петак, 16.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:15

Листерија вреба из замрзнутог кукуруза

Компанија „Гринјард” зауставила погоне у Мађарској због избијања епидемије, која је погодила пет европских земаља. – Према првим информацијама, није било увоза спорног шећерца у Србију, кажу у Министарству пољопривреде
Аутор: Ивана Албуновић и Јелица Антељчетвртак, 05.07.2018. у 22:00
(Фо­то Пиксабеј)

У пет европских земаља бактеријом листерија моноцитогенас досад је заражено најмање 47 људи, а деветоро је умрло. Замрзнути кукуруз шећерац из фабрике мултинационалне компаније „Гринјард” у Мађарској, која се налази око 60 километара од српско-мађарске границе у граду Баја, вероватно је главни узрок епидемије. Зараза је погодила Финску (са 23 пријављена случаја), Британију (са 11), Шведску (седам), Данску (четири) и Аустрију, у којој је оболело двоје.

Надлежни, међутим, сумњају да је степен епидемије потцењен, јер смрзнуто поврће има дуг рок трајања, а могу да се очекују и нови случајеви, с обзиром на то да је период инкубације до 70 дана.

Има ли разлога за бригу потрошача у Србији?

Према сазнањима „Политике”, наша земља такође увози смрзнуто поврће из Мађарске.

У 2017. увоз је вредео око 287.000 евра, док смо у првих пет месеци, куповином вредном 313.000 евра, већ надмашили прошлогодишњи увоз. У овом периоду из те суседне државе набављено је око 10 тона смрзнутог кукуруза шећерца. У последње време у нашој земљи све је већи број специјализованих радњи које по дисконтним ценама продају замрзнуто воће и поврће. На декларацијама ових производа, упакованих у провидне кесе, често не пише име произвођача, већ само фирме која пакује робу у Србији. Да ли постоји могућност да је поврће долазило и из фабрике компаније „Гринјард” у Баји? У Министарству пољопривреде за наш лист кажу да, према првим информацијама, није било увоза спорног кукуруза из ове фабрике.

Компанија „Гринјард” један је од највећих европских произвођача смрзнутог поврћа. Према информацијама са њиховог званичног сајта, фабрика у Баји отворена је 1965. године и својевремено је пословала у оквиру неколико светских произвођача, па и „Иглоа”. „Гринјард” је објавио опозив свег поврћа које је произведено у овој фабрици од 13. августа 2016. до 20. јуна ове године. Компанија је саопштила да је зауставила производњу у мађарским погонима, а надлежни утврђују на који је начин дошло до контаминације. Овај потез уследио је упоредо са одлуком Мађарске агенције за безбедност хране од 29. јуна.

– Тражимо алтернативне могућности за даље снабдевање наших купаца – рекли су у „Гринјарду”, не желећи да коментаришу колики ће то финансијски ударац бити за мађарски огранак компаније, чији је прошлогодишњи промет био око 24 милиона евра.

Медији преносе да су смрзнуте мешавине кукуруза и поврћа дистрибуиране до фабрика у другим земљама чланицама ЕУ, укључујући Белгију, Велику Британију, Немачку, Француску и Пољску. Финални производи извезени су и у државе из нашег окружења – Румунију, Италију, Словенију, Хрватску и Аустрију.

Кување поврћа обавезно и за смути

Све надлежне европске институције упозориле су потрошаче да прате упутства произвођача приликом припремања кукуруза шећерца. Британска агенција за безбедност хране апеловала је да се све смрзнуто поврће кува пре употребе, чак и ако се користи за смути или сос.

Бактерија опстаје и у фрижидеру

Европска агенција за безбедност хране (ЕФСА) почетком ове године упозорила је да се повећава број људи заражених листеријом, и то због конзумирања свеже, као и припремљене хране. Најосетљивији су потрошачи старији од 75 и жене између 25. и 44. године (посебно труднице). Овом тренду, кажу стручњаци, допринео је раст потрошње готове хране.

– Већина људи оболела је након конзумирања хране попут димљене рибе, припремљеног меса, као и меких и полутврдих сирева. До појаве обољења доводи и конзумирање припремљених салата – наводи се у извештају ЕФСА. Класични симптоми заразе листеријом су висока температура, укочен врат, а тежи – болови у мишићима. Кад је о поврћу реч, најчешће се јавља као последица конзумирања свежег купуса, зелене салате, целера, парадајза, краставаца, ротквица...

Стручњаци објашњавају да се, за разлику од свих осталих патогена, листерија размножава и на температурама на којима се храна чува у фрижидеру. Карактеристично је то што може да изазове менингитис.


Коментари2
80c92
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

miro simic
Beli luk iz kine pasulj iz egipta smrznuto povrce iz madarske jao milosevicu sta nam ostavi hronicnu bolest nerad i smrtonosni virus lpopovluk samo jedna diktatura ovo moze leciti!
dušan
Od Miloševića na ovamo u Srbiji vlada DEMOKRATIJA i komentar je odličan jer samo DIKTATURA ovo leči ! Mada mislim da je zbog sankcija Miloševiću bilo lakše .
Препоручујем 18

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља