недеља, 13.06.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
Отворена изложба „Краљевина Србија и САД”

Вучић: Србија не може да да више од онога што су њени интереси

У Архиву Србије је поводом сто година од Српског дана у САД отворена изложба „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе”
(Фотографије А. Васиљевић)

Србија треба да стреми ка бољим односима са САД, рекао је председник Александар Вучић , али и указао да Америка треба да разуме да Србија не може да пружи више од онога што су њени интереси.

„Надам се и верујем да ће Америка поштовати, респектовати суверенитет, независност и слободу српског народа и српске државе, баш онако како ми ценимо слободу, снагу и независност САД”, рекао је председник Вучић на отварању изложбе „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе” у Архиву Србије.

Вучићу копија документа о конзуларном заступнику САД
Директор Архива Србије Мирослав Перишић поклонио је председнику Србије Александру Вучићу копију писма и обавештења америчког генералног конзула Луја Чепкеја у Букурешту, из 1868. године, којим он, у свом одсуству, поверава послове америчког конзулата српском заступнику у Букурешту Кости Магазиновићу.То се, указао је Перишић, приликом отварања изложбе „Краљевина Србија и САД”, десило 13 година пре него што су успостављени дипломатски односи Србије и САД, а такав чин представља куриозитет у дипломатској пракси.Перишић је такође амбасадору САД Кајлу Скоту поклонио копију указа кнеза Милана Обреновића, којим он именује првог почасног конзула Кнежевине Србије у Њујорку, 1879. године, Данца Герхарта Јансена.Скоту је предао и поклон за Национални архив САД - копију писма Михајла Пупина, генералног конзула у Њујорку, из септембра 1914. године којим он обавештава српску владу да је из САД у Србију упућена Мисија америчког Црвеног крста и наводи имела лекара и болничарки. Замолио је Америчког дипломату да преда америчком Архиву тај документ и изразио жељу за успостављање сарадње са том установом у САД.

Изразио је и наду да ћемо једни друге једнако да поштујемо и да Америка поштује Србију баш онако како Србија поштује Америку.

Србија, каже, жели пријатељства и партнерства у миру, и да заједно са САД стварамо нове Тесле и Пупине.

Вучић је, приметивши да је данас важан дан у историји Србије, оценио да су наши односи са САД вишеслојни и вишезначни, а да ми као мали народ треба да тежимо што бољим односима са овом највећом силом.

„Треба да покушамо да добијемо највише што можемо за земљу и народ, а трудимо се да изгубимо најмање што мора у тим односима”, истакао је председник Србије.

Према његовим речима, данас у Србији свако зна какви су нам били претходних 30 година односи са САД.

„То су биле тешке године, године у којима смо се око мало чега по виталним стратешким питањима саглашавали. Али, 30 година не чини историју српског и америчког народа”, поручио је он.

Захваљујући труду Архива Србије имамо прилику, рекао је, да видимо значајна документа, цитате, копије телеграма, које су бележиле нашу историју и указују са колико поштовања смо се обраћали једни другима, и како је један мали народ успевао да буде партнер тако великој и важној сили као што су САД.

Рекао је да би поменуо неког ко није део изложбе, али је важан део историје у односу две земље, Стива Тешића, који је рекао да је кривац којег упознаш увек мање крив од онога којег ниси упознао.

„Можда после тих 100 година упознајемо и престанемо да будемо једни другима криви за све. За све да будемо криви, тешко и не сме да опстане”, подвукао је Вучић додајући да је то важан и дугачак процес.

„Ми и ви волимо да неко буде крив. Лакше је да га казнимо у вашем случају, а да га мрзимо у нашем. Од Линколна, Рузвелта, Кенедија учили смо важну лекцију одговорности, избегавању изговора. Данас има људи у нашој земљи који не желе да за све недаће криве Америку, нити очекују ништа више од онога што могу САД да дају. Очекујемо од САД да добро разуме да Србија не може да да и пружи више од онога што су њени интереси”, нагласио је Вучић.

Он је истакао да су САД велика земља, најбољи пример да можеш и мораш сам, да нема кукања и правдања, додајући да такву Србију, самосвесну, жељну успеха, ослобођењу изговора, без јадиковања и оправдања желимо да изградимо, а САД може да помогне тиме, као што је почела да ради, да нас чује, не оне који кукају, већ оне који аргументовано заступају легитимне интересе.

„Не треба никог да проглашавамо за вечног непријатеља, поготово не земљу која је била у стању да прими најбоље од нас, Теслу, којем би неки да промене род, Пупина и друге. Та размена најбољих је основни рецепт за односе САД и Србије. Наши млади научници су тамо, њихови инвеститори овде. Политика је, у свему томе, неретко и вишак, осим када је свесна да је сва величина у способности да не греши, већ да уме да исправља. Ми нашу у односима са САД исправљамо, без потребе за реципроцитетом. Шта ће они са својим, питање је за њих”, рекао је он.

Нагласио је да не желимо да било који рат буде повод и разлог за пријатељство, подсећајући да смо били савезници у Другом светском рату, што је историја коју поштујемо и ценимо, те смо захвални савезницима и браћи по оружју.

„Хоћемо данас пријатељство и партнерство у миру, да заједно стварамо Тесле и Пупине. Да нас то велико море, сва царства међу нас, не раздвајају, већ да буду спона која нас приближава. Да кривце оставимо историји, јер они за будућност нису потребни. Поздрављам сваки нови дан у односима Србије и Америке”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Скот: САД у Србији виде „дуговечног пријатеља"

САД виде у Србији „дуговечног пријатеља”, поручио је данас амбасадор САД Кајл Скот на отварању изложбе „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе” у Архиву Србије.

Скот је истакао да документа на изложби откривају велико поштовање и дивљење које су Американци осећали према српском народу и осликавају искрену наклоност између два народа.

Како је навео, пријатељство и поштовање, очигледнији пре више од једног века, и данас су јако важни и представљају резултат богатства веза између обичних људи наша два народа.

„Моји земљаци су препознали љубав Срба према слободи и независности, њиховој херојској борби у Првом светском рату и зато еј толико Американаца прихватило борбу Срба као своју”, рекао је Скот.

И данас, поручио је, Америка у потпуности подржава приоритете Србије, њене напоре да се одрже мир и стабилност у региону, заједничку потребу за правдом и достојанством, подстицај за реформе и европске интеграције, како би се осетила владавина права и људске слободе које представљају срж успешне и динамичне економије и демократије.

Изразио је захвалност Архиву Србије на заједничком обележавању српско-америчког пријатељства изложбом, и председнику Србије Александру Вучићу што присуством на изложби заједно прослављају 100 година од тренутка који представља темељ пријатељства два народа.

Подсетио је да је председник САД Вудроу Вилсон наредио да се 28. јула 1918.српска застава вијори над Белом кућом поводом Српског дана, што је био први пут да се застава неке друге земље завијорила над кућом америчког председника.

Захваљујући блиском пријатељству Вилсона и Пупина амерички председник је добро разумео са чиме се српски народ суочавао током тешких година рата и желео је да им ода почаст и њиховој посвећености борби за слободу и независности.

Скот је истакао да је Михајло Пупин допринео таквом односу, али да није био једини, нити 1918. година била јединствена по том питању.

Он је казао да су Срби обогатили америчку, али и друге културе, у готово свим сферама - научници, проналазачи, уметници, спортисти,... (Танјуг)

Перишић: Архив чувар памћења и баштиник идентитета народа

Директор Архива Србије Мирослав Перишић рекао је да је та установа чувар памћења, баштиник идентитета, извориште знања, која чува доказе да постојимо као држава, као народи и као појединци.

Архив је у метафори књижевника „капија прошлости”, а један француски колега забележио је да то „нису папири, то су животи људи” додао је Перишић и поручио:"Државе које не придају пуни значај архивима не поштују себе и немају будућност”.

Он је на отварању изложбе у Архиву Србије поводом сто година од Српског дана у САД, „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе”, а којој је присуствовао председник Србије Александар Вучић, рекао да је управо из разумевања значаја архивских докумената председник Србије увео нову, пре њега непримењивану праксу, да председницима и премијерима страних држава приликом њихових посета Архив Србије излаже документа значајна за историју две државе, државе Србије и државе госта.

Са огромном пажњом и интересовањем за садржину докумената страни државници у тим приликама исказују поштовање према нашем сачуваном архивском благу значајном и за њихову државу, казао је Перишић.

Додао је, да није случајно ни што је амбасадор САД Кајл Скот размишљајући како да допринесе стогодишњици једног великог дана упутио сараднике у Архив Србије са идејом да успостави сарадњу на овом пројекту.

„Документ није историја, али без докумената нема историје. Без њих не би било ни овог данашњег догађаја. Изложене конвенције, званична писма, преписке, телеграми са драматичним садржајем, фотографије, поруке државника, научника, уметника, изводи из штампе и други материјали само су део онога што се у Архиву Србије чува на тему односа Краљевине Србије и САД”, рекао је Перишић.

Истакао је да је важно да као друштво негујемо свест о значају архива зато што у историји друштва ништа не настаје нити се гради само од себе, већ на ономе што је претходило.

„Корени пријатељства и међусобног разумевања Србије и САД су дубоки. Високи државни званичници и интелектуални кругови САД су 1918. године говорили да је српски народ 1389. године на Косову, бранећи своју државу и слободу, бранио и Европу, а да су у Првом светском рату Србија и САД бранили цивилизацију. Може ли бити већег историјског, моралног капитала, дубље основе и чвршћег корена за пријатељство 100 година касније?”, рекао је Перишић. (Танјуг)

Отворена изложба „Краљевина Србија и САД” у присуству Вучића и Скота

У Архиву Србије данас је, поводом сто година од Српског дана у САД, отворена изложба „Краљевина Србија и Сједињене Америчке Државе”, у присуству председника Србије Александра Вучића.

Уз оригинална документа Архива Србије, фотографије, изводе из ондашње америчке и српске штампе, изложба прати односе две државе од потписивања Конзуларне конвенције и Трговинског уговора 1881. године, до краја Првог светског рата 1918. године.

Пријатељство, сарадња и савезништво између Србије и САД изграђивало се кроз разне видове дипломатских, трговинских и културних веза и кроз остваривање заједничких историјских циљева у Првом светском рату.

На изложби су, између осталог, представљена и документа о именовању првих дипломатских представника двеју држава, телеграм Вудра Вилсона поводом обележавања Косовског дана у Вашингтону, посланица Роберта Лансинга, државног секретара САД поводом Српског дана у САД, као и писмо захвалности регента Александра Карађорђевића председнику САД Вудра Вилсону на великој помоћи српском народу.

Значајан део изложбеног простора посвећен је хуманитарној улози америчких медицинских мисија у Србији током Првог светског рата.

Мисија Америчког црвеног крста на челу са др Едвардом Рајаном упућена је у Србију убрзо по избијању рата, о чему сведочи писмо Михајла Пупина, српског генералног конзула у Њујорку, упућено српској влади 8. септембра 1914. године.

Осим докумената из периода 1881. - 1918. године, посебно занимљив и један од ретких сачуваних докумената из периода пре успостављања дипломатских односа је и допис Луја Чепкеја, америчког конзула у Букурешту из 1868. године, којим послове америчког конзулата током свог одсуства поверава српском заступнику у Букурешту Кости Магазиновићу.

Поред председника Вучића, присутнима, међу којима су били министри у влади Небојша Стефановић, Нела Кубуровић, Владан Вукосављевић, Јадранка Јоксимовић, Зоран Ђорђевић, Ненад Поповић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, заменик градоначелника Горан Весић, председник Скупштине града Никола Никодијевић и генерални секретар председника Србије Никола Селаковић, обратили су се амбасадор САД у Србији Кајл Скот и директор Архива Србије Мирослав Перишић.

Изложбу организује Архив у сарадњи са Амбасадом САД у Србији, а ауторке су Јелица Рељић и Љубинка Шкодрић.

Изложба ће бити отворена до 28. августа, од уторка до недеље од 10 до 18 сати, уз слободан улаз. (Танјуг)

Коментари19
3cac6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Betty Boop
Srbija ne sme nista da da. Mora da cuva ono sto je njeno!
Sveta
Srbija će uvek pomoći i izaći u susret svima koji prijateljski traže uslugu. Nadam se da će Amerika biti veliki protektor Srba.
Ненад Рајковић
Председниче, прекид дипломатских односа са Албанијом. Одмах.
zivko
Ne verujem da ce oni promeniti jos dugo politiku prema nama jer kao prvo vazan im Bondstil i zato favorizuju Albance.A posebna prica je sto su nas unistili i nastavljaju sa svojim interesom.Pa sad ako cemo mi njima udovoljavati a oni nama uzimeti teritoriju i ako je to dobar odnos za nekoga,za mene nije.
Katarina
Amerikanci jos uvek mogu da imaju Bondstil bazu na Kosovu. Sve drugo je nase....Srpsko. Ponudite im takvo resenje pa da vidimo kakva ce njihova reakcija da bude.
Petronijevic
Dali moze nesto da se otvara ili dogodi u Srbiji a da tu nije i ambasador Skot. Pa dali mi dozvoljavamo da se mesa u sve stvari. Pa Vucicu da ga obavezno zoves kada se bude prosirivao u Nisu ruski centar za vanredne situacije.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља