четвртак, 01.10.2020. ✝ Верски календар € Курсна листа
четвртак, 16.08.2018. у 09:14

Мно­го је раз­ло­га да се ПКБ са­чу­ва

(Фото Танјуг)

Ви­ше го­ди­на се за­го­ва­ра про­да­ја ПКБ-а. Ових да­на ви­дим да се убр­за­но ра­ди на то­ме. 

Пи­там се да ли ће, с об­зи­ром на прог­но­зе по­ве­ћа­не тра­жње до­вољ­них ко­ли­чи­на без­бед­не хра­не у бу­дућ­но­сти, и овај про­стор плод­не зе­мље, ин­фра­струк­ту­ра, тра­ди­ци­ја, ко­ји се да­нас ну­де стран­ци­ма с пра­вом има­ти епи­тет „све­ти­ња”, као што да­нас има Ко­со­во. Пре тач­но 70 го­ди­на, љу­ди ко­ји су бри­ну­ли о снаб­де­ва­њу ста­нов­ни­штва, пре све­га Бе­о­гра­да, схва­ти­ли су да је на­пор ко­ји ула­жу у ису­ши­ва­ње и опле­ме­ња­ва­ње Пан­че­вач­ког ри­та на до­бро­бит на­ред­ним ге­не­ра­ци­ја­ма. За­што се да­нас оту­ђу­је оно што мо­же да до­не­се са­мо до­бро­бит, без­бед­ност и си­гур­ност снаб­де­ва­ња све мно­го­људ­ни­јег гра­да. Већ смо мно­го то­га про­да­ли и из­гу­би­ли. До­бри до­ма­ћи­ни не ра­де та­ко. 

По­сто­ји мно­го раз­ло­га да се ПКБ са­чу­ва и уло­жи на­пор да се пра­те­ћи раз­вој у раз­ви­је­ним зе­мља­ма, бар што се агра­ра ти­че, обез­бе­де бо­љи, са­вре­ме­ни­ји усло­ви про­из­вод­ње и по­ве­ћа про­дук­тив­ност. Та пред­ност, ко­ју има Бе­о­град, не би сме­ла ни­ка­ко да се про­коц­ка. 

Ве­ру­јем да се не­где у ПКБ-у још увек чу­ва до­ку­мен­тар­ни филм о из­град­њи ком­би­на­та, ен­ту­зи­ја­зму, ци­ље­ви­ма и усло­ви­ма ра­да пи­о­ни­ра ко­ји су ства­ра­ли јед­ног ги­ган­та. То­пло пре­по­ру­чу­јем чла­но­ви­ма вла­де да на­ђу вре­ме­на и по­гле­да­ју филм. Мо­жда и про­ме­не ми­шље­ње и од­лу­ку о про­да­ји и исто­вре­ме­но по­ку­ша­ју да из­ба­це, у нај­ве­ћој ме­ри, по­ли­ти­ку и стра­нач­ка пре­пу­ца­ва­ња из ова­ко озбиљ­не обла­сти. То сва­ка­ко ду­гу­је­мо мла­ди­ма и свим на­ред­ним ге­не­ра­ци­ја­ма. 

Јо­ван­ка Пет­ко­вић,  агро­ном

 

 

Коментари6
71291
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Dushan
PKB (kao i EPS RTS pa i posta itd) mogu (p)ostati vlasnistvo drzave ali ikljucivo kroz institiciju vlasnistva nad vecinom deonica, dugacije je komunizam.
Raca Milosavljevic
... strasno ... sve sto vredi rasprodaje se ... strateske,velike fabrike i resursi po diktatu spolja se otudjuju ...i to rade sve vlasti od famoznog 5-oktobra na ovamo ...ova izgleda hoce bas da dokrajci sto je vise moguce tu pricu ... aerodrom Beograd,evo sada PKB,pre toga mnogi poljoprivredni giganti su otisli pod krajnje sumnjivim okolnostima,zatim slede Telekom,EPS ... uzimaju se veliki krediti a famozne 24 privatizacije (sumnjive) vise niko i ne pominje,dovode se strani investitori sa u vecini slucajeva bas diskutabilnim programima proizvodnje,platama minimalnim,naravno uz masne subvencije iz drzavnog budzeta...zapostavlja se i potiskuje nasa pamet ...nadajmo se da ce vrlo brzo doci neka normalna vlast koja ce raditi u interesu Srbije i koja ce bez kompromisa preispitati svo ovo tkzv trzisno poslovanje svih vlasti u zadnjih dvadesetak godina ...
stanislavsr
Natalija u Srbiji se firme namerno i smišljeno dovedu u takvo stanje da bi se prodale jeftino i neko uzeo ogromne pare. Tako je vlast "privatizacijama" opljačkala narod i predala ga na milost i nemilost tajkunima. Znate li neki dobar razlog zašto bi takav kombinat posle decenija uspešnog rada odjednom propao?
Банађанин
Наталија, угасити фирму, а радници, како тако пишеш, хоће ли им наћи посао, неће, хоће ли бити хране за Србију, можда!? Вама некима је само новац битан, зато ће Србин и пропасти!
Milorad Mrdja
Jel da, a obecanje predsednika vlade dato MMFu.
natalija
Uvek iste teorije zavere. Svetom vladaju ekonomski zakoni, ako firma posluje pozitivno ona preživljava, ako pravi gubitke ona se gasi. Samo kod nas od 1945 je obrnuto, firma pravi gubitke i opstaje i dalje postoji, kako? Pa tako što se DOTIRA iz BUDZETA (zajmiš pare na Zapadu da bi popunio taj budzet). Tako je bilo i sa JAT, željezarama i tsl država dotira da bi te firme postojale, eto Švajcarska i druge zemlje su ugasile svoje nacionalne avio kompanije kada su počele da prave gubitke.... PKB je bio bankrotirao, ako se ne varam, Đilas ga je oživeo, tako što je dotirao tu firmu... Ima li ovde uopšte nezavisnih stručnjaka da nam kaže u kom je stanju PKB? Pravi profit ili se dotira? Tek kad to znamo možemo da govorimo o prodaji ili ne prodaji i tsl.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља