петак, 21.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 00:06

Извесно поскупљење јунећег меса

Цене у откупу већ порасле 30 одсто што ће се одразити и на малопродају, тврде аналитичари
Аутор: Ивана Албуновићчетвртак, 28.06.2018. у 22:00
(Фото А. Васиљевић)

Због веће потражње за јунетином и отварањем ка турском тржишту цене ове врсте меса ускоро би могле да буду више и у малопродаји.

Већ сада у трговинским ланцима килограм јунећег бута кошта око 760 динара што је раст око 15 одсто у односу на цене од пре месец дана, а аналитичари предвиђају да се поскупљење неће на томе зауставити.

Ово је недавно наговестио и министар пољопривреде Бранислав Недимовић истичући да товно говедарство има перспективу пре свега због велике потражње, нарочито у Турској. – Цена килограма говеђег меса са 1,90, која је била пре потписивања споразума, данас је на 2,30, 2,35 па чак и 2,49 евра, готово 30 одсто је порасла само зато што смо се отворили за нека тржишта – рекао је министар пољопривреде.

Да је раст цена у радњама значајан показује и то да је у пролеће прошле године цена јунећег бута била око 660 динара. Аграрни аналитичар Чедомир Кецо сматра да ће се овакве промене на тржишту откупа одражавати на малопродајне цене, али да та поскупљења не би смела да буду велика јер је та врста меса ионако нереално скупа.

Србија је 2016. произвела 77.000 тона јунетине и говедине заједно и у светској размени ове врсте меса заузима веома скромно место у односу на друге земље и своје потенцијале. На високу цену јунећег меса на домаћем тржишту утиче мањак говеда али и високе трговачке марже, тврде сточари. Највећи проблем је недостатак квалитетног меса на тржишту, пре свега расе „сименталац”. Захваљујући субвенцијама, вишегодишњи пад производње јунећег меса први пут је заустављен 2016. године али је то и даље недовољно за велике извозне планове који се најављују.

У октобру прошле године Турска је одобрила бесцарински извоз 5.000 тона говедине из Србије. Првих 20 тона свежег, расхлађеног или смрзнутог говеђег, односно јунећег меса на то тржиште испоручено је у марту ове године. Како су пренели медији, говеда су одабрана из свих крајева земље, али је највећи део откупљен од златиборских фармера. Турска је за припрему меса одабрала кланицу „Чајетина” за коју су утврдили да испуњава све њихове стандарде. У медијима се помињало да је једна турска компанија заинтересована да отвори сопствене погоне за клање јунади и конфекционирање у Србији. Наводно, по обиласку потенцијалних локација избор је пао на Чачак и Крагујевац. Велика су очекивања и од индустрије меса „Срем Шид” коју је из стечаја купио конзорцијум „Агропапук” и „Ђурђевић”. Најављено је да та компанија намерава да обрађује 400 грла говеда дневно и извоз у Турску.

– Одлучни смо да се извози у Турску, али имамо проблем – немамо кланице, објекте, које су својим капацитетима и технолошким карактеристикама способне за говеђи програм – изјавио је недавно Недимовић, додајући да у овом тренутку имамо четири лиценце за Турску, а веома мале капацитете за прераду говеђег меса.


Коментари4
91722
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Маја М.
@Драган: А тек шипак, већ се спремају за сезону брања...
Muradin Rebronja
Vegetarijanska hrana, "hrana za cara i sultana", obilje voća, povrća salata, posnih mlečnih proizvoda, posne piletine...em zdravo em nije skupo. Istina je, od tih namirnica mi, profesionalni planeri jelovnika i dizajneri kuhinja, u Kanadi obučeni, pravimo obroke ezvanrednog kvaliteta, najboljeg mogućeg. Ujedno i najjfetinijih i najprofitabilnijih. E, sve to će moći, ako Bog da, da nauče i naši kafansko-menzaški "ugostitelji" jerbo će se osnovati Balkanski kulinarski institut koji će se baviti time. Konačno!
Препоручујем 2
Opacic
Treba izbaciti mese Strateske namernice treba da budu crni heljdin i razen hleb povrce suvo voce proja meso zakiseljava organizam
Драган
Глогиње су јако здраве. Видим, у свом комшилуку, да их пензионери све више и све чешће конзумирају.
Препоручујем 24

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља