среда, 26.06.2019. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 10:02
Држава разматра враћање обавезног војног рока

Полетела прва два руска „мига 29”

Председник Александар Вучић најавио је на аеродрому у Батајници, приликом увођења у употребу прва два ловца „миг 29”, претходно добијена од Русије, да ће на војној паради у новембру Војска Србије имати осам авиона истог типа у летном стању
Аутор: Биљана Баковићуторак, 21.08.2018. у 12:36
Председник Србије на аеродрому у Батајници (Фото Танјуг)
(Фото Танјуг)
(Фото Танјуг)
(Фото Танјуг)
(Фото Танјуг)
(Фото Танјуг)
(Фото Танјуг)
(Фото Танјуг)
(Фото Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић најавио је на аеродрому у Батајници, приликом увођења у употребу у Војсци Србије прва два ловца „миг 29”, претходно добијена од Русије, да ће на војној паради у новембру Војска Србије имати осам авиона истог типа у летном стању. „Када сам постао министар одбране имали смо један ’миг 29’ на ремонту. Сада имамо три у ресурсу, за десет до 12 дана имаћемо шест, а за два месеца девет, од којих ће осам летети почетком новембра”, рекао је Вучић новинарима у Батајници. Како је навео, у току дана обишао је у хангарима још шест „мигова 29”, на којима заједнички раде руски и српски стручњаци и изразио уверење да ће у новембру за учешће на паради бити спремно осам авиона тог типа.

„Мој је предлог, а надам се да ће у ВС то да прихвате, да ови наши прелепи авиони, а ја сам скоро заплакао од поноса када сам их видео и чуо, да ти авиони носе имена наших јунака који су нас бранили од НАТО агресије – Величковића, Ђурића, Радосављевића, Павловића и свих других који су дали живот на олтар отаџбине. Да би сви наши пилоти знали шта бране, штите и чувају”, рекао је Вучић, преноси Бета.

Председник је додао да ће Србија наставити да јача војску, а набављаће и хеликоптере. „У року од 12 до 14 месеци добијамо, платили смо, седам хеликоптера из Русије. То су четири Ми-35 и још три Ми-17, два смо већ купили прошле године. И девет (’Ербасових’) хеликоптера Х-145М. То је сада потпуно друга војска, промењена је крвна слика РВ и ПВО”, рекао је Вучић.

Додао је да је, након набавке нове технике, потребно посветити посебну пажњу обуци кадрова и доласку млађих ваздухопловаца у војску. „Имамо дивне људе, али нам недостају млади људи. Није проблем да платимо гориво, имаћемо новца за то, али недостају људи. Подстичемо их већим примањима у војсци, већ крајем ове године имаћемо изградњу станова за војску, али ћемо морати да радимо на побољшању школовања и привлачењу младих у војску. Имамо једног заставника из Краљева, који је механичар летач, који никада није промашио са ’газеле’ (хеликоптер). Али нама су потребни и његови наследници, који ће то исто моћи да раде”, рекао је Вучић.

Војска је набавила из Русије четири борбена хеликоптера, који ће доћи тек за годину дана, казао је Вучић, наводећи да их сада има довољно. Додао је да ће војска „ту и тамо још нешто да набави”. „Борбени хеликоптери су оно што нам је потребно и зато ћу лично писати писмо Владимиру Путину и Сергеју Шојгуу да пошаљу бар два хеликоптера које зову ’ђавоље кочије’ (Ми-35), да дођу на нашу параду да људи у Србији виде то моћно оружје које је Србија купила”, рекао је председник.

Чепурин, Вулин и Вучић (Фото Танјуг)

Нагласио је да ће се јачати трупна, али и територијална противваздушна одбрана: „Ту ћемо радити и на ремонту и на модернизацији наших ’кубова’ и наших ’нева’, али ту ће бити и нових система за трупе и за чување наших градова и стратешки важних тачака.” Додао је и да ће покушати да први пут на паради у новембру ВС покаже стотину тенкова, јер то показује озбиљну снагу државе и војске, која ће ускоро добити и 30 руских тенкова Т-72 и оклопних борбених возила БРДМ-2.

Важно им је да се обрачунавају са женама
Реч је о људима за које је важно да се обрачунавају са женама, одговорио је председник Александар Вучић на питање новинара да прокоментарише изјаву Вука Јеремића упућену премијерки Ани Брнабић. Вучић је у Батајници поручио да ће из „Шолакових и Ђиласових медија” бити срећни, јер о свима њима неће говорити какви су стварно. Јеремић је раније навео да је породица Ане Брнабић у сукобу интереса и да се према томе односе са ноншаланцијом. Поставио је и документ за који тврди да то доказује у случају њеног брата.Ана Брнабић је написала: „Вуче, честитам ти на још једном мушком и јуначком нападу. Нешто си ти ипак погрешио... Нисам ја добила 200.000 долара од катарске амбасаде у Берлину него ти. А што се лоповлука и корупције тиче, ти и твоје колеге непревазиђени сте у савременој српској историји. Ај’ остај ми здраво!” Уследио је Јеремићев одговор: „Госпођо Брнабић (или Немањић), на власти сте већ шест година и детаљно сте испитивали све моје финансије –легално и нелегално. Нисте пронашли ама баш ништа спорно – да јесте, одавно бих имао посла са истражним органима. Али Вама и Вашем брату неће бити уточишта – обећавам”, навео је Јеремић, преноси Танјуг. Премијерка је још поручила: „Немој да се нервираш. Поменем Катар и одмах планеш... Шта је проблем објаснити за шта се добило 200.000 долара од стране амбасаде из стране земље?? Што се обећања тиче, увек си умео да обећаш…”.Н. Б.

Вучић је поручио, преноси Танјуг, да се размишља и о набавци хеликоптера „пума” за полицију, али и да ћемо наставити да јачамо капацитете у свим родовима, а да ће трећа фаза модернизације „мигова 29” која подразумева најмодерније наоружање, али и радарске системе, бити готова крајем наредне и почетком 2020. године. „Све то добили смо много јефтиније него што друге земље то добијају и нико никад неће моћи да набави тако модерно наоружање по тако добрим условима као што смо ми набавили и све то захваљујући нашим пријатељима у руском руководству”, рекао је Вучић. На питање о набавци још четири мига из Белорусије, председник је рекао да ће се и то завршити у наредном периоду, објаснивши да су авиони поклон Белорусије, а да ће Србија платити њихов ремонт.

Разматра се враћање обавезног војног рока 2020. или 2021.

Председник Србије Александар Вучић је изјавио да држава разматра враћање обавезног војног рока за мушкарце, за два до три године. На аеродрому у Батајници рекао је да ће то зависити од финансијских могућности како би држава могла превентивно да делује на било кога ко би покушао да је безбедносно угрози. Казао је, преноси Бета, да је у плану да војни рок траје од три до шест месеци, а људи који би одслужили рок имали би предност у запошљавању у државним и јавним службама. „Још размишљамо. Нећу ништа да обећавам по том питању. То зависи и од финансија”, рекао је Вучић и додао да би то могло да се догоди од 2020. или 2021. године.

За договор о Косову важна подршка Русије

Председник Вучић изразио је уверење да ће председник Русије Владимир Путин посетити Србију ове године и рекао да је за постизање договора о Косову и Метохији потребна и подршка Русије. „Ми њега чекамо. Он је обећао да ће доћи и сваки пут када је рекао да ће доћи он је дошао”, нагласио је Вучић, преноси Танјуг. На питање да ли ће и где доћи до његовог сусрета са Путином, који је планиран идућег месеца у Русији, Вучић је одговорио да кабинети раде на томе. „Да ли ће бити у Москви или неком другом месту није важно. Надам се да ћу имати прилике да сретнем руског председника пре његове посете Србији”, подвукао је председник.

Вучић је, у контексту идеје коју је својевремено изнео Добрица Ћосић о подели КиМ, и коментара Саве Јањића, рекао да треба имати у виду да је Ћосић то говорио у време када је на КиМ живело 12,5 одсто Срба, а сада упола мање, и да је тада тамо била наша војска и полиција... Нагласио је да су се ствари од Ћосићеве идеје промениле, и то на горе. Казао је, преноси Бета, да га не брине то што га у решавању питања КиМ не подржавају припадници НВО, политички опоненти, као и већина из цркве. „Не бринем за то колика ми је подршка, нисам тражио ниједно истраживање о Косову и Метохији. Они који су добри државници се не руководе тиме ко иде за њима, него колико дела ће учинити за свој народ”, казао је Вучић. 

Не спорим добру намеру, али такве кампове може да оснује само држава

Александар Вучић је изјавио да је омладински камп на Златибору затворен, јер није основан у складу са законима Србије и као такав се може сматрати „паравојним”. Поручио је да не спори добру намеру, ни вољу родитеља и деце, али да такву врсту кампова једино може да оснује држава. 

Сусрет са амбасадорима Белгије и Јужне Кореје

Председник Србије Александар Вучић је у опроштајну посету, одвојено, примио амбасадоре Краљевине Белгије и Републике Кореје, Леа д’Аеса и Деђонг Јуа, и захвалио им на сарадњи и доприносу унапређењу односа Србије и њихових земаља. Вучић је подсетио да је током дипломатског мандата Д’Аеса реализована посета премијера Мишела, прва на том нивоу после безмало једне деценије, чиме је отворен нов период у односима. Са Јуом се сагласио да треба наставити са интензивирањем политичког дијалога и јачањем економских веза.

Обавеза Србије да помаже Србе ван матице

Председник Вучић састао се и са председником Нове српске демократије Андријом Мандићем и истакао да ће Србија увек бити уз свој народ, а да је обавеза Србије као матице да помаже очување националног идентитета Срба ван својих граница, што ће и чинити у складу са сопственим могућностима и уз поштовање државе Црне Горе и њених закона. Како је наведено у саопштењу, Мандић је указао на тежину положаја Срба у Црној Гори и неопходност солидарности свих наших сународника како би се зауставила дискриминација и очувао национални идентитет.


Коментари16
8c7a9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Branko P
Nije mi jasno zasto je to tako sramezljivo objavljeno, kao da se neko nekoga boji. Nisam pilot niti te struke, ali zasto ti avioni nisu pod punim forsazom poleteli iz Batajnice i da se nakon 300-350 metara uvlaci stajni trap, znaci pun pogon puna snaga i da naprave krug oko N Bgd i Pazove i uhnate pravac preko Panceva probiju zvucni zid i tako idu do Subotice, okrenu pored Dunava na 500 metara i punom forsazu dodju do Kopanika Vranje Nis Zajecar Bor, i sve da probijaju zvucni zid i slete u Batajnici. Ovo nisu lepe reci ali ako objavite znate da to iskreno milim, mozda bi neki kerovi koji laju na Srbe mozda poceli da reze ili da ucute.
Dragan
@Bane L Hajde recimo i da su novi. Da li to ista menja ? I dalje mislim da se puno manipulise zvonjavom na sva zvona a vrlo malo pravih stvari uradi.I da zao mi je ako jer moje vidjenje ne uklapa u vase vidjenje.
Игор Г.
Сем на ружичастој ТВ још никоме није успело да направити од бабе девојку. Годиште је годиште можете их шминкати до прекосутра. За 180-200 милиона еура могло се купити барем четири нова МиГ-а 29. Што је једино прихватљиво. Све остало служи за замлаћивање шесте Боршч колоне.
Mile Milosavljevic
Ali Bane tvrdi da su novi ovi koji su kupljeni. Sta cemo sad?
Препоручујем 0
Vlada
Lepo. Hajde da obnovimo Dom Vazduhoplovstva u Zemunu, kucu pilota, da im bude na diku i ponos umesto rugla kako izgleda posle NATO bombardovanja.
bogdan
Da nismo dizali migove "onomad kad smo pobedili NATO" sada ne bi morali kupovati ove.Zato,moj je predlog da ih sklonimo u neke duboke tunele i da ne dozvolimo da lete u slučaju rata sa NATO-m,posto smo okruženi zemljama clanicama.Imali smo nedavno priliku da vidimo kako je Gadafi svoje avione mudro sklonio u podzemna sklonista i nije dao prilike paru francuskih miraza da ih uništi .Doduse,Gadafi je nastradao.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља