четвртак, 15.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:43
ИСХРАНА

Вишње побољшавају вид

Свако воће, па и вишња, оскудно је масноћама и беланчевинама, па и калоријама, али зато обилује витамином Це, витаминима Бе комплекса и минералима – калијумом, гвожђем и кобалтом
четвртак, 14.06.2018. у 22:00
(Фото Пиксабеј)

Вишња је воће које у савременој исхрани има високо место и налазимо је у многим производима. Вишње нису само у пити од вишања, већ и у соковима, џемовима, сирупима, компотима, сладоледима, кремовима… Сад ћете се запитати, какве везе има ово све са здравом храном? Основни састојак је здрава храна – вишње су здравије него што можда мислите.

На наше просторе вишња је дошла из Мале Азије још у доба Римљана, а данас се гаји плантажно. Узгаја се више сорти вишања, а најпознатије су: ујфехертска гроздаста (мађарица), шумадинка, рекселе и облачинска вишња.

Свако воће, па и вишња, оскудно је масноћама и беланчевинама, па и калоријама, али зато обилује витамином Це, витаминима Бе комплекса и минералима – калијумом, гвожђем и кобалтом. Енергетска вредност вишње је свега 46 килокалорија/100г плода, а карактеристике јој се не мењају ни када је замрзнута. Због тога у вишњама уживамо целе године.

Ово воће садржи моћне антиоксидансе који се налазе у његовом пигменту (антоцијанине) и имају велику улогу у превенцији најтежих болести.

Смањењем утицаја слободних радикала на ћелије, штитимо их од разарања. Поред глукозе, вишње садрже и киселине (јабучну, лимунску и винску) које уз садржај воде (око 85 одсто) делују окрепљујуће и освежавајуће на организам. То је и разлог зашто је сок од вишања тако укусан.

Вишња помаже у спречавању рака, анемије, инфаркта, шлога и артериосклерозе. Познато је да сок од вишања снижава крвни притисак, па вишњу цене и особе које болују од хипертензије.

Вишње су сјајне и код повишеног холестерола, јер антиоксиданси спречавају да лош ЛДЛ холестерол оксидише и оштећује крвне судове. Она је стварно чувар целог кардиоваскуларног система.

Сјајан су извор витамина Це који повољно утиче на одбрамбене снаге организма ка инфекцији. Поред тога вишње побољшавају вид, смањују коагулацију крви, поправљају квалитет сперме код мушкараца, поправљају анемију код жена после менструације, снижавају притисак, ублажавају реуму и гихт.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари1
90dba
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

артиљерац
Ја их једем свеже.Откоштам их(имам малу справу за откоштавање вишања) малчице пошећерим,и једем их,као рецимо,јагоде.Много их волим.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља