среда, 26.09.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 12:08

Испечен бурек тежак 200 килограма

Аутор: Т. Тодоровићпонедељак, 20.08.2018. у 21:41
По­се­ти­о­ци нишке „Бу­рег­џи­ја­де” про­ба­ли и бу­рек са фи­лом од ба­на­на, еуро­кре­ма, па чак и јаг­ње­ћег ме­са и бе­лих бу­бре­га (Фото: Вања Кесер)

Ниш – Тачно у поноћ, у ноћи између недеље и понедељка, председник Уније пекара Братислав Вукадиновић ударцем у празну тепсију означио је крај још једне традиционалне манифестације – „Бурегџијаде”, коју организују ова унија, град Ниш и Министарство трговине, туризма и телекомуникација. Тродневну гурманску светковину посетило је током три вечери трајања неколико десетина хиљада гостију из града и околних места.

На „Бурегџијади 2018” у званичном такмичарском програму учествовало је десет великих пекарских предузећа и приватних пекарских радњи – седам из наше земље и по једна из Грчке, Македоније и Бугарске.

– Бурек, онај основни и традиционални, је испечено тесто са сиром, али се последњих неколико деценија припрема по истом рецепту и са месом, спанаћем, љутим папричицама, надевом за пицу, јабукама па чак, што су посетиоци овог лета могли да пробају и са еурокремом или бананама...

Популаран је у Нишу и „празан бурек”, или како га Нишлије наручују кад купују „бурек са ништа”, а неколико година уназад, као и овог августа, било је оригиналних покушаја да се посетиоцима понуди и бурек са јагњетином или пилећим месом, па чак и са јунећим и телећим белим бубрезима – рекли су нам организатори.

После пуних седам година паузе током ове тродневне манифестације испечен је поново бурек рекордне тежине и величине, који су посетиоци разграбили за десетак минута. Дељен је бесплатно, а испечен је у пекари млинарског предузећа „Еснаф” из Малошишта, неколико километара од Ниша у дољевачкој општини, према југу Србије, у великој и специјалној пећници са отвором већим од два метра. У амфитеатар на Нишавском кеју довезла су га из пекаре неколико минута по завршетку печења, још врућег, четворица кршних младића, поздрављени великим аплаузом од неколико хиљада присутних. Нажалост, није позван нико из „Гиниса” да региструје рекорд, јер долазак комисије кошта, а за нешто тако, кажу у Унији пекара Ниша није било новца.

За израду бурека тешког 200 килограма и пречника два метра употребљено је 150 килограма брашна за тесто, 25 килограма сира, 15 килограма свињске масти и килограм соли.


Коментари4
a5229
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

panonski mornar
Sve pite su pite. Samo je burek pitac. Kako kazu u BiH. Samo ono sa mesom je burek.
Sasha
Jadna nam majka kad nam je popularan "Burek sa nista"...
borko
A bre Nišlije, svaka čast.
Punisa
Takmicenje u kvalitetu peciva razumem. Spravljanje sto vece kolicine u jednoj tepsiji smatram da nije vredno truda. Sta se zapravo vredno tiime prikazuje?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља