недеља, 18.11.2018. ✝ Верски календар € Курсна листа
Последња измена 16:32

Шарчевић: Циљ реформе подићи квалитет струковног образовања

среда, 22.08.2018. у 12:15
Младен Шарчевић (Фото Танјуг)

Савет за реформу високих струковних студија разматрао је данас предлоге за реформу високих струковних школа, а министар просвете Младен Шарчевић рекао је да је основни циљ да се у складу са законом подигне квалитет струковног образовања.

„Намера је да се подигне квалитет струковног образовања у смислу боље везе са привредном и универзитетом. Циљ је да се боље уреде статути, односно избор у звања и обезбеди већи квалитет наставе, као и уреде финансије”, рекао је он на седници Савета за реформу високих струковних студија, саопштило је ресорно министарство.

На седници су разматрани предлози које је урадила ужа Радна група која се бави реформом високих струковних школа, а међу предлозима били су и принципи на којима би се високе струковне школе спајале, као и принципи управљања тим установама.

Према речима министра, у изменама и допунама Закона о високом образовању биће много нових решења, а предвиђено је и да се на нивоу Академије високих струковних студија уведе функција менаџера.

Шарчевић је навео да се не трба плашити да ће приликом спајања установа „мање успешна школа бити на терету успешније.

„Ово тело ће направити механизме да се то не деси”, истакао је он.

Шарчевић је рекао да је један од циљева Министарства привлачење страних студената и ученика.

„Не можемо их привлачити тиме што ће бити нелегалних одељења, неакредитованих модела, било да је оснивач држава или приватно лице. Спречићемо и да се из региона преливају такве школе код нас”, казао је он.

Председник Савета проф. др. Бранислав Јеремић, који је и потпредседник Националног савета за високо образовање, оценио је да се високе школе морају трансформисати и да је глобални предлог да се спајање ради по територијалном принципу.

Он је поновио да је циљ да се подигне квалитет и навео да постоји добра сарадња МПНТР и Националног савета за високо образовање. (Танјуг)


Коментари7
811a6
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Владимир Матић
Требало би отворити 100-200 виших пословних школа по Србији, практично у сваком засеоку да буде по једна. То би препородило нашу земљу. Винуло би нас у неслућене висине ... .
bata
Iz Vaših komentara,gospodine Rebronja,se vidi da ste vrsni profesionalac u kulinarskoj oblasti,čovek sa vizijom.Ali verovatno ste se odaljili-ovo je Balkan sa svim epitetima koje on nosi.Balkan neorganizovan,nestručan,sve u stilu mož' da bude,al' ne mora da znači, bez sistematskih vizija,planiranja.Talenata nesumnjivo u svakoj oblasti ima.Drugo,ekonomska moć gradjana je slaba.Koliko se na Balkanu često konzumira hrana u restoranima u odnosu na severnoameričko područje?A kolko u vrhunskim restoranima?Pozovite neke mlade ljude iz Vašeg rodnog kraja u Kanadu,pa ih obučavajte.Budite plemeniti i delite Vaše dragoceno iskustvo.Predstavite Vaš rad na društvenim mrežama,a kritike i čudjenja ostavite ,jer su beskorisni.
Muradim Rebronja
Uvaženi bato, nisam se udaljio od Balkana nego sam u sred sredine i samo vas posmatram i ne mogu da se načudim toliko velikom "mrtvom kapitalu", od onog zamandaljenog restorana "Skadarlijski boem" do ko zna koliko hotela u banjama i na planinama, sve u državnom vlasništvu. Potrebno je "samo" da se modernizuje tehnologija, proizvodi, menadžment i zaposleni pa da budu izuzetno profitabini i primer svim ostalim restoranima Skadarlije, Beograda, Srbije...Čak sam voljan i u mogućnosti da investiram u najnovije tehnologije jerbo znanje već posedujem. Ponuda kao u Skadarliji bi bila idealna i za sve hotele na Balkanu, s obzirom da se zasniva na piletini, jagnjetini i junetini pripremanim na originalan način, vakuum upakovanih pasterizovanih porcijaša gde se ne gubi na težini sirovog mesa ni gram. Naprotiv, dobije se oko 5 odsto više pečenog mesa. E, ta metoda omogućuje da znatno krešemo i cene ali i da povećamo pofitabilnost. Tako treba raditi u pomenutim državnim bankrot hotelima u Srbiji.
Препоручујем 4
Zak
Skolstvo je srozano jako, kao i privreda. Sredite privredu prvo da ljudi ne planiraju kako da odu odavde nebitno od skolske spreme. Dzaba bilo kakvog skolstva ako posle toga ljudi nemaju gde da rade!
baš lepo
...високе школе морају трансформисати и да је глобални предлог да се спајање ради по територијалном принципу.....naročito je teritorijalni princip Beograd i Blace! hahahah
Muradim Rebronja
Mogu da budu spojene Visoka hotelijerska škola i Viša turistička škola u Akademiju ali od toga ni diplomci ni privreda neće imati koristi. Za ugostiteljstvo su od najveće važnosti šefovi kuhinja osposobljeni da kreiraju profitabilan jelovnik. Takvi se obučavaju na Kulinarskim institutima kojih kod nas na brdovitom Balkanu nema pa nema. Ima u Francuskoj za francusku kuhinju i u Italiji za italijansku kuhinju, naravno. E, taj izazov će biti savladan osnivanjem Rebronjinog balkanskog kulinarskog instituta, osnovanog u Kanadi. Ovde na brdovitom Balkanu da se pripremaju a u Kanadi da kroz praksu u elitnim hotelima usavršavaju radeći, zarađujući i štedeći da mogu sebi da kupe restoran, na brdovitom Balkanu, naravno! Malo li je?
Marina
Ovde ljudi preturaju po kontejnerima.O cemu vi pricate...
Препоручујем 17

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Почетна /

Архива Импресум О нама Контакт Претплата Оглашавање Правила коришћења Бизнис Клуб Правила о приватности

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља