обичан купус има листова напретек, келераба је доста оскудна са листовима који су на крајевима петељки.

Пореклом је из централне и северне Европе са обала Северног мора, у Немачкој, где се и сада највише употребљава. Келераба је све осим тамо неког обичног поврћа.

Келераба је питома сорта дивљег купуса, а назив потиче од немачких речи kohl = купус и rube = репа. Буквалан превод је „купус-репа” што најбоље и описује ово поврће. У супермаркету стоји у фрижидеру и без њега не може дуго да се одржи.

Ако сте икада пробали корен обичног купуса, укус келерабе је њему најсличнији. Као и купус, келераба у нашим продавницама може да се нађе у бледозеленој или љубичастој боји, а употребљива је само док је млада.

Млада келераба има величину спљоштене лоптице за тенис, а користи се највише као салата, дакле у свежем стању. Треба једноставно да је ољуштите као кромпир и исечете је или изрендате. Ако изрендану келерабу исцедите кроз газу, добићете укусан сок који мора одмах да се употреби, да не би постао љут.

Поред употребе у салатама и сока, ово поврће може да се кува и динста. Осим корена, јестиво је и лишће јер садржи доста минерала и витамина. Када се кува, динста, уништава се витамин Цe, па је зато најбоље да се келераба користи у салатама.

У 100 г келерабе има 27 килокалорија, што је чини добром намирницом код редукционих дијета. Угљених хидрата има 6,2 г, шећера 2,6 г, дијетних влакана 3,6 г, протеина 1,7 г. Од витамина, келераба највише има витамина Це, комплекс витамина Бе и витамин Е. Од минерала келераба садржи калцијум, гвожђе, фосфор, калијум, манган, магнезијум.

Садржај влакана у келераби је висок, па се ово поврће користи и за смањивање нивоа лошег холестерола и триглицерида у крви. Због садржаја влакана, добра је код смањења затвора, ублажавања тегоба код хемороида, а посредно утиче и на смањење ризика од рака дебелог црева.

Келераба помаже код анемије, разних вирусних инфекција, а утиче и на здравље система за варење, зуба и десни.

Цењена је код дијабетичара јер регулише нивое шећера у крви, а код особа са хипертензијом регулише крвни притисак. Келераба је значајна и за здравље костију и лимфног система.

Рецепата са келерабом као састојком заиста има много, тако да увек можете да нађете неки занимљив и уживате у овом суперповрћу. Ако је ваш избор салата, можете је комбиновати са другим поврћем и зачинити је класично маслиновим уљем и сирћетом или јогуртом, павлаком или лимуновим соком.

Ако динстате келерабу или је кувате, најбоље је да је исечете како би период термичке обраде био што краћи. Можете је припремати на пари или пећи у рерни.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари0
702b0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља