среда, 19.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 23:45
ИСХРАНА

Заштита од сунчевих УВ зрака

Комбинацијом уравнотежене правилне исхране и заштитних средстава учинићете најбоље за здравље ваше коже
четвртак, 19.07.2018. у 20:00
(Фотографије Пиксабеј)

Када дани постану дуги и топли, спас тражимо у природи, хладу, хладном пићу и плажи. Ако смо изложени сунцу при изразито великом индексу УВ зрака, ризикујемо да изгоримо, чак и ако се донекле придржавамо савета о заштити. Кожа је та која нас штити од спољних утицаја, а ако смо предуго на сунцу, рецимо уживајући поред базена или на мору, стављамо себе у опасност од опекотина, али и од рака.

Сунчева светлост састављена је од различитих таласних дужина, а за кожу су најопаснија (ултраљубичаста) УВА и УВБ зрачења. Највећи број средстава за заштиту штити од УВБ зрачења које је најзаслужније за појаву опекотина. УВА зрачење је углавном оно које оштећује ДНК коже. Доказано је да наша кожа „памти” све што у току свог животног века доживи. Она је попут ЦД-а са вашим омиљеним песмама, где кад их једном нарежете, више их не можете обрисати. Оштећења коже услед година излагања УВ зрачењу могу бити очигледна – флеке и пеге, младежи и боре на местима која су најчешће трпела оштећења од УВ зрачења.

С друге стране, доказано је да одређене хранљиве материје попут антиоксиданаса – витамина Це и Е и минерала селена имају способност да предупреде или чак у одређеној мери и помажу да се зацеле оштећења изазвана ултраљубичастим зрачењем. Редовним конзумирањем намирница које су богате овим витаминима помоћи ћете вашој кожи да не изгори тако лако и да се лакше опорави ако се то ипак деси. Не очекујте чудо – да исхраном замените препарате за заштиту коже, али комбинацијом уравнотежене правилне исхране и заштитних средстава учинићете најбоље за здравље ваше коже.

Уживајте у исхрани богатој витамином Це у виду парадајза, паприке, лубенице, цитрусног воћа, брокула, јагода, малина, боровница, а витамин Е пронађите у бадемима, авокаду, спанаћу, маслинама, семенкама сунцокрета и бундеве. На срећу, уопште није тешко пронаћи рецепте за комбиновање поменутих намирница у укусне оброке. Селен је најзаступљенији у печуркама и риби попут туњевине, лососа, суримија итд.

Недавно је у Немачкој рађено истраживање утицаја конзумирања маслиновог уља и парадајз-пиреа у оквиру уобичајене исхране на утицај заштите коже од сунчевих УВ зрака. Обе намирнице су богате антиоксидансима, маслиново уље фитонутријентима, а парадајз-пире ликопеном и фенолима. Утврђено је да су субјекти који су уносили храну са поменутим антиоксидансима имали 35 одсто мање црвенила коже изложене УВ зрачењу од контролне групе која је имала уобичајену исхрану.

Постоје, дакле, чињенице да исхраном можемо повећати отпорност организма и на УВ зрачење, али ако планирате да проведете на сунцу више од неколико минута, поред добре исхране обавезно нанесите на кожу средство за заштиту у виду лосиона за сунчање са што већим заштитним фактором, рецимо 40 или 50 или потражите хладовину. Зрачење је најјаче од 10 до 16 сати, па ако можете изађите пре или после тог времена. У исхрани избегавајте прерађевине и освежавајућа пића без воћног садржаја и алкохол.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари0
795b4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља