уторак, 13.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:57
ИСХРАНА

Црвено-жута краљица лета

Бресква је ретко воће које садржи селен. – Нектарина, за разлику од других сорти брескве, има мање витамина Це, али више бета-каротена и већу калоријску вредност
четвртак, 26.07.2018. у 21:39
(Фото Пиксабеј)

Календарски гледано, лето је увелико у јеку, а његов синоним је, свакако, бресква. Иако се може наћи већ у пролеће, сезона траје до краја лета. Овај сочни плод дрвета Prunus persica округлог је облика, црвенкасто-жуте боје, а површина јој је покривена длачицама. Постоји више сорти бресака, а обично се деле на каланке (с лако одвојивом коштицом), дуранције (с тешко одвојивом коштицом) и нектарине (брескве без длачица). Без обзира на то коју сорту више волите, њихов укус вас неће оставити равнодушним.

Брескве су нискокалоричне, јер у 100 грама садрже само 40 кило калорија. Обично садрже од 87 до 90 одсто воде, 11 одсто угљених хидрата, док су оскудне мастима и протеинима. Од витамина бресква садржи највише бета-каротена и витамина Це. Бета-каротен је црвено-наранџасти пигмент који се налази у воћу и поврћу, познат је још и као провитамин А, из којег се метаболизмом добија витамин А. Уколико га у организму има довољно, делује као антиоксиданс. Од минерала у брескви има највише калијума, фосфора, магнезијума и калцијума. Бресква је ретко воће које садржи селен. Нектарина, за разлику од других сорти брескве, има мање витамина Це, али више бета-каротена и већу калоријску вредност.

Брескве су веома освежавајуће због великог процената воде, а имајући у виду и њихову малу енергетску вредност, идеалне су за разне дијете. Бресква има диуретску улогу, прочишћава организам и поспешује пробавни систем.

Антиоксиданси којима је бресква богата, у облику бета-каротена, витамина Це и Е, других каротеноида и осталих фитохемикалија, утичу на спречавање дејства слободних радикала, који су нестабилни молекули који настају као нуспроизвод ћелијске оксидације. Конзумирањем брескви и другог воћа богатог антиоксидансима спречићете хронична обољења која настају услед дејства слободних радикала.

Брескве могу да сазру и након брања, али зато се у њиховом соку током зрења неће повећати количина шећера. Како би вам убрани плодови брескве дозрели код куће, умотајте их у папирне салвете или ставите у папирну кесу. Овако ће брескве задржати влагу. Брескве можете чувати у фрижидеру 1–2 недеље.

Уколико купујете зреле брескве и желите одмах да их једете, бирајте мало мекше плодове, лепе златно-жуто-црвене боје. Зреле брескве брзо се кваре па их чувајте у фрижидеру и потрошите у року од два дана. Пре јела их ипак држите неко време на собној температури.

Брескве најбоље пријају у свежем стању, али се могу и кувати, конзервисати, сушити, парити или пећи. Свежа, кувана или печена бресква може се користити у воћним салатама и салатама од поврћа. У неким светским кухињама бресква може заменити манго, нарочито у јелима од ракова. Кувањем можете добити врло укусан компот, џем, желе, сос или ликер.

Кад су посластице у питању, свежа бресква, компот или џем од брескве користе се за преливе и украшавање колача и сладоледа. У комбинацији с алкохолом могу се фламбирати или бити део коктела.

Јасна Вујичић, нутрициониста
www.nadijeti.com


Коментари0
289f7
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља