Лесковац – Велика ми је част да сам поново у Лесковцу, али са добрим поводом – да будем део „Роштиљијаде”. Оно што ме чини срећним такође јесте да сам у граду доброг укуса, великог гостопримства и отвореног срца за све људе који дођу овде. Очекујем добру забаву и добру енергију. Нека ова, 29. „Роштиљијада”, буде најбоља до сада, рекао је Жељко Јоксимовић, који је поздравним говором и концертом синоћ отворио највећу привредно-туристичку манифестацију у „српском Манчестеру”.
Многобројним гостима, којима није сметало ни променљиво време, обратио се др Горан Цветановић, градоначелник Лесковца. „Наш град се свакодневно модернизује, обнавља, уводи савремене начине пословања и прати модерне трендове живота, али уз то се труди да не мења добре традиције. Лесковачка ’Роштиљијада’ већ 29. годину заредом окупља гурмане из Србије и региона и промовише наш најстарији бренд – роштиљ месо”, нагласио је Цветановић.
Он је подсетио да, поред овог бренда, који Лесковац уписује на светску мапу гастрономије и туризма, може се похвалити чињеницом да има још два – ајвар и спржу, док је процес брендирања лесковачког меда у току.
„Манифестација, чији сте гости, настала 1989. године као локални сајам кулинарских специјалитета, до данашњих дана изродила се у квалитетно организован фестивал добре забаве који окупља госте из многих земаља и промовише наш град као својеврсну туристичку атракцију. На њу би сви Лесковчани требало да буду поносни, јер показује да смо град са душом, град мерака и богатства мириса и укуса”, подвукао је Цветановић.
У име организатора, Туристичке организације Лесковац, госте је поздравио директор Небојша Коцић који је казао да ће такмичари ове године покушати да оборе прошлогодишњи рекорд када је направљена „највећа пљескавица на свету” од 65 килограма, као и највећа „пљескавица из руку”, која је лане имала 3,5 килограма.
У данима „Роштиљијаде” биће организована многобројна такмичења. У четвртак, 30. августа, у девет часова, заказано је надметање мајстора роштиља „Миодраг Глигоријевић – Драги Буре” у ресторану Трговинско-угоститељске школе. Истога дана, у 18.30, такмичење у припремању највеће пљескавице – „Меморијал Новица Станковић – Шапоња” (први покушај) на платоу испред централне позорнице, а у петак, 31. августа у 18.30 часова, други покушај у припремању највеће пљескавице. Истога дана, у девет часова, заказано је такмичење ученика средњих угоститељских школа у ресторану Трговинско-угоститељске школе.
За овогодишњу „Роштиљијаду” влада велико интересовање гостију из свих крајева Србије, али и земаља окружењу, па чак и из Аустралије, о чему најсликовитије говори податак да су сва места у хотелима у граду и околини давно резервисана и попуњена.
По традицији, „Роштиљијада” се одржава на централној градској улици, односно Широкој чаршији, од Технолошког факултета до Народне библиотеке „Радоје Домановић”, а према оценама организатора, ова би требало да буде успешнија од претходних.