понедељак, 17.02.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 19:15

Вучић: Решење питања Косова и Метохије неопходно што пре

Тражићемо решавање питања личне приватне имовине Срба, имовине СПЦ, имовине у власништву привредних субјеката регистрованих у централној Србији изван Косова и државне и друштвене имовине Србије на Косову, рекао је председник Србије
уторак, 07.08.2018. у 11:36
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да је решење проблема Косова и Метохије неопходно што пре и да је потребно изјашњавање и Срба и Албанаца о томе да ли нам је потребан мир или и даље убијање за територију.

„Мој став је потпуно јасан и недвосмислен, решење проблема нам је неопходно што пре. Под један зато што нам је потребан дуготрајан мир између Срба и Албанаца, и решење које би значило стварање неке врсте сигурност безбедности за наше грађане”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре у Београду.

Како је додао, када се постигне таква врста мира и дугорочне стабилности Србија можемо потпуно да се посветимо економском напретку земље и „немамо отежавајуће факторе који нам данас и читав век стоје на рукама и ногама и леђима и врату”.

Он је навео да би постизањем дуготрајне стабилности побољшали долазак страних инвестиција које су добре, али би имиџ Србије у свету био додатно поправљен и промењен.

Напоменуо је и да је демографска слика Србије и Срба ако се не реши косовски чвор таква да ће Србија имати за милион људи мање 2050. него што би имала уколико би то питање решили.

„Јер је то (решавње проблема КиМ) питање оптимизма нације и вере у другачију будућност”, истакао је Вучић. Он је потом упитао: „Хоћемо ли и даље да се боримо за територију и убијамо и ко ће да има више деце да бисмо крв враћали или ћемо да прекинемо то врзино коло и посматрамо ствари на другачији начин у будућности”.

Вучић је подсетио да Приштина није испунила оно на шта се Бриселским споразумом обавеза, а то је стварање Заједнице српских општина због чега су Срби ускраћене за многа права попут оног да могу да бирају команданта полиције на северу Косова.

Вучић је навео и да би у случају када Срби сами формирају ЗСО само постојала опасност реакције из Приштине да преузме контролу над виталним објектима на северу Косова, а што би многи из западног света једва дочекали. Он је казао да ће наставити да преговарају и инсистирају на решавању проблема попут односа према СПЦ, формирању заштићених зона којих је по ранијим плановима било 44.

„Тражићемо решавање питања личне приватне имовине Срба, имовине СПЦ, имовине у власништву привредних субјеката регистрованих у централној Србији изван Косова и државне и друштвене имовине Србије на Косову, имамо све тачне и валидне податке, биће то једно од кључних тема за постизање било каквог решења”, казао је Вучић. Он је понови и да је Београд у преговорима увек покушавао да извуче највише за српски народ, а изгуби најмање што морамо.

„Зато саветујем Србима на КиМ да пажљиво радимо и пратимо дешавања у међународној заједници да на својим правима инсистирамо свакога дана и да бирамо тренутак и потезе који ће бити усклађени са нашим интересима и значити гарантије да можемо да очувамо мир и стабилност и да ни на који начин не угрозимо безбедност наших грађана. Зато ћемо наставити рад са Српском листом и представницама Срба са КиМ и нашим народом и знати како и на који начин да дођемо до остварења својих права”, истакао је Вучић. (Бета)

Мањина жели компромисно решење за Косово

Председник Србије Александар Вучић оценио је да мали број грађана Србије жели компромисно решење за Косово, али је и додао да тајних одлука о том питању неће бити. Он је рекао да ће народ дати коначну одлуку „ако до каквог-таквог решења за Косово будемо могли да дођемо”.

„Добро разумем расположење народа који би волео да неко на себе сам преузме одговорност и буде окривљен за све, а да нико други не мора да покаже одговорност и озбиљност. Ја бих то одмах урадио али то није могуће по Уставу Србије и зато ће одговорност морати да покажу сви грађани”, казао је Вучић.

Он је додао да у случају да се дође до било каквог компромисног решења за Косово, питање на референдуму неће бити да ли су грађани за улазак у ЕУ уз договор са Приштином већ ће им бити омогућено да се „врло јасно” изјасне о потенцијалном споразуму до кога би како је рекао, „можда једног дана могли да дођемо”.

„Бићу спреман да сносим консеквенце свестан каква ће одлука грађана бити. Покушаћу да говорим истину, ма колико то да боли мене и ма колико да буде катастрофално по странку коју водим и политику коју представљам, јер мислим да је то државнички приступ”, казао је председник Србије.

Он је додао да ће Србија, уколико се икада буде појавио са предлогом решења за Косово, добити више него што је било предвиђено било којим другим планом. (Бета)

Ово је прекретничко време

Ово је прекретничко време, народ ће о свему што је важно бити информисан у сваком смислу, односно знаће шта може бити последица постизања или непостизања договора с Приштином, рекао је данас председник Александар Вучић.

Како је навео, ово је време прекретничко, а у једном другом смислу, у односу на прекретницу коју смо успешно савладали у екононмском домену, где смо, рекао је, кренули макадамским путем, а сада с брзих путева успешно идемо даље.

Зато је, додао је, важно који ћемо пут изабрати и шта можемо да урадимо за своју земљу, мада, приметио, за њега би било много лаксе да ништа не ради, већ да само гледа шта раде нњегови политички противници и могао би да мирно влада наредних 15 година.

„Док се ми бавимо Олујом, неки други ће да размишљају како ће да подмећу клипове и где ће да се брчкају”, приметио је. Поручио је, међутим, да ће, за разлику од тих других, све говорити грађанима.

„Све ћемо предочити о томе како и колико желимо да променимо у политичком, економском и сваком другом смислу, а што би могло бити последица постизања или непостизања договора”, поручио председник. (Танјуг)

Заједница српских општина мора бити формирана

Уколико неко жели решење, ЗСО ће морати да буде формирана, а ако га не жели, онда ћемо остати у каљузи у којој ћемо се прегањати на овај начин свакодневно, као што смо то чинили до сада и чему се нећу нимало радовати, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић. Он је то рекао поводом медијских навода да је канцеларка Ангела Меркел предочила Београду план ЗСО плус.

„Неки су обмањивали јавност говорећи како смо ми причали народу бајке. Нисмо никада. Напротив, увек смо говорили да је тешко и увек сам говорио да им (Албанцима) не верујем ништа. Овде је највећи проблем у онима који су били гарант спровеђења тог споразума”, нагласио је Вучић на конференцији за новинаре.

Навео је и да је добио више планова и „ЗСО плус и Ахтисари плус плус, свакојака чуда”, али, не и план од немачке канцеларке Ангеле Меркел, о којем спкулишу медији. „До сада сам их све одбио. Увек сам тражио више за Србију и Србе”, поручио је Вучић. Каже и да су сви планови које је добио бољи од свих претходних.

„Више планова сам добијао. Није Меркел излазила са својим планом, са њом сам размењивао идеје и моје идеје јој се нису допадале. То је све што могу да вам кажем”, навео је председник. Додао је да је у тим разговорима са Меркел заступао идеје за које мисли да би донеле добро Србима и Србији.

„На крају је то питање за Србе и Албанце. Друга ствар је што Ангела Меркел мене поштује као човека који је искрен. То што кажем њој, то кажем и у Бриселу, то кажем и Путину. То што кажем у Вашингтону, то кажем и у Москви, за разлику од неких других”, каже Вучић. (Танјуг)

Много је урађено за Србе на Косову и Метохији

Председник Србије Александар Вучић одбацио је поједине наводе да држава ништа није урадила за Србе на Косову и Метохији и истакао да је, напротив, много урађено и уложено за наше грађане у покрајини, у обнову образовних, здравствених и културних установа, али и у важне инфраструктурне и стратешки важне објекте на КиМ, уз увећање плата и пензија.

„Неки су нам држали придике, а видео сам да су се сви ујединили, од бивших министара у Тачијевој и српској влади, до многих других, који никога и ништа не представљају на КиМ, неке који су поставуили границе на Јарињу и Брњаку и јурили Србе који су их рушили, да их хаспе и осуђују у централној Србији...”, рекао је Вучић у обраћању јавности.

Поновио је да су власти пре 2012. године допринеле косовској независности, постављањем питања Међународном суду правде и премештањем преговора из УН у ЕУ. „Много су урадили против Срба, а данас кажу да ништа није урађено”, приметио је председник и навео податке о помоћи Косову и Метохији од 2014. године.

Навео је да су изграђене две школе, одбаниште, реновиран један факултет, Студенстка поликлиника, 16 школа, седам обданишта, опремљене школе, болнице, обданишта... Реновирано је и 20 амбуланти, изграђена болница и Дом здравља, уз набавку возила, санитетских и путничих, купљену медицинску опрему...

Изграђено је више стотина станова и кућа, до краја године биће из више од 1.100, гради се насеље Сунчана долина, подељен је грађевински материјал... Помоћ је била и новчана, у пољопривреди, обновљене су цркве и манастири, њих 42, установе културе, а Срби на Косову и Метохији добили су увећане плате и пензије.

„Све то је држава обезбедила и због тога се нисмо много хвалили, али из овога се види како и колико држава брине о народу, грађанима и шта је то што још планирамо да урадимо”, рекао је Вучић.

Напоменуо је да је урађено много и у важне инфраструктурне објекте, еколошке и друге, на Газовадама и око њих, као и на другим стратешки важним нестима за Србију и њене грађане.

„Ово је да видите да не идемо да 'млатимо празну сламу' и причамо празне приче, већ да тачно знамо за ста се боримо, шта су на циљеви и шта моземо да постигнемо”, подвукао је председник. Он је напоменуо да је тешко наследство са којим се суочавамо, пре свега политичко, а тешки су и немогући услови за деловање у међународној заједници.

У том смислу, додао је да су наши савезници ретки, а да су глобално јаки, а да нису признали независност Косова, Русија и Кина, од регионалних сила, Индија и Бразил. Али, они који, не рачунајући Русију и Кину, одлучују о насој судбини, САД и земље ЕУ - готово су све признале косовску независност, подвукао је Вучић. (Танјуг)

Кад Бисерко, Обрадовић и Амфилохије исто мисле…

Председник Србије Александар Вуцичх оценио је да је суштина писма дела невладиних организација Федерики Могерини против поделе Косова само у томе да неко други призна независност Косова. „Ја ћу се борити за много више од тога и тражићу да Србија добије много више од онога што су они писмом тражили од Могерини”, истакао је председник Вучић.

Рекао је да не може да коментарише такво писмо, да га сматра делом унутаршњег дијалога, иако су га неки изнели изван граница, а на само питање приметио је: „Кад Кандић и Амфилохије мисле исто, или Бисерко и Бошко Обрадовић...„.

Показало се, каже, да се аргументација Соње Бисерко и Бошка Обрадовића и Стаматовића уопште не разликује. Како је рекао, поштује оне који су писмо потписали и оне који су га подржали, а још више поштује оне који то писмо нису потписали. Суштина тог писма и оних који заступају такве ставове је само то да неко други призна Косово. (Танјуг)

О присуству официра војске Црне Горе на прослави „Олује”

Председник Александар Вучић прокоментарисао је данас присуство црногорског официра на прослави Олује и Книну речима: „Хвала вам, пријатељи, како водите рачуна о Србији и спрском народу и о нашим интересима”.

Како је рекао, трудио се да с Црном Гором имамо најбоље односе. Подсетио је да је црногорски премијер Душко Марковић током посете Београду рекао да ће његова земља у свакој прилици, а посебно о присуству догађајима о важним датумима, да се консултује са српским руководством.

„Имали смо већ њихове официре у саставу Кфора на КиМ, сада и овај случај и ја само могу да кажем: Хвала вам пријатељи како водите рачуна о Србији и српском народу и о нашим интерсима”. (Танјуг)

Разумем хистерију у Хрватској, говорим оно што не желе да чују

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да разуме хистерију у Хрватској после његовог обраћања у Бачкој Паланци 4. августа, јер је изрекао ствари које они не желе да чују. „Погледајте њихове новине... Има више мојих слика него Колиндиних и Пленковићевих”, приметио је Вучић на ванредној прес конференцији.

Додао је да су све успели, да треба погледати изјаве које је дао Фрања Туђман 1995. године у јулу и да се види да су остварили све што су желели против Срба, а при свему томе изигравају жртву. „Све су остварили што је Туђман причао. И онда се појави малени Вучић из те мале поражене Србије, који говори ствари које они не желе да чују”, рекао је председник Србије.

Али, наставио је, он има обавезу према Србији и њеним грађанима да се ствари не забораве, да говори о пострадалим Србима, о прогнанима, да не дозволи манипулацију бројем жрртава, да се не избрише из колективног сећања највеће страдање Срба у Другом светском рату, нити Јасеновац, Јадовно, јаме у које су Срби бацани. . .

„Жао ми је што је неко љут јер сам нешто назвао погромом, жао ми је што сам рекао да је Никола Тесла био Србин, који би такође био убијен да се 1943. године нашао у Лици, у Теслама, као што су убијени они који су ту живели. Жао ми је што су то чињенице. . . „, истакао је Вучић.

Како је рекао, неки мисле да Србија може и треба да постоји само као потпуно унижена, прегажена и као земља која ће у наредних 50 и 100 година да носи жиг срамоте на свом челу, јер су они тако одлучили.

„Као земља која не сме никада да подигне глас, земља и народ који морају да се праве да не виде ништа, која мора да прихвата додељену улогу, не само пораженог, већ улогу лошег, злог злочиначког и зликовачког, а да свој народ никада не виде”, истакао је Вучић.

Назначио је да Србија, за разлику од других, зна да су и неки са српским именом и презименом чинили злочине, а да су такви осуђени или им се суди, а да неки други, они који имају другачије име и презиме и веру, нису то урадили за једнаке или још страшније злочине почињене над Србима.

„Ако неко хоће да ме натера да то заборавим, да то не видим - на погрешном сте путу. И сви они треба да имају један заједнички задатак, да пронађу новог председника и владу, а нисам сигуран да им, имајући у виду све што сам говорио, то у релативно кратком периоду, неће бити омогућено. А како ће да регаује српски народ на то - то ћемо да видимо”, рекао је Вучић.

Председник Србије је рекао да ће свако ко се бори за интересе Србије бити мета. „А ја сам превише стар да бих био уплашен”, закључио је Вучић. (Танјуг)


Коментари82
ae463
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

ivan
Sto se tice potrebe resenja Kosova u pogledu vremenskih rokova tu je Vucic na liniji potreba zapada.Vucic tvdi da nije uplasen ali ko se razume u govor tela ima razloga da misli kako to nije tacno.Verujem u namere zapada da ce se osvetiti ako njihove namere u vezi Kosovs ne budu ostvarene.A sto ne bi prisli tom scenariju koji je bio primenjen na populaciji severnoamerickih indijanaca pre 200 i vise godina u kontinuitetu.
Petar Ilic
Verovatno je to potreba sadasnje srpske politike da Vucic mora da komentarise i da se javno ljuti sto crnogorski oficir prisustvuje proslavi "Oluje" ili sto to isto rade izraelski piloti sa svojim avionima. Srbi od svojih "prijatelja", kako ih zovu, ocekuju da ti prijatelji mrze srpske mrznje i ljube srpske ljubavi, a ljute se ako ovi gledaju svoja posla. To je detinjasto. Kao kad siparica kaze svom momku "ako ne volis beli luk onda ne volis ni mene". U politici takve ljubavi ne postoje. Svako voli svoju zemlju i svoje interese prvo, a druge samo ako mu se isplati ili nista ne kosta - bratstvo za bratstvo a sirenje za pare. Ne sumnjam da i Crnogorci i Izraelci cene i postuju Srbe i Srbiju, ali Srbi ne bi trebalo od njih da ocekuju da zaborave svoje interese, samo zato da se detinjasti Srbi ne bi naljutili.
Јован К.
@Petar Ilic .. У политици, поред интереса, постоје и неки принципи. Као пример имамо настали спор између Саусијске Арабије и Канаде, према коме Америка настоји да буде неутрална, јер обе државе третира као пријатељске и партнере. Ви се вероватно ослањате на став Ричарда Холбрука, који отворено каже да се политика заснива искључиво на интересима, што је његов, утилитаристички став. Црна Гора се управо тако понаша, уводи санкције Русији, не обазирући се ни на историјске везе са том земљом и народом, признаје независност "Косове", не обазирући се на чињеницу да су се (и њене) претходне генерације клеле у Косово и Метохију и гинуле за његово олобађање, улази у НАТО, без обзира што је 85% њеног становништва против тога, шаље своје војнике да у саставу НАТО/КФОР-а (значи, окупаторских снага) буду на КиМ, шаље свог официра високог ранга на прославу 'Олује', а зна се да су многи побијени и протерани Крајишници потомци Срба такође из Црне Горе. То није интерес, него национално самоубиство.
Препоручујем 5
Mirko
Bjim se što se tiče državne, društvene, lične i bilo kakve imovine da ne prodjemo kao što smo prošli sa bratskim republikama SFRJ. Nije narod prevaren otimačinom tih republika, narod su prevarila srbska rukovodstva. Dok u Srbijhi postoji" Uredba o zaštiti delova preduzeća iz bivših republika SFRJ"koja zabranjuje bilo kakav dogovor onih koji su je stvarali sa bilo kim, takve uredbe u drugim republikama ne postoje. Srbi su svoju ličnu imovinu prodavali za 20% njene vrednosti ili ostavljali bivšim republikama. Svaka vlast u Srbiji je od 1991 godine uredbu menja la i dopunjavala onako i onoliko koliko su neki pojedinci iz vlasti imali koristi. Setimo se samo lokala "Varteksa" iz Varaždina, TAM-a, Iskre i ostalih nekretnina kome su i kako prodati i ko je i na kakav način dao zeleno svetlo za takve transakcije o kojima su srbska preduzeća u bivšim republikama mogla da sanjaju ali povraćaj ili prodaju nikako nisu mogli dobiti. Mi imamo zakone a oni ne i zato smo mi tu gde smo a oni u EU.
Milan Savić
Ne želim da verujem da će se zbog jedne ucenjene osobe, ma ko ona bila, Srbija odreći velikog dela svoje teritorije. Makar tako savetovao i sam Toni Bler. Ta teritorija je obilno natopljene srpskom krvlju. Na njoj vekovima postoje srpski pravoslavni manastiri. Prelepa je i prebogata rudama. Ima najveće evropske rezerve lignita. Zar zaklinjanje nad Miroslavljevim jevanđeljem i Ustavom nema nikakvu težinu?
Slavko Stanisavljevic, Strpce-Kosmet
@Milan Savic:"Ne zelim da verujem da ce se zbog jedne ucenjene osobe... Srbija odreci velikog dela svoje teritorije.Makar tako savetovao i sam Toni Bler".Dragi prijatelju Milane,lepo bi bilo da ste imenovali ucenjenu osobu"ma ko ona bila",jer su gradjani Srbije ili nezainteresovani za KiM ili im je ta "ucenjena osoba" oprala mozak,na engleskom kazu"brain vas". Sasvim se primakao dan kada ce "ucenjena osoba"otudjiti neotudjivi deo Srbije na ocigled 90% gradjana Srbije koji se protive ovom sramnom cinu ali su dovedeni u stanje nemoci.To su odavno isplanirali oni koji ce eksploatisati rudna bogatstva,koristeci pritom jeftinu radnu snagu.Milane primi srdacan pozdrav iz Kanade.
Препоручујем 5
Бранислав Станојловић
Где се журиш? Осећаш да нећеш дуго ни ти ни тај 4ти Рајх у који вучеш Србију?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља