субота, 26.09.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 11.08.2018. у 22:00 Александра Петровић
РАЗГОВОР НЕДЕЉЕ: проф. др СРЕТО НОГО, председник Удружења грађана „Осиромашени уранијум”

У октобру прве тужбе због болести изазваних бомбардовањем

Америка, Енглеска, Немачка, Италија и Француска биће првих пет земаља у којима ће грађани Србије тужити пилоте НАТО-а, министре одбране, премијере и шефове држава у време агресије НАТО-а на СРЈ 1999. године.
(Фото И. Милутиновић)

Професор права др Срето Ного, председник Удружења грађана „Осиромашени уранијум”, један је од првих покретача иницијативе да се туже земље чланице НАТО-а и да наши грађани добију одштете.

Да ли Удружење већ ради на конкретним случајевима и када ће бити поднете прве тужбе?

Очекујем да прве тужбе буду написане у октобру. Међу њима је случај једне Крагујевчанке, која је живела поред фабрике „Застава” и оболела је од карцинома мутације гена после бомбардовања фабрике. Професори нуклеарне медицине су ми потврдили да постоји такав карцином, који управо настаје услед дејства осиромашеног уранијума. Њен здравствени картон је пре тога био беспрекоран. Врло брзо је умрла, а нама се јавио њен супруг с комплетном документацијом.

Тражимо родитеље девојке која је умрла од карцинома одмах после одбране своје докторске дисертације о последицама бомбардовања Крагујевца.

Колико вам се грађана до сада обратило и из којих градова?

До сада се Удружењу јавило око стотину људи, највише с југа Србије – из Врања, Ниша, Бујановца, Прешева, Сурдулице… Апелујем да нам се јаве грађани Панчева, с медицинском документацијом о малигним болестима. Није реч само о осиромашеном уранијуму, него о свим оним отровима који су настали агресијом НАТО-а. Бомбардовањем фабрика у Панчеву – „Петрохемије”, „Азотаре”, Рафинерије, емитоване су материје које су и много штетније од осиромашеног уранијума.

Како ћете доказати узрочно-последичну везу између бомбардовања и настанка болести?

То ће доказивати лекари, а Удружење ће организовати правнички део посла. Сарађујемо с Адвокатском комором Србије, али и с адвокатима из земаља чији ће државници и пилоти бити тужени, будући да наши адвокати не могу заступати у страним државама, као што се ни страни адвокати не могу појавити пред нашим судовима. Имамо контакте с адвокатима из Немачке, Италије, Француске, Енглеске и послали смо допис адвокатима у Чикагу, где има пуно наших људи. Рачунамо и на помоћ наше дијаспоре у овој акцији. Међутим, рачунам и на подршку грађана тих земаља. Један немачки мајор, који је одбио да учествује у бомбардовању Југославије, због чега је био одмах суспендован и послат у пензију, говорио је на нашој конференцији у Нишу и молио нас да буде први који ће сведочити у нашу корист. Италијани су нам дали пресуде којима је досуђена одштета њиховим војницима.

На међународном симпозијуму у Нишу, који сте организовали у јуну ове године, управо о деловању осиромашеног уранијума, добили сте значајну подршку из Италије.

На конференцији у Нишу било је 35 учесника из иностранства који су нас охрабрили да тужимо државе чланице НАТО-а. Италија је обештетила 22 своја војника, који су боравили на Косову у време агресије НАТО-а на СРЈ. Они су по повратку у Италију оболели од карцинома и тужили своју државу. Италијански лекари су доказали да су оболели због дејства осиромашеног уранијума. Преводимо материјале које су нам дали Италијани. Они су рекли да ће нам читав њихов адвокатски тим и лекари бити бесплатно на располагању док се не покрене иницијатива.

Конференцији је присуствовао и италијански војни пилот који је прибавио доказе из Пентагона.

Бивши италијански војни пилот Доминико Леђеро годинама се бори да докаже истину о последицама осиромашеног уранијума по здравље војника у светским мисијама, и то још од 1987. године, пре бомбардовања Југославије. Он је истакао да је повезаност осиромашеног уранијума и канцерогених обољења већ доказана у Италији. Вођено је више од 80 судских поступака против Министарства одбране Италије и сви ти процеси су добијени. Леђеро је у Нишу приказао видео-снимак из Пентагона, на коме се јасно указује на штетан утицај осиромашеног уранијума на здравље. Оболели италијански војници, као и чланови породица војника који су преминули добили су велике одштете.

Да ли и у другим земљама има таквих спорова које су покренули војници?

Три војника Велике Британије су такође покренула спор и на првом степену су добили. Они су само утоваривали муницију с осиромашеним уранијумом и оболели. Очекујем да добију и другостепену пресуду и имамо нека обећања да ћемо и те енглеске пресуде добити.

Колике одштете би могли да добију наши грађани?

Ми нећемо тражили велике одштете. Бићемо задовољни и ако тужени пристану на трошкове лечења наших грађана. Јер, за поједине карциноме на месечном нивоу треба издвојити по 20.000 до 30.000 евра за лечење. То у Србији није могуће. Ако тужена држава пристане да лечи оболелог, ми од свих других захтева одустајемо.

Можете ли да појасните правни механизам за подношење тужби?

У праву нема много емоција. НАТО је проузроковао штету и ми ту штету хоћемо да надокнадимо. Тражићемо надокнаду материјалне и нематеријалне штете за све људе оболеле од малигних болести. Више се не поставља питање да ли имамо право на то, јер имамо, већ се само поставља питање хоћемо ли имати довољно мудрости и умећа да то спроведемо до краја. Имамо значајну помоћ и подршку Адвокатске коморе Србије. Пет адвоката из Београда и Ниша задужено је за по једну од првих пет држава у којима ћемо поднети тужбе. На пример, адвокат Срђан Алексић из Ниша задужен је за Италију, адвокат Миљкан Карличић из Београда за Велику Британију, а председник Адвокатске коморе Србије Виктор Гостиљац за САД.

Да ли ћете тужити државе чланице НАТО-а или конкретне људе?

Нацрте првих тужби имаћемо почетком октобра. Наши адвокати ће нацрте тужби с доказима доставити колегама адвокатима у Немачкој, Италији, Француској, Великој Британији и САД. Интензивно разговарамо с правницима из ових земаља. Њихови адвокати ће добијати пуномоћја од наших грађана које ће заступати. На пример, адвокат Џон Смит добиће пуномоћ од грађанина Србије, на пример Марка Марковића, против конкретног америчког пилота и тадашњег председника САД Била Клинтона. Одлучили смо се да поднесемо тужбе пред националним судовима тих земаља, јер сматрамо да наши грађани имају иста права као и грађани других земаља Европе. Зашто би наш грађанин био мање битан него грађанин Италије или Британије? Овде нема никакве политичке игре, већ је ово хуманитарна акција коју спроводимо с циљем да се заштите људи оболели од карцинома. Надокнада штете је нормална ствар у свим цивилизованим земљама. Обратићемо се и Европском суду за људска права.

Како ћете обезбедити средства за скупе судске поступке?

Објавићемо ових дана један проглас у коме ћемо замолити све грађане добре воље да помогну донацијама или спонзорством да бисмо могли да платимо подношење тужби. Наши грађани, који ће бити подносиоци тужби, неће платити ништа. Трошкове ће сносити Удружење, а сваки донатор ће сваког тренутка имати право да зна како се користи новац.

Да ли ће вам држава Србија финансијски помоћи?

То зависи од државе. Мислим да би била велика ствар да држава помогне. Међутим, желим да држава остане по страни и да се не меша, јер смо ми изгубили многе спорове у којима је држава учествовала, и пред националним судовима и пред Европским судом за људска права. Сетимо се само да је наш суд у Београду после бомбардовања осудио челнике НАТО-а у одсуству и да је та пресуда стављена ван снаге. Дошла је после нека власт и аболирала све те људе, тако да су Солана и остали осуђени могли слободно да дођу у Србију и да нам држе предавања.

Очекујете ли помоћ од војске и државних институција у прикупљању доказа?

Војска може много да нам помогне у прикупљању доказа. Потребна нам је документација на основу које ћемо моћи да тврдимо да је тај и тај француски пилот бомбардовао Сурдулицу, а британски пилот изручио бомбе на Врање. Тако ћемо моћи да тужимо тог пилота и министра одбране те земље, или председника владе, јер овде ће највећи правни изазов бити да заснујемо месну надлежност конкретних судова у Немачкој, Француској, Енглеској, Италији и САД.

То значи да што конкретније доказе будете имали то је већа вероватноћа да ћете моћи да тужите конкретне људе, па и челнике НАТО-а?

Ако добијем податак да је, на пример, немачки пилот бомбардовао Крагујевац, онда тужим тог пилота и немачког министра одбране, а могу да тужим и само министра, али с њим и председника владе Герхарда Шредера.

Хоће ли се извући Медлин Олбрајт и Бил Клинтон?

Бил Клинтон тешко. Тужићемо и америчке пилоте и Клинтона.

Какву сарадњу имате с нашим лекарима и болницама?

Веома је значајна помоћ медицинских установа у прикупљању документације и доказа. Лекари кажу да се тачно зна који су карциноми повезани с бомбардовањем. Разлагање осиромашеног уранијума у природи траје две хиљаде година. Девет људи који су учествовали на рашчишћавању рушевина у селима код Врања су умрли. Пре десетак дана од карцинома је преминуо директор болнице у Врању. Сваког дана једно дете у Србији оболи од неке малигне болести. То је званично саопштење Министарства здравља. Податке је прошле године изнео министар Златибор Лончар. После те његове изјаве основао сам ово удружење. Процењује се да ће око 750.000 људи на Косову и Метохији оболети од карцинома. То је Пандорина кутија која ће се морати кад-тад отворити. Ми смо сад ову нашу кутију отворили. Следећа је кутија у Републици Српској.

Ко може бити члан Удружења грађана „Осиромашени уранијум”?

Свако ко мисли да може да допринесе је добродошао. Ми не скупљамо било какве политичке ни друштвене поене. Наш је основни задатак заштита несрећних људи који су оболели од карцинома. Зато позивам грађане да нам доставе медицинску документацију јер ми не можемо писати тужбе ако немамо материјал из кога се види да је неко оболео од карцинома као последица бомбардовања.

Шта бисте поручили нашим грађанима који имају право на одштету?

У овом тренутку је најважније да се људи оболели од карцинома, или чланови њихових породица, нама јаве и да нам доставе медицинску документацију. Могу да се јаве у Адвокатску комору Србије или на мејл udruzenjegradjanaosiromaseniuranijum@gmail.com.

Коментари37
599eb
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

snezana
Pokusala sam da posaljem na mejl iz vaseg teksta ali stize mi poruka da mejl adresa ne postoji. Molim Vas za kontakt ili broj telefona udruzenja. U napred hvala.
Dr.Sreten Bozic -Wongar
Dragi kolega Nogo, Hvala na cinjenicama potrebnim narodu u Srbiji kao i Politic da to stampa. Godinama ranije pisao sam kako je doslo do oiruzja sa osiromasenim uraniumom i koliko je njihovo usavrsavanje u pustinjama Australije bilo steto po zivot Australskih domorodaca. To pisanje je prevela Prof. Dr. Jelena Arsenijevic pod naslovom Svetinja i Ruda (Totem and Ore ). Na nesrecu ta knjiga nije stampana mada gospoda izdavaci i sami pate od posledica osiromasenog uranijuma. Za taj rad sam dobio pocasni doctorat ( Dr.h.c ), kao i nominaniju za Nobelovu Nagradu . Nominaciju sam odbio .
Dr.Sreten Bozic -Wongar
Japanci su 2005 tuzili USA za nuklearnu bombu bacenu na Hirosimu.Advokat je bio Juri Tanaka , Hirosima Univerzitet.
Dr.Sreten Bozic -Wongar
Cestitam Vam na vasem radu i pomoci zrtvam NATO bombardovanja Srba sa osiromesenim uranijumom. To je svakako najveci zlocvin koje se dodogodio i istoriji Evrope. Zlocin prevazilazi tragediju nanetu narodu Hirosime.Radim na podizanju monumenta o tome. Na tem osiromasenog uranijuma pisao sam nekoliko knjiga i odbio Nobeloivu nominaciju za koju me je Univerzitet u Kragujevcu ( dobronamerno ) predlagao. Molim da me posavetujete o adresi vase organizacije- elektronskom postom ili preko mog iuzdavaca - Jasen books u Beogradu.
Petar Ilic
O srpsko italijanskoj uranijumskoj tuzbenoj tuznoj vezi. Ako se dobro secam neki italijanski sudovi su osudil SVOJU, a ne americku ili neku drugu evropsku vladu da plati odstetu nekim italijanskim vojnicima koji su bili na Kosovu i navodno zbog toga su oboleli ili umrli. Osudil su SVOJU vladu zato sto nije preduzela adekvatne mere i bolje zastitila svoje vojnike koji su tamo bili. Sta bi ti italijanski sudovi mogli da presude po srpskim tuzbama koje stignu do njih? Mogli bi da presude da je srpska vlada kriva sto nije preduzela adekvatne mere da zastiti svoje gradjane i da sve troskove koje ovi tuzioci traze treba ona da plati.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља