среда, 21.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 11:12

Све више људи на лечењу због тровања печуркама

Двоје пацијената збринуто у Београду јер су појели најотровнију врсту – зелену пупавку, неколико особа помоћ потражило због конзумирања гљива са пијаце, а у клиникама широм Србије 15 људи лакше отровано врстама убраним у природи
Аутор: Данијела Давидов-Кесарпетак, 13.07.2018. у 11:11
Лепа, а да ли је и јестива то неки знају у болници (Фото Танјуг)

У болницама широм Србије ових дана је повећан број пацијената који траже помоћ лекара због тровања гљивама. Само у току ове недеље у Клинику за ургентну и клиничку токсикологију Националног центра за контролу тровања Војномедицинске академије примљена су два пацијента из околине Неготина који су јели печурке убране у природи. Тегобе су им се јавиле 12 сати након конзумирања гљива за које су мислили да су „јајчаре”, а била је реч о отровној врсти – зеленој пупавци. Код њих је дијагностификовано тешко тровање печуркама, због чега су медицинари предузели неопходне мере лечења. Истовремено су у овом центру збринуте и четири особе због тровања лакшег степена, а троје пацијената су печурке „млечнице” купили на пијаци.

Токсиколошки информациони одсек Националног центра за контролу тровања ВМА имао је и повећан број позива колега из унутрашњости Србије у вези са сумњом на тровање печуркама сакупљеним у природи. Регистровани позиви односе се на 15 пацијената чија је клиничка слика иницијално била у виду лакшег тровања, а лечење је настављено у надлежним здравственим установама у Ужицу, Пожаревцу и Лозници.

Због тога лекари овог центра апелују на све који користе гљиве за јело, као и на бераче гљива, да буду максимално опрезни, да не схватају олако овај посао, јер последице конзумирања неких врста отровних гљива могу довести до тровања опасних по живот.

– Треба бити пажљив приликом куповине печурака на пијацама. На декларацији би требало, између осталог, да буде истакнуто име печурке и узгајивача. У случају да се након конзумирања гљива јаве тегобе потребно је одмах се јавити лекару јер су резултати лечења много повољнији уколико се у року од 48 сати започне са адекватним медицинским збрињавањем. Годишње се због овог проблема у Европи лечи око 10.000 пацијената, а велика смртност, од 10 до 50 одсто, долази услед конзумирања врсте amanita phalloides – нагласила је проф. др Славица Вучинић, начелница центра.

Поред неколико стотина јестивих, нејестивих и лековитих, постоји и неколико десетина отровних гљива. Под појмом отровне гљиве подразумевају се све оне врсте које у организму изазивају патолошке промене и оштећења органа. Неке од њих изазивају благе реакције, као што су болови у трбуху, мучнина, повраћање или алергијске реакције, које су пролазне, али постоји и један број врста које изазивају много озбиљнија оштећења и смрт. Само хемијском анализом тачно се може утврдити њихова отровност. Без доброг познавања гљива и друштва особе која је одличан познавалац не треба се упуштати у њихово брање.

Митови о препознавању отровне гљиве

Проф. др Славица Вучинић каже да постоје разни митови о томе како најсигурније може да се препозна отровна гљива. Неки од њих су:

• отровне потамне ако се кувају са сребрном кашиком

• дају жуту боју пиринчу кад се кувају заједно

• бели лук куван са њима потамни

• не могу се љуштити

• ако живина једе отпатке од гљива оне су сигурне за јело (ово је један од најопаснијих)


Коментари2
b940f
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

vladimir
Ljudi koji slabo ili površno poznaju gljive ne bih nikako smeli da se upuštaju u njihovo branje i konzumiranje. Postoje jestive ,nejestive , lekovite i otrovne gljive . Postoje gljive koje su izvor najkvalitetnijeg imuno modulatora na planeti Beta Glukana. Ali postoje i VEOMA OTROVNE gljive iz roda Amanita phalloides , kako je i dr. Slavica navela. Ova gljiva ima amatoksine čija smrtna doza iznosi 0,1 - 0,2 mg/kg težine čoveka. Jedini protiv otrov je Alfa-lipoična kiselina, Silimarin i Selen.Ali molite i boga da vam to što pre daju ovu kombinaciju inače sigurno umirete.Otrov ove gljive prvo ubija jetru i bubrege i nema spasa. Smrtna doza Cijanida iznosi 200 mg (protiv otrov vitamin B12 ) ; Ricina 1,7 mg , Strihnina 1-2 mg/kg, Jedna liska ili cvet oleandera je smrtna doza; 4-8 semenki ricinusa, Nekoliko semenki tisove bobice, Rakovo oko, Ljutić , Mrazovac,Kukuta,Dtvo smrti može vas ubiti samo stajanjem ispod njega. POTREBNO JE OBAVEZNO EDUKOVATI STANOVNIŠTVO,JER NAS I ONAKO MALO IMA
Sretren Bozic
Sumske gljive su bile moja dnevna hrana dok sam bio pastir u brdima G. Tresnjevice pod Rudnikom. Ako ovce i koze jedu gljivu onda sam to radio i ja. Hranljive gljive su bile: Mlecare - imaju belu ,gorku tecnost koja nestane kada se ispecnu i postanu ukusne. Bezlebare - mogu se jesti bez da se pecu. Najsladje su bile Popadije - neobicno ukusne ,ali se nalazile retko . Koze su narocito volele gljive i umele su da ih nadju u sumi po mirisu.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља