четвртак, 24.01.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 14:00

Јед­но­стра­но при­ја­тељ­ство

недеља, 19.08.2018. у 09:34
Фото Танјуг

Пре пет­на­е­стак да­на по­се­тио нас је пред­сед­ник Изра­е­ла Ру­вен Ри­влин, уз нај­ви­ше др­жав­не по­ча­сти ко­је се ука­зу­ју при­ја­тељ­ским зе­мља­ма. У знак при­ја­тељ­ства, јед­на ули­ца у Зе­му­ну до­би­ла је име по Те­о­до­ру Хер­цлу, осни­ва­чу изра­ел­ске др­жа­ве. Овој це­ре­мо­ни­ји при­су­ство­вао је и изра­ел­ски пред­сед­ник. 

На­ша др­жа­ва, у са­рад­њи са изра­ел­ском, пла­ни­ра да на Ста­ром сај­ми­шту у Бе­о­гра­ду, где је за вре­ме уста­шког ре­жи­ма у Зе­му­ну (ко­ји је та­да био део Не­за­ви­сне др­жа­ве Хр­ват­ске), за вре­ме Дру­гог свет­ског ра­та, по­диг­не ме­мо­ри­јал­ни спо­ме­ник жр­тва­ма (Ср­би, Је­вре­ји и Ро­ми), ко­је су стра­да­ле у том пе­ри­о­ду од зло­чи­на­ца ко­је исто­ри­ја не пам­ти. 

На­ша др­жа­ва је до­не­ла за­кон, по ко­јем се свим на­след­ни­ци­ма је­вреј­ских жр­та­ва, ко­ји су по­би­је­ни за вре­ме Дру­гог свет­ског ра­та и ко­ји­ма је од­у­зе­та имо­ви­на од фа­ши­ста и у ко­му­ни­стич­ком ре­жи­му, она вра­ти, или ис­пла­ти у нов­цу, што је учи­ње­но и у дру­гим европ­ским др­жа­ва­ма. Но, и по­ред то­га, на­ша др­жа­ва чи­ни ко­рак да­ље, па вред­ност имо­ви­не оних жр­та­ва ко­је ни­су има­ле на­след­ни­ке, про­сле­ђу­је је­вреј­ским оп­шти­на­ма, што је је­дин­стве­ни слу­чај у европ­ској прак­си. 

Све би то би­ло ле­по да нам се 5. ав­гу­ста 2018. го­ди­не изра­ел­ска др­жа­ва ни­је на­сме­ја­ла у ли­це пред це­лим све­том, јер су два њи­хо­ва ави­о­на (од укуп­но 12 ко­је су про­да­ли Хр­ват­ској за по­ла ми­ли­јар­де до­ла­ра), са њи­хо­вим пи­ло­ти­ма, уче­ство­ва­ла у про­сла­ви „Олу­је”, ак­ци­је у ко­јој је из Хр­ват­ске про­те­ра­но ви­ше од 250.000 Ср­ба и уби­је­но око 2.000 љу­ди, што пред­ста­вља нај­ве­ће ет­нич­ко чи­шће­ње у све­ту по­сле Дру­гог свет­ског ра­та. Зар је изра­ел­ска др­жа­ва мо­гла се­би то да до­зво­ли да у ро­ку од са­мо 15 да­на јед­но го­во­ри и са­у­че­ству­је у бо­лу ко­ји смо за­јед­нич­ки про­жи­ве­ли у Дру­гом свет­ском ра­ту, а да за­тим сво­јим при­су­ством ве­ли­ча хр­ват­ску „Олу­ју”? 

На­дам се да ће наш пред­сед­ник до­бро раз­ми­сли­ти пре не­го што по­се­ти Изра­ел у њи­хо­вој но­вој пре­сто­ни­ци – Је­ру­са­ли­му.

Мр То­ми­слав Ац­ко­вић, пен­зи­о­нер, Бе­о­град

 

 

 


Коментари0
868c1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Developed by: NewTec Solutions & TNation

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља