среда, 23.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:47

Најбоље су шљивовице с Гоча и Јелице

Победничка српска ракија за 2017, у традиционалном избору Института за воћарство у Чачку, долази с Гоча, из дестилерије Верољуба и Ивана Урошевића
Аутор: Гвозден Оташевићнедеља, 01.07.2018. у 13:25
Оцењивање врхунских српских препеченица, прексиноћ у Чачку (Фото Г. Оташевић)

Чачак – Најбоља шљивова препеченица у Србији лане је потекла с Гоча, из дестилерије коју држе, са седиштем предузећа у Београду, Верољуб и Иван Урошевић. Оцењена је с 19,08 бодова прексиноћ у чачанском Институту за воћарство, где је седму годину узастопно приређено вредновање водећих препеченица од националне воћке.

– Ово је, кад је реч о нашој шљивовици, нека врста купа шампиона.

Оцењивали смо најбоље узорке с осам прошлогодишњих смотри из Горње Трепче, Ужица, Осечине, Београда, Сочанице, Тополе, Блаца и Аранђеловца, где је пробано и вредновано више од 500 врхунских ракија из наших шљивика, и на оцењивање у Институт дошло је 50 узорака. Чак 22 заслужила су велику златну медаљу, дакле више од 18,50 бодова, што сведочи о врхунским својствима нашег националног пића – каже за „Политику” др Бранко Поповић из чачанског Института, један од водећих српских стручњака за шљивовице.

Друга на оцењивању била је ракија „јелички дукат” из подрума Предрага Продановића у Придворици код Чачка (18,95 бодова), док је трећи Драги Ивановић из Алабане код Блаца (18,93).

Међу првих десет још су: Милош Вићентијевић из Брђана код Чачка (тек рођен, али родитељи су дали пријаву по њему) с 18,91, Станимир Минић из Горње Трепче (18,84), др Милан Плазинић из Премеће (18,83), Илија Родић из Борче (18,77), опет Плазинић (18,75), „ртањска ватра” из Бољевца (18,73) и још једном Илија Рудић (18,72).

Ракије је пробала и оцењивала најбоља комисија коју Србија данас има. Председник је професор Пољопривредног факултета у Земуну, др Нинослав Никићевић, а чланови Милољуб Гојковић, који је оснивач ове смотре, Верољуб Урошевић, професор др Веле Тешовић, Велимир Митровић, професор др Светомир Милојевић, Милош Петрић, др Иван Урошевић и др Бранко Поповић.


Коментари2
61cc3
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Nikola
Dvojica iz komisije za ocenjivanje su vlasnici destilerije koja je dobila najvisu ocenu! Iako su uzorci sifrirani sigurno mogu da prepoznaju svoju rakiju medju 1000...
Miliana
Sve cestitke pobednicima!!!!! Nego, ovi sto su probali I ocenjivali rakiju nadam se da Su prespavali pored buradi I da nisu seli u auta da voze.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља