петак, 19.04.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 22:06

Јед­но­стра­но при­ја­тељ­ство

недеља, 19.08.2018. у 09:34
Фото Танјуг

Пре пет­на­е­стак да­на по­се­тио нас је пред­сед­ник Изра­е­ла Ру­вен Ри­влин, уз нај­ви­ше др­жав­не по­ча­сти ко­је се ука­зу­ју при­ја­тељ­ским зе­мља­ма. У знак при­ја­тељ­ства, јед­на ули­ца у Зе­му­ну до­би­ла је име по Те­о­до­ру Хер­цлу, осни­ва­чу изра­ел­ске др­жа­ве. Овој це­ре­мо­ни­ји при­су­ство­вао је и изра­ел­ски пред­сед­ник. 

На­ша др­жа­ва, у са­рад­њи са изра­ел­ском, пла­ни­ра да на Ста­ром сај­ми­шту у Бе­о­гра­ду, где је за вре­ме уста­шког ре­жи­ма у Зе­му­ну (ко­ји је та­да био део Не­за­ви­сне др­жа­ве Хр­ват­ске), за вре­ме Дру­гог свет­ског ра­та, по­диг­не ме­мо­ри­јал­ни спо­ме­ник жр­тва­ма (Ср­би, Је­вре­ји и Ро­ми), ко­је су стра­да­ле у том пе­ри­о­ду од зло­чи­на­ца ко­је исто­ри­ја не пам­ти. 

На­ша др­жа­ва је до­не­ла за­кон, по ко­јем се свим на­след­ни­ци­ма је­вреј­ских жр­та­ва, ко­ји су по­би­је­ни за вре­ме Дру­гог свет­ског ра­та и ко­ји­ма је од­у­зе­та имо­ви­на од фа­ши­ста и у ко­му­ни­стич­ком ре­жи­му, она вра­ти, или ис­пла­ти у нов­цу, што је учи­ње­но и у дру­гим европ­ским др­жа­ва­ма. Но, и по­ред то­га, на­ша др­жа­ва чи­ни ко­рак да­ље, па вред­ност имо­ви­не оних жр­та­ва ко­је ни­су има­ле на­след­ни­ке, про­сле­ђу­је је­вреј­ским оп­шти­на­ма, што је је­дин­стве­ни слу­чај у европ­ској прак­си. 

Све би то би­ло ле­по да нам се 5. ав­гу­ста 2018. го­ди­не изра­ел­ска др­жа­ва ни­је на­сме­ја­ла у ли­це пред це­лим све­том, јер су два њи­хо­ва ави­о­на (од укуп­но 12 ко­је су про­да­ли Хр­ват­ској за по­ла ми­ли­јар­де до­ла­ра), са њи­хо­вим пи­ло­ти­ма, уче­ство­ва­ла у про­сла­ви „Олу­је”, ак­ци­је у ко­јој је из Хр­ват­ске про­те­ра­но ви­ше од 250.000 Ср­ба и уби­је­но око 2.000 љу­ди, што пред­ста­вља нај­ве­ће ет­нич­ко чи­шће­ње у све­ту по­сле Дру­гог свет­ског ра­та. Зар је изра­ел­ска др­жа­ва мо­гла се­би то да до­зво­ли да у ро­ку од са­мо 15 да­на јед­но го­во­ри и са­у­че­ству­је у бо­лу ко­ји смо за­јед­нич­ки про­жи­ве­ли у Дру­гом свет­ском ра­ту, а да за­тим сво­јим при­су­ством ве­ли­ча хр­ват­ску „Олу­ју”? 

На­дам се да ће наш пред­сед­ник до­бро раз­ми­сли­ти пре не­го што по­се­ти Изра­ел у њи­хо­вој но­вој пре­сто­ни­ци – Је­ру­са­ли­му.

Мр То­ми­слав Ац­ко­вић, пен­зи­о­нер, Бе­о­град

 

 

 


Коментари0
40e39
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља