четвртак, 17.10.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:56
Председник Израела Рувен Ривлин у посети Србији

Вучић: Нећемо дозволити манипулацију бројем жртава

Председник Србије Александар Вучић дочекао је испред Палате Србија председника Израела Рувена Ривлина уз највише државне и војне почасти. -Ривлин: Окренути се будућности, али не заборавити прошлост
четвртак, 26.07.2018. у 12:02
(Фотографије Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић истакао је да Србија никако и ни на који начин неће заборавити стравична страдања, страшне злочине и геноцид који је почињен над српским и јеврејским народом у НДХ током Другог светског рата, поручивши да неће дозволити да неко смањује и манипулише бројем српских жртава.

​Вучић:Везује нас иста тежња да будемо „свој на своме"
Србију и Израел везују слични снови, сличне трагедије, света места и апсолутно исте тежње да будемо „свој на своме”, рекао је вечерас председник Србије Александар Вучић на церемонији именовања улице по оцу модерне државе Израел Теодору Херцлу, којој је присуствовао председник Израела Рувен Ривлин.
„Србија, иако 'пати' од подела, зна као некада Земунац Теодор Херцл, да, када се нешто науми то више није сан”, рекао је председник Србије и додао:
„Убеђени смо да можемо веома брзо да констатујемо да имамо снажну, никада снажнију, слободну, независну и у свему дефинисану Србију”.
Вучић се нашалио да Београђани сањају да бар једног дана буду Земунци и да је он поносан што је данас Земунац и што може са председником Израела да отвори једну улицу.
 

Вучић је, на заједничкој конференцији за штампу након разговора са председником Израела Рувеном Ривлином, казао да Србија поштује све жртве и никада није заборавила, то јест увек приликом обележавања страдања, говорила је не само о српским, већ и јеврејским и другим жртвама.

„Нећемо дозволити да неко смањује број српских жртава, да се не помену жртве чији број се броји у стотинама хиљада. Ми то нећемо дозволити и држаћемо се историје”, подвукао је он.

Казао је да је Ривлину пренео да оно што неки славе као највећу победу ми доживљавамо као највећу несрећу за наш народ - Олуја.

„Док се неки радују 4. августа, неки тугују. Упознао сам председника Ривлина са чињеницом да се ради о највећем етничком чишћењу после Другог светског рата”, објаснио је Вучић.

Пренео је да је започео разговоре са председником Израела о Старом сајмишту, где мислимо да формирамо нешто што би био наш Јад Вашем, иако је он јединствен, а у којем бисмо говорили о српским, јеврејским и ромским жртвама.

Захвалио се Ривлину на важним речима које је изговорио јуче у Јасеновцу.

Подсетио је да је ово прва званична посета председника државе Израел Србији, додајући да је поносан на чињеницу што је имао част да угости високог госта.

Изразио је наду да ће председник Израела и премијер убудуће чешће долазити у нашу земљу.

Вучић је рекао да су односи две земље традиционално добри, а односи између српског и јеврејског народа на још вишем и бољем нивоу.

„Срби и Јевреји су заједнички прошли кроз много мука и страдања током Првог и Другог светског рата посебно. Увек смо знали да поштујемо једне друге и жртве оба народа. Готово да не постоји антисемитизам у Србији и у Србији никада неће постојати фашизам, неонацизам, и неофашизам. То можете да видите у свим градовима широм Србије, на лицима људи, на нашим улицама”, нагласио је он.

Вучић је рекао да Србија има велики интерес да са Израелом развија свестрану сарадњу у свим областима, а једна је да никада не заборавимо и чувамо сећања на страдања наших народа.

Захвалио се Ривлину што Израел није признао једнострану проглашену независност Косова, као што ће Србија увек подржавати постојање и опстанак државе Израел и гајити пријатељске односе према израелској држави и народу.

Пренео је да ће Србија бити вечерас домаћин догађају који ће обележити наше пријатељство заувек.

Указао је да је један од оснивача државе Израел Теодор Херцел пореклом из Земуна и да ће данас бити свечано именована једна улица у том делу Београда.

Поновио је да су Јевреји прилазили кроз сва страдања заједно са Србима и посебну захвалност исказао је Гидеону Грајфу, водећем истраживачи института о страдању, који је својим радом допринео да се не могу сакрити подаци о Јасеновцу.

Рекао је да је Законом о реституцији Србија обавила њену дужност, учинила нешто што је важно за успостављање правде, а много важније од новца је, како је истакао, то што је тиме рађено на односима у будућности, јер како се односимо према прошлости и решавамо те проблеме, такви ће бити односи у будућности.

Казао је са својим израелским колегом разговарао о конкретним билатералним односима, и казао да очекује да ће се поправити кроз већу трговинску размену.

Подсетио је да у Србији постоји велики број израелских компанија, додајући да желимо још више инвеститора из те земље.

„Уверени да можемо да приступимо храбријем позиву израелским туристима да дођу у Србији, спремни смо и да позовемо наше грађане да одлазе у Израел како у Јерусалим тако и Тел Авив”, нагласио је он.

Указао је да су анализирани односи две земље, као и размотрено формирање механизама којима ће комуникација бити бржа, како би се реаговало у интересу обе земље.

Вучић је рекао да је договорен Мешовити комитет за сарадњу, на чијем челу ће, на страни Србије, бити министри Ненад Поповић и Синиша Мали.

„Очекујемо велике резултате рада тог комитета, и да економска сарадња буде једнако добра као и политичка”, истакао је он.

Вучић је пренео да је са Ривлином разговарао и о ситуацији на Блиском истоку, те чуо о изазовима са којима се Израел суочава. (Танјуг)

Ривлин: Окренути се будућности, али не заборавити прошлост

Председник Израела Рувен Ривлин (Фото Танјуг)

Председник Израела Рувен Ривлин рекао је у Београду да односи Израела и Србије гледају будућност али да историја, све оно што се догодило током Другог светског рата, не сме и не може бити заборављено.

Захваливши се на добродошлици, Ривлин је подсетио да два народа имају много тога заједничког.

„И једни и други смо се суочавали а и даље се боримо са потребом да заштитимо нашу независност против оних који су већи него што смо ми сами. Прошле године обележили смо 25 година од успостављања дипломатских односа, али наше пријатељство сеже много даље”, рекао је Ривлин на заједничкој конференцији за новинаре са председником Србије.

Додао је и да је поносан што је први председник Израела који је у посети Србији.

„Био бих почаствован да вас угостим у Израелу”, поручио је Вучићу.

Према речима Ривлина, Израел је данас снажна економија.

„Постали смо стручњаци у разним областима - здравству, енергетици, пољопривреди, кибернетици, сваки изазов желимо да преточимо у прилику јер смо темељно радили на решењима. Морамо да их нађемо да бисмо преживели”, истакао је Ривлин.

Како је додао, поносан је на велики број израелских инвестиција у Србији.

„Наша је жеља и дужност да будемо прави партнер онима који желе да заједно, рука под руку, напредују”, рекао је израелски председник.

Он је додао да су се током разговора он и Александар Вучић сложили да се формира заједничка економска комисија, а изражена је и намера да се потпише споразум о избегавању двоструког опорезивања и то у што скоријој будућности.

„Односи између српског израелског народа гледају у будућност али историја, било она добра или она страшна, све што се догодило током Другог светског рата, не сме и не може да се заборави”, рекао је Ривлин, додавши да Јевреји, који су и сами искусили страхоте холокауста, разумеју муке српског народа.

Сматра да млади нараштаји треба да науче о страшним причама из тих времена и изразио захвалност Вучићу на доношењу Закона о реституцији.

„Веома ценимо то, јер то говори о вредностима, то је моралан закон који може да послужи као модел другим земљама”, каже он.

Ривлин додаје да је јеврејска заједница у Србији мала али жива и да представља мост између два народа.

„Касније током дана ћемо отворити улицу Теодора Херцла, оснивача модерног циниозма. То је пример заједничке прошлости, али и заједничке садашњости и будућих односа”, закључио је Ривлин који боравио у једнодневној посети Србији. (Танјуг)

Вучић дочекао Ривлина испред Палате „Србија"

Председници Израела и Србије (Фото Бета)

Председник Србије Александар Вучић дочекао је испред Палате Србија председника Израела Рувена Ривлина уз највише државне и војне почасти.

То је прва посета једног израелског председника нашој земљи.

Вучић и Ривлин ће након разговора одржати заједничку конференцију за медије.

Ривлина ће примити и председница Народне скупштине Маја Гојковић.

Током посете Ривлина Србији биће одржана и церемонија именовања улице по Теодору Херцлу, оцу израелске државе, чији су родитељи рођени и живели у Земуну у време када је тај део Београда припадао Хабзбуршкој монархији.

Вучић је уочи доласка Ривлина разговарао са израелском амбасадорком Алоном Фишер Кам, истакавши да ће предстојећи сусрет бити прилика да се унапреди политички дијалог, економска сарадња и културне везе Србије и Израела.

Тиме би се оснажили и међусобно разумевање и поверење.

Амбасадорка Фишер Кам је најавила жељу председника Ривлина да током посете покаже колико је Србија важна Израелу.

Она је пренела и захвалност за усвајање Закона о реституцији имовине жртава Холокауста без живих наследника, као и за почаст која ће бити одата Херцлу.

У интервјуу за Танјуг Фишер Кам изразила је уверење да ће израелски председник искористити предстојећу посету да изрази наду за проналажење компромисног решења за Косово, које ће задовољити све. (Танјуг)


Коментари21
f90c6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Данило
Ко не зна одакле се кренуло, не зна ни куда иде. Срби, ви сте дошли из неких недођија иза Карпата а Албанци су Илири? Прво, писмо којим се служим није настало у недођија него Винчи и нема везе са Ћирилом Друго, Илирска канцеларија у Бечу, свако слово ћирилично. Да можда Албанци нису писали кроз дубину векова?Није Данилу мука што ову подвалу гура Ватикан и Немачка, него САНУ и СПЦ. Никада и нико до Берлинског конгреса није у Србији поменуо Сеобе Словена.
Janez
Teodor Hercl jeste iz Zemuna ali to bijaše Kraljevina Hrvatska i Austro-Ugarsko carstvo. Sve kasnije oteto od srpskih mirotvoraca. Hercl ima sa Srbijom isto ko Vučić sa Slovenijom.
Dusan Martinovic
Posto ste bili toliko jaki sto niste zadrazali okupirane teritorije. Srusio vas Gedza. Mojih je troje poginulo u toj golgoti.Lepo rece Netanahju mi I Srbi smo prijatelji jos od Rimske Republike. Imas malignu Evropsku Uniju novu K und K sta trazis kod Srba u novinama.
Препоручујем 6
Marko
Grozni zločini su i 8500 ljudi likvudiranih u " zaštićenoj "zoni, i 350 ranjenika, a dakako i nekoliko desetaka hiljada ljudi likvudiranih u koncentracijskom logoru!!!
Jovan
Sto se manipulacije brojem zrtava i ostalih dragocenih podataka iz Jasenovca tice, bojim se da je sada kasno za dozvoljavanje i nedozvoljavanje. Potkrepicu svoje misljenje ovim podatkom: "U Banjaluci je 27. oktobra 2000. godine potpisan sporazum o predaji arhivsko - muzejske građe Spomen područja Jasenovac između predsjednika vlade Republike Srpske, Milorada Dodika, i direktora Memorijalnog muzeja holokausta SAD u Vašingtonu, Daniela Salcmana." Vijesti Republika Srpska Nedjelja, 25.01.2015. | 17:50
Marko
Zašto svijet nije upoznat sa genocidom koji su Srbi doživjeli u takozvanoj Ndh, pa zato što su komunisti zabranjivali da se priča o tome ili bolje reći bili su zauzeti borbom protiv "veliko srpske hegemonije".Dakle mjesto da je svijet upoznat sa tim kao što je upoznat sa genocidom nad Jermenima ili sa holokaustom, niko ne zna ništa o tome.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља